G4Media.ro

Kelemen Hunor, la Băile Tuşnad: Niciun stat din Uniunea Europeană, singur, nu…

Sursa foto: Facebook

Kelemen Hunor, la Băile Tuşnad: Niciun stat din Uniunea Europeană, singur, nu va reuşi în această competiţie globală, mai ales în această situaţie geopolitică schimbată după atacarea Ucrainei de către Rusia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat vineri, la Băile Tuşnad, la o dezbatere cu tema „Perspectivele Uniunii Europene”, alături de ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, în care s-au criticat concluziile Conferinţei despre Viitorul Europei sau modul în care s-a derulat acest proces, vicepremierul ţinând să puncteze, ulterior, într-o declaraţie de presă, că este nevoie de Uniunea Europeană, întrucât niciun stat nu va reuşi singur, în această competiţie globală, relatează Agerpres.

„Nu Uniunea Europeană a fost criticată, ci anumite decizii şi concluziile Conferinţei despre Viitorul Uniunii Europene. Fiindcă aici toată lumea a spus că doreşte şi crede că e nevoie de o Uniune Europeană puternică, competitivă şi o Uniune care ţine cont de toate statele membre şi de toţi cetăţenii. Deci problema nu este cu Uniunea. Problema, de fiecare dată, este cu oamenii şi cu cei care iau deciziile. Eu, personal, cred că niciun stat din Uniunea Europeană, singur, nu va reuşi în această competiţie globală, mai ales în această situaţie geopolitică schimbată după atacarea Ucrainei de către Rusia şi tot ce înseamnă pe termen mediu şi pe termen lung acest război din vecinătatea noastră. Deci este nevoie de o Uniune Europeană, dacă vom reuşi, vom reuşi cu toţii”, a declarat preşedintele UDMR.

Acesta a explicat, făcând trimitere la Conferinţa privind Viitorul Europei, că, în dialogul care a avut loc, cetăţenii s-au referit la problemele reale ale societăţilor lor, care sunt extrem de diferite.

„Când vorbim de instituţiile europene şi de politicienii ei, erau preocupaţi de tehnicile de exercitare a puterii, nu de problemele reale şi aici se vede o diferenţă foarte mare şi aceste lucruri trebuie subliniate. Dacă nu găsim răspunsuri bune la aşteptările oamenilor şi la aşteptările societăţilor şi statelor membre nu putem rezolva această criză multiplă, complexă, globală, care ne priveşte şi pe noi, dând doar răspunsuri tehnice cum putem să exercităm puterea, cum putem să scoatem, spre exemplu, consensul din luarea deciziilor în Consiliu (European – n.r.) şi să introducem votul majoritar sau e nevoie sau nu e nevoie de liste transnaţionale la alegerile europarlamentare? Nu e nevoie! Irlandezul nu trebuie să voteze despre secui şi românul nu trebuie să voteze despre maltez. Deci nu se poate vorbi, este o prostie, este catastrofă să încerci să impui liste transnaţionale sau supranaţionale. Deci sunt lucruri care degeaba par interesante şi din punct de vedere al exercitării puterii sunt importante, dacă nu rezolvi probleme reale ale societăţii”, a spus Kelemen Hunor.

El a vorbit şi de faptul că ”realitatea învinge ideologia” şi că „s-ar putea să ne trezim că multe probleme au fost supraideologizate”, în contextul în care sunt anumite chestiuni care nu suportă răspunsuri ideologice, cum este energia.

„De aceea eu cred că, într-o astfel de dezbatere, când vorbim despre viitorul UE e important să fii sincer, să nu te ascunzi după anumite interese, mai mult sau mai puţin importante şi să încerci să găseşti acel curaj intelectual prin care dai răspunsuri corecte la întrebările societăţii”, a mai afirmat liderul UDMR.

Întrebat despre declaraţia sa din timpul dezbaterii, în care a arătat că are „o viziune asupra unei Uniuni Europene care respectă minorităţile naţionale autohtone şi structuri europene care permit minorităţilor să se simtă acasă pe pământul lor”, Kelemen Hunor a spus că este vorba despre o discuţie lungă, care va mai dura şi se referă la dorinţa de a exista o reglementare la nivelul UE pentru a asigura instituţional posibilitatea păstrării identităţii etnice.

„Dar, dincolo de sloganurile că multiculturalitatea sau interculturalitatea şi bogăţia şi diversitatea sunt importante, trebuie să faci şi ceva, lucruri pragmatice. Dincolo de aspectele filosofice, aici vorbim şi de aspectele de securitate. Dacă minoritatea etnică se simte bine într-o ţară şi ştie să-şi păstreze identitatea instituţional, atunci niciodată nu va intra în conflict, în tensiune, cu majoritatea. Este şi în interesul majorităţii să fie stabilitate, fiindcă pentru fiecare om şi pentru economie şi pentru bunăstare, stabilitatea este, şi pacea, unul din aspectele cele mai importante. Deci, dacă ne gândim ce interese avem, interese comune, atunci da, şi majoritatea şi minoritatea sunt şi trebuie să fie cointeresate în a găsi soluţii instituţionale”, a explicat Kelemen Hunor.

El a mai arătat că în România s-au făcut mulţi paşi în acest sens, „dar din când în când avem sentimentul că unii sau alţii încearcă să ne oprim, să facem paşi înapoi şi nu este corect”.

Kelemen a adăugat că, dacă se ajunge la modificarea tratatelor UE, după această dezbatere lungă, „atunci şi aceste aspecte trebuie discutate chiar la nivel de tratat”.

La dezbaterea despre perspectivele Uniunii Europene a participat şi ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, care a criticat modul de derulare a procesului, concluziile din cadrul Conferinţei pentru Viitorul Europei, dar şi anumite decizii care se iau la nivelul UE, punctând că „este nevoie de state naţionale puternice, care să construiască o Europă puternică”, şi pledând pentru păstrarea suveranităţii statelor şi pentru rămânerea la statele naţionale a anumitor competenţe în domenii precum politica de mediu sau cea energetică.

Ea a ţinut să adauge că aceste critici aduse Uniunii Europene nu vor să facă rău cuiva, ci sunt spre binele tuturor.

„Noi, dacă aducem critici modului în care funcţionează Uniunea Europeană, nu reprezintă critici care vor să facă rău cuiva şi sunt, credem noi, spre binele tuturor. (…) Ar trebui să spunem lucrurilor pe nume pentru că, da, într-adevăr, nu putem avem un absolut consens în privinţa intereselor, pentru că fiecare are o ţară natală, are un pământ natal, are o ţară de unde vine, are o naţionalitate, o cetăţenie, deci nu trebuie să spui că nu există aşa ceva, nu poţi să spui că primează un interes supranaţional, reprezentat de nişte structuri şi trebuie să spui lucrurilor pe nume şi trebuie să analizezi. Dacă se ia o decizie, trebuie să analizăm ce anume impact va avea decizia asupra ţării mele şi nu trebuie să ne minţim unii pe alţii. Deci eu îmi imaginez Uniunea Europeană, o Uniune Europeană în care lucrurile se vor spune pe nume şi dacă e să se destrame tot, noi o să fim, ungurii, ultimii care o să ţinem acolo de ultima bârnă care încearcă să menţină construcţia europeană în locul ei”, a spus ministrul Justiţiei din Ungaria, potrivit traducerii oficiale.

Lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad vor continua sâmbătă cu cel mai aşteptat moment al evenimentului, şi anume tradiţionalul discurs al premierului Ungariei, Viktor Orban. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Hunilor, nu mai păcăliți pe nimeni, tot globul vă știe acum așa cum sunteți, niște tribali care încă trăiesc în hoardă și nu au nicio legătură cu lumea civilizată, ci salivează la metodele barbare ale vecinilor de stepă mongolă. Într-adevăr, voi nu aveți nicio treabă cu UE.

    • Nu stiu ce sã zic .. nici cu Românica $€kuristo oligarhã .. nu i chiar asa civilizatzie europeanã,bã din contrã .. o strutzo cãmilã de balkanisme,turcisme,nostalgii natzionalist comuniste si mafie tzigãneascã 💣🥶

    • Kelemec este agent propagandust al Rusiei. Ungaria nu este stat European decat in conjunctura austriaca. Europa este o singura identitate celto-germana la care magiarii nu au ce cauta. Nomazi fara tara si identitate.

  2. Nu am ce să zic răspuns de politician, a ambalat totul sub forma ideilor constructive și a prezentat frumos în fața presei o ideologie unde primează cetățeanul european, nu poți să îl ataci că are opinii diferite de ale guvernului unde este vicepremier. Din punctul ăsta de vedere toată clasa politică în frunte cu Iohannis să meargă la meditații la UDMR. Dacă școala asta de vară este pe teritoriul României de ce nu se prezintă „doctorul”Ciucă sau ministrul de externe Aurescu zis Trabucel să spună punctul de vedere al României față de minorități. Vedeți aici este problema ai noștri tac, ungurii declară ce vor, fac ce vor, investesc puternic în Transilvania și la un moment dat inclusiv românii vor avea senzația că sunt părăsiți de România și discursurile gen Orban vor prinde și la ei.

    • Absolut corect, evenimentul e pe teritoriul RO dar pare organizat in HU. Inacceptabila absenta autoritatilor romane, tacerea lor care tradeaza lasitate…
      Ticalosia si inadecvarea politicienilor romani sunt din ce in ce mai evidente!

  3. Lichelele bolșevice dau lecții de democrație Europei 😂😂😂

  4. Si ce crezi ca intelege ceva Orban?

  5. Romanica sat fara caini.
    Fac numai rau etnicilor maghiari. Nu intindeti coarda prea mult ca uneori mamaliga explodeaza!