G4Media.ro

Kelemen Hunor după consultările cu Iohannis: Cea mai bună formulă este o…

sursa foto: UDMR

Kelemen Hunor după consultările cu Iohannis: Cea mai bună formulă este o coaliţie PNL – USR Plus – UDMR / Partidul din coaliție care a obținut cele mai multe voturi să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că cea mai bună formulă este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS – UDMR.

„Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Dar, din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS şi UDMR. Asta ar însemna, bineînţeles, o majoritate solidă, nu o majoritate constituţională – nu am putea amenda Constituţia – dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani”, a afirmat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că cel mai important lucru este un program pe care se poate construi o viitoare guvernare, dar la fel de importantă este încrederea dintre partenerii de coaliţie pentru ca dezideratele pe termen lung să poată să fie puse în aplicare.

„Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget pentru anul viitor cât mai repede, şi bineînţeles să găsim acele soluţii prin care locurile de muncă pot fi protejate, dar prin care să poată creşte investiţiile mari, prin care se poate creşte economia naţională, cu un accent deosebit pe infrastructură, pe agricultură, pe industrie alimentară şi bineînţeles şi alte sectoare – sănătatea şi educaţia reprezintă o prioritate pentru fiecare cetăţean. Am avut nişte discuţii preliminare sâmbătă şi duminică cu colegii din PNL, USR şi PLUS, am încercat să începem creionarea unui program de guvernare. Acolo lucrurile cred că au evoluat bine. (…) Discuţiile politice au fost extrem de utile, dar trebuie să continuăm cu aceste discuţii, fiindcă ieri dimineaţă ne-am blocat. Noi considerăm că primul lucru şi cel mai important este să existe încredere între parteneri şi acest lucru înseamnă că trebuie să combinăm argumentele politice cu aritmetica parlamentară. Dacă mergem doar pe aritmetica parlamentară, atunci vom introduce în această coaliţie tensiunea, conflictul. Trebuie să găsim şi acele argumente politice şi bineînţeles înţelegere, compromis, flexibilitate din partea tuturor participanţilor”, a arătat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte premierul, UDMR consideră că acesta trebuie desemnat de partidul care a obţinut cele mai multe mandate în interiorul coaliţiei, a afirmat Kelemen Hunor, amintind că în acest moment există două propuneri – ale PNL şi USR PLUS.

„Noi considerăm că cel care a câştigat cele mai multe mandate în interiorul coaliţiei trebuie să aibă un prim ministru şi trebuie desemnat acest prim ministru din partea celui care are cele mai multe mandate. De aceea ar fi de dorit să ajungem la o înţelegere cât mai repede. În acest moment există două propuneri. (…) În aceste condiţii era aproape firesc să avem şi noi o propunere de prim ministru. Am spus că avem două-trei persoane, fără să pronunţăm numele acestora, dar, dacă nu se ajunge la o concluzie, atunci, la a doua rundă de negocieri, putem veni cu aceste propuneri. Nu am pronunţat astăzi numele, pentru că noi am avut o abordare extrem de raţională şi responsabilă, nu am vrut că creştem zgomotul de fond, nu am vrut să mai aruncăm încă un nume sau nai multe nume şi să lăsăm impresia că în viitoarea coaliţie de guvernare PNL-UDMR-USR PLUS există o competiţie şi o competiţie chiar acerbă pentru funcţia de prim ministru”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că trebuie să existe o înţelegere politică între cele trei formaţiuni privind funcţia de premier, de preşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv de preşedinte al Senatului.

„Nu spunem că noi trebuie să fim la Cameră, noi putem să fim şi la Senat, nicio problemă. După aceea se poate compensa în interiorul Guvernului să existe şi un echilibru aritmetic, pe ponderea fiecăruia în Parlament. Dar cel mai important este să găsim un program de guvernare cu care să se poată merge în fata cetăţenilor şi pe care se poate construi o viitoare guvernare”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a mai precizat că traseismul politic ar trebui interzis prin lege şi, dacă acest lucru nu este posibil, prin amendarea Constituţiei în acest sens.

Kelemen a amintit că UDMR a propus duminică, la consultările cu PNL şi USR PLUS, includerea neacceptării traseismului politic în viitorul acord al coaliţiei de guvernare, propunerea fiind acceptată.

„Da trebuie să rămână (propunerea – n.r.), fiindcă noi considerăm că această boală cronică gravă a politicii româneşti trebuie cumva tratată. Dacă nu se poate interzice din lege, ar trebui să amendăm Constituţia pentru aşa ceva. Putem accepta între noi că nu primim în partidele din coaliţie oameni care migrează din alte partide – asta a fost solicitarea noastră – să fim de acord să nu acceptăm niciunii dintre noi în formaţiunile politice migraţionişti. Şi noi credem că această propunere trebuie să se regăsească şi în acordul de coaliţie”, a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, „după câteva argumente”, propunerea UDMR a fost susţinută de PNL şi de USR PLUS.

„Nu am semnat nimic, deocamdată, pentru că abia am început discuţiile, dar noi vom menţine această propunere în continuare”, a menţionat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu ar trebui să intrăm în anul 2021 cu un guvern interimar, adăugând că, în acest sens, PNL şi USR PLUS trebuie să ajungă la o concluzie, pentru că reprezentanţii Uniunii „au fost cei mai flexibili” la masa negocierilor de până acum.

„E prima ţintă – să avem pe 23 (decembrie – n.r.) un guvern. Dacă nu reuşim, pe 26, 27. Înainte de 31 noi considerăm că trebuie să învestim noul guvern. (…) N-ar trebui să trecem în anul 2021 cu guvernul interimar. Noi mergem pe varianta PNL, trebuie să aibă dreptul de a desemna primul ministru şi trebuie să ajungem la o concluzie şi la un consens în coaliţie”, a declarat Kelemen Hunor.

El a reafirmat că formaţiunea pe care o conduce nu susţine un cabinet tehnocrat.

„Am spus la Cotroceni ca e nevoie de un guvern politic, condus de un om politic, nu de un tehnician, nu de un independent, nu de un tehnocrat, de un semi-tehnocrat sau de un semi-independent. Dar, sigur, acest lucru îl vom afla când ne vom aşeza din nou la masa negocierilor, dacă între timp mai ales colegii din PNL şi din USR ajung la o concluzie, pentru că noi am fost cei mai flexibili, nu noi am blocat aceste discuţii. (…) Trebuie să continuăm discuţiile. Argumentele politice şi argumentele aritmetice trebuie combinate în aşa fel încât la finalul discuţiilor să existe o înţelegere şi discuţiile pot fi considerate că s-au terminat în acel moment când ne-am înţeles pe linie. Nu putem accepta să discutăm prima dată despre Parlament, apoi reluăm cu Guvernul. Nu. Înţelegerea trebuie să fie pe linie şi atunci se poate găsi acel echilibru necesar pentru funcţionarea coaliţiei”, a adăugat Kelemen Hunor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Si tu sa ajungi președintele Senatului României.
    Vreti si Ministerul educatiei nationale?

    • Nu, acolo n-are cum să ”ajungă” decât ecaterinca ”educației naționale” de la mafia PCR-FSN-PSD.

  2. Prefer PSD+PNL decât UDMR .

  3. Esti hotărât ungure.
    Mai asteapta.

  4. Ironic…iudemere sa fie mai lucid decat „partidul meu”, se prea poate ca domnul kelemen sa aiba un insitict politic mai bun decat lucovid.

  5. Nu are instinct politic pentru ca s-a napustit asupra Presedintelui, cand stia si era foarte clar pentru toata lumea ca voia sa se aprobe pe sub masa constituirea tinutului secuiesc.Acum se pare ca si-a revenit. Sa vedem pana cand!

  6. In acest Parlament, desi detine doar un sfert din numarul parlamentsrilor, PNL ar putea decide guvernarea Romaniei pentru urmatorii 4 ani.
    Insa, doar daca il sustine pe Dan Barna la sefia Camerei si pe Hunor Kelemen la Senat.
    Sigur, il va accepta si pe Dacian Ciolos ca vice-premier, dar va putea negocia toate portofoliile ministeriale din pozitia PNL ca forta motrica a Guvernului.
    Nu cred ca, altfel, PNL va avea stabilitatea necesara. Un contra-exemplu ar fi chiar motivarea lui Ludovic Orban pentru care el ar trebui sa aiba sefia deputatilor.