G4Media.ro

Kelemen Hunor: E nevoie de candidat comun la prezidențiale, dar Marcel Ciolacu…

Sursa Foto:RFI

Kelemen Hunor: E nevoie de candidat comun la prezidențiale, dar Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan nu pot fi / Trebuie găsită o a treia persoană

UPDATE: Kelemen Hunor a declarat marți la RFI România că partidele europene au nevoie de un candidat comun la alegerile prezidențiale, dar acesta nu poate fi nici Marcel Ciolacu și nici Ilie Bolojan. ”Cu tot respectul pentru Marcel, cu tot respectul pentru Ilie, nu, deci trebuie găsită o a treia persoană”.

”Eu aș căuta un om care cunoaște și este familiarizat cu lumea politică, dar care în acest moment nu este în prima linie a partidelor politice, fiindcă PSD-ul nu va accepta să fie liderul PNL-ului, PNL-ul nu are cum să accepte, dacă nu a acceptat până acum, să fie liderul PSD-ului, e o chestiune logică și nici nu trebuie forțată foarte tare această variantă și atunci trebuie găsită o a treia cale”.

Întrebat dacă nu crede în varianta Ilie Bolojan-candidat comun, liderul UDMR a răspuns: ”Nu, absolut deloc. De ce ar accepta PSD așa ceva? Și trebuie să stârnești emoții puternice, fiindcă aceste alegeri nu sunt despre dezbateri logice și raționale și nici nu vor fi, din păcate. Ilie Bolojan este un administrator perfect, dar nu am impresia că stârnește prea multe emoții, cum nici colegul meu Marcel Ciolacu nu stârnește prea multe emoții. Deci cu tot respectul pentru Marcel, cu tot respectul pentru Ilie, nu, deci trebuie găsită o a treia persoană”.

În opinia sa, ”trebuie să găsești un candidat care cel puțin în acest moment are capacitatea de a aduna voturile și din PSD și din PNL și din UDMR și nehotărâții, bineînțeles (…). Trebuie un candidat care stârnește emoții puternice”.

Articol inițial: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este nevoie, cât se poate de repede, de o majoritate stabilă, iar coaliţia care se va forma trebuie să anunţe dacă are un candidat comun pentru alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres.

„În primul rând, avem nevoie, cât de repede se poate, să avem Parlamentul nou format, asta undeva în 20 – 21 decembrie, şi, după aceea, cât de repede se poate, o majoritate stabilă. Majoritatea cea mai confortabilă este acea majoritate pe care noi am format-o acum o săptămână – PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi, asta pe hârtie. O stabilitate politică, o stabilitate parlamentară şi o stabilitate guvernamentală, dar doar pe hârtie. Mai departe trebuie văzut dacă funcţionează sau nu funcţionează. Există şi alte variante mai puţin stabile, din punct de vedere al numărului de parlamentari, dar totuşi există o majoritate şi în formatul PSD, PNL, UDMR, minorităţi şi în formatul PSD, PNL, USR, minorităţi. Deci, astea sunt acele variante prin care poţi să dai o majoritate. Dar, nu ăsta e lucrul cel mai important. (…) Trebuie să fim conştienţi că, dacă nu înţelegem ce trebuie făcut după votul la parlamentare şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, atunci, anul viitor, undeva, când vor fi alegerile prezidenţiale, va fi şi mai rău”, a declarat liderul UDMR, la RFI.

Potrivit acestuia, coaliţia care se va forma trebuie anunţe câteva chestiuni importante legate de guvernare, una dintre acestea referindu-se la desemnarea unui candidat comun pentru prezidenţiale.

„Trebuie să împărţim în două etape. Trebuie să spunem că prima etapă este până la alegerile prezidenţiale. Trebuie să spunem în acordul de coaliţie când vor fi alegerile prezidenţiale şi trebuie să spunem dacă avem un candidat comun. Nu trebuie neapărat numele candidatului, dar, dacă noi nu spunem că va fi un candidat comun al coaliţiei de guvernare, facem aceeaşi greşeală pe care au făcut-o PSD şi PNL – au intrat cu doi candidaţi în alegerile prezidenţiale şi n-a intrat niciunul în turul doi. (…) Şi trebuie să spunem data alegerilor, pentru că, din punctul meu de vedere, martie, sfârşitul lunii martie, cel mai târziu începutul lunii aprilie, trebuie să avem alegerile prezidenţiale, în funcţie de calendar. Dar, nu putem împinge până în iunie, şase luni, fiindcă asta înseamnă că noi nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat în această perioadă, în aceşti ani, şi aceasta ar fi o greşeală fatală”, a explicat preşedintele UDMR.

Întrebat dacă ar agrea prima variantă de coaliţie, el a menţionat că aceasta este „cea sigură în acest moment”.

„Dar asta înseamnă că şi USR trebuie să accepte că mergem cu un singur candidat. (…) Asta ar fi coaliţia cea mai sigură, cea mai stabilă. (…) Trebuie să rămână cineva în Opoziţie, cineva care are capacitatea de a creşte, de a deveni lider al Opoziţiei pe termen mediu. Nu ştiu cine are această capacitate. Nu vreau să intru în detalii, pentru că în România nu mai avem partide mari, s-a terminat era partidelor mari după alegerile parlamentare. Şi PSD, care este cel mai mare partid acum în Parlament, are 22%, nu mai are nici 30%. (…) PNL nu mai este al doilea partid. Aici trebuie responsabilitate uriaşă din partea liderilor, avem nevoie de oameni de stat şi, sigur, dacă USR să rămână în Opoziţie este, în primul rând, decizia lor dacă se va întâmpla acest lucru, dar şi atunci va trebui să fim conştienţi că Guvernul care se va forma în decembrie, în ianuarie, va merge până la alegerile prezidenţiale. (…) Eu nici nu pun problema că va câştiga candidatul din zona extremei drepte, pentru că cred că am învăţat destul de mult din această aventură a lunii noiembrie – decembrie, să fim conştienţi că avem nevoie de un candidat puternic pe partea asta, care se va forma, europeană. Eu nu spun pro, pentru că suntem în Europa, nu vrem să mergem în afara Europei”, a afirmat Kelemen Hunor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. „Alegerile nu se câștigă de oameni. Alegerile se câștigă de instituții, de structuri…” KW Iohanis.
    Despre ce vorbim ?!…

    • @AliGator – Bai, postacule, vezi ca citatul asta e un fake news rostogolit de adeptii new age ai lui guru-georgescu, vai de capu’ tau. Nu mi-e mie drag iohannis, da’ discursul asta e de acu’ vreo zece ani si era, tocmai, impotriva sistemului de atunci. Cum ziceti, voi, adoratorii de guru, scos din context.

    • Ești ong-ist sau doar troll ? Realitarea doare. Sitemul a înfrânt. Din nou. Votul tău a fost anulat.

  2. Daca USR este lasat pe tusa, atunci nu poate sa sustina un candidat comun, daca acesta nu este in persoana Elenei Lasconi.

  3. Dl. Daniel David, rectorul Universitatii Babes-Bolyai?

    • Buna alegerea dar nu cred ca vrea si la criteriul experientei politice e deficitar

    • e bun, e de-al sistemului cu doctorate, l-a validat pe bode .. s-ar potrivi

  4. Kelemen însuși ar fi cea mai bună soluție. Omul este serios și competent. Și spun asta ca român, nu am nici o treabă cu minoritatea maghiară

    • @Flat – Si eu am spus asta, dar exista pericolul sa nu fie pe placul multor romani, nu ca n-ar fi pregatit, dar prejudecatile au radacini adanci. Deci cred ca nici el nu isi doreste asta, tocmai din motivul asta.

    • Ideea lui KH este buna. Cred ca daca aud romanii iara de un PSD atoatefacator de carti, presedintele va fi de la AUR in mod sigur.

  5. Domnului Kelemen Hunor îi displace profund domnul Bolojan tocmai din cauză că reforma administrativ-teritorială propusă de edilul din Bihor – imperios necesară – ar lăsa pe tușă mulți lideri UDMR. Restul este can-can pentru naivii născuți ieri.

    • @Robyn – Il admir foarte mult pe Bolojan, dar nu e momentul lui acum, cum nu e nici momentul lui Nicusor Dan.

  6. Putin credibil atat cat, voalat6, se autopropune. Prieten la catarama cu maghiarul autoritar Orban nu e cea mai buna garantie a democratiei

  7. Adică să fie tot cineva din clică arhicunoscută, să nu cumva să câștige Lasconi

    • totusi ar fi bun un om mai pregatit .. si mi-ar place sa fie o femeie .. probabil sunt si oameni din zona diplomatiei .. poate una din doamnele de la „Construieste un spital” ?

  8. @pr0UE – Nu cred ca s-a auto-propus, din contra, cred ca isi da seama ca nu e persoana potrivita.

  9. ideal ar fi de la USR , sau o propunere a USR … cineva care sa garanteze ca va face tot ce se poate pentru un plan de reforme al unui guvern pro-UE .. oamenii de la PSDNLUDMR nu chiar am incredere, nici chiar in Bolojan (la nivel de politica nationala doar a vorbit .. desi tinerea USR-ului in alianta poate reprezenta un prim mic pas, o fapta concreta, ca isi doreste si reforma pe care o propune)

  10. Nu va mai exita niciun candidat care sa starneasca emotii puternice, asa cum a fost Traian Basescu.

  11. UDMR a participat din plin la eliminarea de la guvernare a USR acum cativa ani. A stat ani de rand la guvernare fara sa faca nimic pentru Romania, numai a incercat sa adanceasca diferentele si diferendele intre „judetele lui” si celelalte. L-a lasat pe Orban cel unguresc, an de an, sa umble prin Tusnad si sa spuna ce vrea. La fel presedinta abdicata. Nu s-a dezis niciodata de politica lui Orban care este exact asa, pro-rusa, dictatoriala, anti EU si anti Europa, dar iubitoare de Trompa din US si de putina din tara din Est.
    Nu inteleg cum mai are curajul sa-si dea cu parerea, mai ales in contextul actual?
    Normal ca-l sapa pe Bolojan, pentru ca este singurul care ar avea sanse sa castige.
    De ce ii vrem pe „bunii administratori”? Pai tara asta trebuie administrata, banii trebuie administrati, impartiti, proiectele de tara trebuie propuse, pregatite, planuite, executate. Ce vreti mai multa adminsitratie? UYitati-va la Oradea. Secretul lui Bolojan este ca exact el a reusit sa colaboreze cu toate partidelel pentru binele Oradei. De aceea ii vedem pe Nicusor Dan si Bolojan ca singurii care au Dovedit ca sunt buni.
    Deci, NU, Hunnor, Nu, Ciolacu, NU nimeni din PSD! PSD care NU vrea sa se reformeze. modernizeze. O arata de ani de zile.
    Un alt criteriu este sa faci exact pe dos decat vor UDMR si PSD, pana nu arata ca sunt in stare sa se schimbe. Lupii prefacuti.

  12. Nu vorbește nimic de partidele ”suveraniste”? Sau apreciază suveranismul doar la Orban, nu și la români.

  13. Chiar nu ai ce alege de acolo pentru funcția supremă… par figuranți din păcate. Și-apoi, ar fi repede etichetat ca „putinist”. Șucu sau Dragoș Anastasiu puteau fi amintiți, deși degringolada din usr nu ar propune pe niciunul. (Puteau avea lejer 25%, dar după ce au desființat PLUS, s-au fărâmițat în sens, reper, drept… fiecare după ambițiile lor…)

  14. Trebuie găsit un persoană potrivit în persoana meu. Köszi!