G4Media.ro

Kelemen Hunor: Dacă ştiam de banii pentru medicamentele angajaţilor Curţii Constituţionale vorbeam…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Kelemen Hunor: Dacă ştiam de banii pentru medicamentele angajaţilor Curţii Constituţionale vorbeam cu Tánczos Barna să nu lase aşa în buget

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că, dacă ştia de alocarea de 700.000 de lei pentru medicamentele angajaţilor Curţii Constituţionale, ar fi vorbit cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, să nu lase aşa în bugetul pe anul 2025, transmite Agerpres.

El a fost întrebat la Prima TV despre dezbaterile de la Parlament, când Comisiile reunite de buget-finanţe au respins o prevedere din bugetul pe anul 2025 al Curţii Constituţionale prin care se aloca suma de 700.000 lei pentru decontarea medicamentelor angajaţilor instituţiei şi foştilor judecători ieşiţi la pensie. La dezbateri, reprezentantul Curţii Constituţionale a fost întrebat de deputatul USR Claudiu Năsui despre un capitol din buget care se referă la asistenţa socială, unde era propusă suma de 700.000 lei, sumă care era zero anul trecut.

„Eu nici nu ştiam că există aşa ceva. Am văzut după dezbaterile de la Cameră, din comisie, şi foarte bine că s-a tăiat. Foarte bine. Eu nu ştiam că există, dacă ştiam că există l-aş fi rugat pe Tánczos să nu lase aşa în buget. Că erau într-un fel ascunse, cheltuieli sociale. Şi ce înseamnă cheltuieli sociale la Curtea Constituţională? Şi a fost o întrebare pertinentă din partea lui Claudiu Năsui”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat dacă nu i se pare o dovadă de tupeu, în condiţiile în care salariile la CCR sunt de mii de euro pe lună, Kelemen Hunor a răspuns: „Ba da, cum să nu! Şi de acolo şi din altă parte dacă există aşa ceva trebuie tăiat. Categoric”.

El a adăugat că şi salariul şefului Romsilva i se pare unul enorm.

„Da, foarte mult. (…) Acum am aflat şi eu, nu ştiam acum trei – patru săptămâni că în Contractul Colectiv de Muncă ei au introdus ceva absolut ireal, cum au făcut şi alţii, de exemplu, şi la Televiziunea publică era, cândva, nu ştiu dacă mai există, în Contractul Colectiv de Muncă, că dacă se desface contractul de muncă sau iese la pensie, primeşte nu ştiu câte salarii brute, compensatorii. De ce? Fiindcă aşa ceva nu există. (…) Trebuie desfăcut Contractul Colectiv de Muncă, fiindcă nu e corect. Ei spun: ‘Avem o responsabilitate şi noi aducem bani’. Dar aduceţi bani din pădurea ţării, statului, nu e a voastră. Aveţi monopol, fiindcă aşa a vrut, la un moment dat, statul, v-a dat lege prin care v-a încredinţat să aveţi grijă de păduri, să aveţi grijă de resursele minerale. (…) Şi am spus că luăm bucată cu bucată şi încercăm să facem un pic de ordine şi nişte reglementări care sunt valabile pentru toată lumea”, a arătat liderul UDMR.

Întrebat dacă Ilie Bolojan a făcut ceea ce trebuie la Senat în ceea ce priveşte restructurările, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ şi a reafirmat că trebuie stabilite nişte criterii, anumite principii.

„Da. Ştiam că urmează. Eu am spus la un moment dat că e nevoie de o astfel de reformă, trebuie făcută într-o perspectivă mai lungă, dar nu foarte lungă, că trebuie să stabileşti nişte criterii, trebuie să stabileşti nişte principii. Trebuie să faci o analiză – de cine ai nevoie, nu ca şi persoană, ca şi funcţii, şi de ce funcţii nu mai ai nevoie. Şi instituţia va merge în continuare foarte bine. Am văzut şi eu foarte multe aberaţii, mai ales în această perioadă, fiindcă toţi miniştrii fac analize la agenţii, la instituţiile subordonate. Şi sunt destul de multe aberaţii şi trebuie la un moment dat să luăm o decizie, dar trebuie pregătită din timp. La Senat poate este un pic mai uşor, la Camera Deputaţilor la fel, că şi acolo se reduce numărul de personal. Dar şi la nivel guvernamental trebuie făcut, la nivel de agenţii, la nivel de instituţii, de autorităţi, că sunt şi prea multe şi unele sunt chiar mult, mult suprapopulate”, a explicat liderul UDMR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. noroc de USR , ca „opozitia” AUSOSPOT au treaba sa puna si ele mana pe niste sinecuri

  2. Sa mori tu ca nu stiai ?!?
    Ceea ce arata, inca o data, – de parca mai era vorba de vreo dovada..- ca astia ori mint cu nerusinare, ori habar n-au ce voteaza !!!

  3. Mai Kelemen, mai, dar cine a permis asta, cine a fost la guvernare, toata administratia este plina de pile si relatii pe care l ati adus voi si acum te faci ca nu stii? Pai cum sa va votam mai neispravitilor.

  4. Dl kelemen e nou în oraș. Nu e ca și cum candidează la prezidentiale de 15 ani încoace.

  5. Foarte pertinente observatiile dlui Humor .
    Probabil ca si dl premier si dl Bolojan, ar trebui sa ia lectii de la dl Hunor .
    Iar acum, dl Bolojan , a aflat si dansul ce inseamna o eficientizare a personalului , pentru care daca este nevoie de restructurare de personal, ( si nu sinecurizare ), este absolut necesara si obligatorie o analiza a atributiunilor fiecarui post si functii.
    Pt ca o rstructurare a la dl Bolojan , ca la Consiliul juderean, unde dupa cum a spus dl ministru Grindeanu, au castigat procesele de reangajare majoritatea angajatilor dati afara,( probabil fara vreun criteriu profesional, ci ca la un butic de la coltul blocului) , este doar sinecurizare .

  6. În România pensia minima este 1281 de lei și de ea beneficiază peste 1,1 milioane de pensionari.
    În fiecare an ea creștea cu valoarea inflației din anul precedent.
    În anul 2025 pensia minima nu a crescut și a rămas 1281 de lei.
    Creșteți cu 12,5 % cum trebuia crescut pensia minima.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.