G4Media.ro

Kelemen Hunor: Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kelemen Hunor: Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor, nici mie de ce trebuie să renunț la Dezvoltare / Sunt 6 ministere unde eu nu am acces

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sugerat, miercuri seara, la Europa FM, că nu va renunța la Ministerul Dezvoltării și că sunt șase ministere unde UDMR nu are acces. Ultima varianta discutată la negocierile pe tema rotativei era ca Ministerul Dezvoltării, condus în prezent de Cseke Attila, să treacă la liberali, pentru premierul Nicolae Ciucă. Propunerea i-a determinat pe liderii UDMR să iasă de la negocieri, ministerul dezvoltării fiind considerat un minister care gestionează bugete importante. Cele șase ministere despre care Kelemen Hunor susține că nu are acces sunt, cel mai probabil, ministerele care fac parte din Consiliul Național de Apărare a Țării: internele, apărarea, externele, justiția, economia și finanțele.

Redăm mai jos un fragment din interviu:

Kelemen Hunor: Acum 6 săptămâni, la o discuție, am stabilit calendarul. În acordul de coaliție scrie că pe 25 mai PSD preia funcția de prim-ministru. Am stabilit să fie 26, 25 fiind o sărbătoare importantă. Calendarul este unul corect și trebuie să se țină de acest calendar. Pe 30 să fie Guvernul nou instalat. Noi nu vom pleca de la guvernare, noi am semnat acest acord de coaliție pentru 4 ani de zile.

La Ministerul Dezvoltării lucrurile merg bine, la Ministerul Mediului este un portofoliu foarte dificil. Eu zic că am gestionat extrem de corect și am reușit că se poate ajunge la soluții corecte și la sport nu mai spun.

Ioana Ene Dogioiu: Veți intra în viitorul Guvern?

Kelemen Hunor: Acordul politic trebuie aplicat și lucrurile pot fi foarte repede aranjate astfel încât să avem un guvern funcțional pe 30 seara. Eu vorbesc despre un principiu. Când ai semnat acordul știai ce semnezi. Știai că urmeză un schimb, știai că trebuie să cedezi Transporturile…. […] Eu zic să respecte toată lumea acordul.

Ioana Ene Dogioiu: De ce ține atât de tare domnul Ciolacu la acest Minister?

Kelemen Hunor: Nu sunt în măsură să răspund.

Kelemen Hunor: Premierul Ciucă depune mandatul, președintele face consultările procedural, constituțional, îl nominalizează pe domnul Ciolacu să formeze Guvernul și totul este în mâna lui Ciolacu.

Ioana Ene Dogioiu: Ați fi dispuși să renunțați la Dezvoltare?

Kelemen Hunor: Eu am avut oferte. Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor, nici mie de ce trebuie să renunț la Dezvoltare. Ponderea se calculează diferit. Nu este una matematică, ci una politică. Am făcut asta și în 2021 și 2020. Sunt 6 ministere unde eu nu am acces. […] Eu cred că noi ne-am făcut treaba și cred că chestia asta cu ponderea matematică este….

Kelemen Hunor: A mai spus un coleg al meu, a fost la un moment dat un singur argument, că așa este în politică. Ok, așa este în politică, dar doi ani și jumătate cred că am fost extrem de responsabili, echilibrați și am vrut să demonstrăm că suntem în stare să gestionăm portofolii grele.

Ioana Ene Dogioiu: Ce faceți? Ce o să trageți?

Kelemen Hunor: Cum eu nu trag din primul etaj niciun minister, cam asta este procedura, nu este niciun secret. Deci așa s-a discutat de fiecare dată. Nu este o noutate pentru acest Guvern. Apoi, fiecare cu procentele și echilibrările. Vom vedea ce o să facem, dar eu nu am argumente să spun că am renunțat la Dezvoltare că ce…?.

Ioana Ene Dogioiu: S-a făcut evaluarea miniștrilor?

Kelemen Hunor: Da, au fost discuții pe ministere, evaluări au fost făcute între noi, între cei trei lideri, am discutat mult, deci da. Premierul decide în ceea ce privește astfel de concluzii și nu vreau să comentez.

Ioana Ene Dogioiu: Energia în ce etaj este?

Kelemen Hunor: Acolo unde sunt celelalte ministere economice. Am putea merge și la primul etaj fiindcă nu s-ar întâmpla nimic. Am sparge o barieră după 33 de ani, ar fi o premieră politică, dar nu pot eu….

Ioana Ene Dogioiu: Înțeleg că ați accepta un schimb cu Finanțele sau cu Energia în schimbul Dezvoltării. Dar MIPE?

Kelemen Hunor: MIPE nu intră în calculele noastre. Acolo Boloș face o treabă foarte bună. Cei care au făcut treabă să continue. Nu căutăm noi MIPE.

Ioana Ene Dogioiu: Problema este că sunteți dispensabili…

Kelemen Hunor: Absolut.

Ioana ene Dogioiu: Există majoritate pentru legile organice fără dumneavoastră?

Kelemen Hunor: Există, dar trebuie disciplină.

Ioana Ene Dogioiu: Ați discutat cu Iohannis până acum?

Kelemen Hunor: Nu.

Ioana Ene Dogioiu: Vi se pare că domnul Ciolacu trage de timp?

Kelemen Hunor: Nu cred că trage de timp. Joacă politic, dar nu trage de timp.

Ioana Ene Dogioiu: Credeți că este o grevă instrumentată politic?

Kelemen Hunor: Nu, nu ar fi fost în interesul lui Ciolacu. Dacă nu se rezolvă, ar trebui să rezolve el. Așa s-a nimerit. Ligia Deca a avut o propunere care, la un compromis, poate că ar fi salvat situația: să introducem în textul legii educației preuniversitare un articol în care să spunem că salariul de bază pentru un profesor este salariul mediu pe economie național, dar nu a fost un consens pe această propunere, pentru că trebuie introdus pe legea salarizării unitare.

Ioana ene Dogioiu: Ce se poate face acum?

Kelemen Hunor: Trebuie să discuți de dimineața până seară până ajungem la o înțelegere. Un lider de sindicat mi-a zis: cum să am eu încredere dacă acum când se discută despre schimbarea Guvernului nu se respectă ce ați stabilit. […] Există un deficit de încredere în toată societatea românească.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Joacă politic, dar nu trage de timp.”
    ” negociaza , nu santajeaza ca ceilalti”
    ei sunt maturi si responsabili, ceilalti invers

    UDeMeReu
    ….

  2. Așa-i când crezi că faci acord cu dra.cu și că se ține de cuvânt. Aviz pentru viitor. Rotativa ar fi trebuit să fie extrem de simplă: PSD și PNL își cedează reciproc ministerele, UDMR rămâne cu ele și după. Dar cum ar putea un PSD sau PNL să se țină de cuvânt ? E chestie de civilizație, de bun simț și de respect pentru cuvântul dat și semnătura pusă pe un document. Să ne amintim că pe vremuri se făceau afaceri de milioane doar cu o strângere de mână ? Azi nu se mai respectă nici propria semnătură. Asta înseamnă progres ?