G4Media.ro

Kelemen Hunor: Furtul din perioada dictaturii comuniste este legiferat, iar dreptul de…

Sursa Foto: Ziarul de Gardă

Kelemen Hunor: Furtul din perioada dictaturii comuniste este legiferat, iar dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării printr-o decizie recentă a Înaltei Curţi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că ”furtul din perioada dictaturii comuniste este legiferat”, referindu-se la o decizie recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit News.ro.

”Furtul din perioada dictaturii comuniste este legiferat, iar dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării printr-o decizie recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie! Iar acolo unde dreptul de proprietate este pus sub semnul întrebării, însuşi statul de drept este compromis”, a scris, joi seară, pe Facebook, Kelemen Hunor, fără să explice însă la ce decizie se referă.

Postarea șefului UDMR vine după ce portalul de limbă maghiară „Krónika” din Cluj-Napoca a scris că restituirea proprietăților care au aparţinut bisericilor istorice maghiare din Transilvania este îngreunată de o nouă decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care unifică practica privind retrocedarea de imobile către cultele religioase. Articolul subliniază că potrivit dispoziţiei bisericile trebuie să facă dovada în mod direct a dreptului de proprietate asupra şcolilor lor înscrise în cartea funciară în secolul al XIX-lea. Decizia a fost luată după ce s-a constatat o divergenţă de practică cu privire la interpretarea şi aplicarea legii în litigiile dintre Eparhia Reformată din Ardeal şi Comisia specială de retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România, însă prin această decizie instanţa a pus obstacole semnificative în calea procesului, a scris Krónika. Potrivit portalului, Instanța Supremă a pronunțat o decizie fără precedent în jurisprudența românească după schimbarea de regim din 1989 ca răspuns la procesele intentate de Eparhia Reformată din Ardeal (EREK) cu privire la retrocedarea bunurilor Colegiului Bethlen Gábor, din Aiud.

Kelemen Hunor a transmis că formaţiunea protestează faţă de această situaţie şi va căuta o soluţie parlamentară.

”Protestăm vehement împotriva acestei situaţii şi vom căuta o soluţie în Parlament. Principiul trebuie să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care sunt de rea-credinţă: proprietatea trebuie restituită celui de la care a fost luată în mod abuziv”, a mai transmis liderul UDMR.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a unificat practica în ceea ce priveşte retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, motivarea deciziei instanţei supreme fiind publicată în Monitorul Oficial, astfel că aceasta a devenit obligatorie.

ICCJ a stabilit că sintagma ”imobile care au aparţinut cultelor religioase” are în vedere exclusiv patrimoniul unităţilor componente ale cultelor religioase, nu şi patrimoniul unor aşezăminte distincte, înscrise în cartea funciară ca proprietari tabulari.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...