G4Media.ro

Kelemen Hunor cere un pact național pe învățământ: ”Trebuie un consens în…

sursa foto: Facebook

Kelemen Hunor cere un pact național pe învățământ: ”Trebuie un consens în Educație. Bătălia politică putem să o dăm în alte domenii”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seară, în cadrul conferinţei „Centenarul nostru – Tineri pentru o Românie multiculturală” desfăşurată la Sfântu Gheorghe, că pledează pentru un „un consens, un pact naţional pe învăţământ”, apreciind că educaţia este unul dintre principalele resorturi ce pot contribui la schimbarea în bine a României, informează Agerpres.ro.

„Ar trebui un consens, ar trebui un pact naţional pe învăţământ (…) Hai să ne înţelegem şi nu ne atingem de acest sistem zece ani de zile, să vedem ce roade va da aduci. Bătălia politică putem să o dăm în alte domenii, în alte zone, în alte segmente, dar educaţia trebuie să o scoatem din această luptă permanentă şi din această aşa-zisă reformă (…) Eu cred că educaţia poate schimba România, fără a reforma sistemul de învăţământ nu vom schimba prea mult”, a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că, personal, ar îmbrăţişa modelul de învăţământ finlandez, care este centrat pe copil, pe dezvoltarea abilităţilor personale ale fiecăruia.

„În momentul de faţă, învăţământul românesc arată ca un teren de fotbal unde s-au jucat cu caii şi după aceea cu mistreţii. Totul e distrus şi vine doamna ministru şi mai aranjează un colţ. Apoi vine alt ministru şi aranjează şi el în partea cealaltă. Miniştrii din învăţământ se schimbă din şase în şase luni. Este catastrofal şi fiecare are impresia că trebuie să reformeze învăţământul (…). Eu aş opta pentru un model de învăţământ cum este în Finlanda şi vă spun de ce: în centrul sistemului trebuie să fie copilul, nu curricula, nu profesorul, ci copilul”, a declarat Kelemen Hunor.

În opinia sa, ar fi necesar ca din clasa a V-a să fie introduse noţiuni legate de multiculturalism şi să se creeze posibilitatea ca în zonele mixte din punct de vedere etnic fiecare copil să poată învăţa şi limba celeilalte etnii, fapt ce ar conduce la o mai bună cunoaştere şi înţelegere reciprocă, mai arată Agerpres.ro.

sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Da mai chelemene, sa vina statul sa-ti ia copiii pe te miri ce motiv cretin. Ia caut-o pe doamna Smicala si cere-i parerea!
    Eu traiesc tot intr-un stat de-asta cu „copilul” in centru. Invatamantul este o frectie, nu se invata nimic. Plus ca si aici statul vrea sa instututionalizeze copiii. Am un amic, are doi baieti care se mai incaiera intre ei in gluma. Odata unul din ei a ajuns cu un ochi vanat la scoala. Abia a scapat omul ala sa nu ii ia serviciile sociale copiii.

    • In primul rand, Limba Romana trebuie sa fie obligatorie in toate scolile din Romania, predata ca limba oficiala, nu ca limba straina, de catre profesori romani, cu pregatire atestata.
      Este o aberatie sa ceri ca limba oficiala a tarii sa fie facultativa si sa fie predata ca limba straina, de catre profesori maghiari.
      Dupa o suta de ani de trait in Romania, nu este tolerabil ca cineva sa nu poata sa se exprime in limba oficiala a statului. Imediat dupa 1918, era de inteles ca anumiti cetateni romani sa nu cunoasca limba oficiala a tarii, dar dupa 3 sau 4 generatii nu se mai poate accepta asa ceva.
      Ministrul Invatamantului, Popa, dupa participarea la deschiderea anului scolar in Harghita :
      „Am fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita si am intrat in trei clase a V-a si a VI-a si am incercat sa dialoghez cu elevii in limba romana, insa fara nici un fel de succes.
      Nici cand am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns decat dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa.
      Acesti elevi facusera in conformitate cu programa, timp de cinci – sase ani, cate patru ore de limba romana pe saptamana platite de statul roman suplimentar, peste salariul de baza al invatatorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaste al limbii romane era aproape de zero.
      Avand in vedere ca ordonantele de urgenta ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, ii invit pe toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, sa incerce sa vada nivelul de cunoastere a limbii romane capatat de elevi intr-un sistem care se doreste astazi a fi conservat”

  2. Romania nu are nevoie decat de un pact pentru dezvoltare.
    Nu faci tinta stabilită se demite automat guvernul.
    Altul la rand care poate sa faca!
    Poate fi asa:
    Tinta pe 1 an:
    100 km autostrada finalizati si 1 spital regional dat in folosință!
    Nu ai facut tinta Guvernule, esti demis!
    Prin Lege specială!
    Ce pact pe educatie, pe bunastare.. bla, bla.
    Astea sunt frectii la un picior de Lemn.
    Dezvoltarea aduce bunastare!
    Si celelalte!
    Nicio tara de pe langa Romania nu face 30 km /an de autostrada ca noi.
    Pe an si asta doar câteodată!
    Tovarăsul Kelemen creezi o tinta falsa – Educația.
    Se va rezolva si asta când se va gasi un ministru destept.

  3. Kelemen,
    Circula vorba ca in pactul propus de voi v-ati inteles cu PZD-ul ca:
    – profesorii sa rămână in activitate pana dau in mintea copiilor!
    – sa le plătiți alocații si nu pensii!
    Ce pact, ce guvernare!

  4. Și eventual 100% in limba maghiară. Nu e așa dle. Hunor? După atâția amari de ani de stat la furt cot la cot cu toate mizeriile astea politice, chipurile românești, vii acum cu un astfel de discurs? Hai sictir!!! Mari proști și ungurii voștri sa va dea votul mereu.