Kelemen Hunor, în presa pro-Orban: Sprijinul de aproape 94% pentru Fidesz-KDNP din străinătate confirmă faptul că schimbarea de paradigmă în politica națională din ultimul deceniu este considerată a fi cea corectă
Maghiarii din Transilvania și de dincolo de graniță consideră că politica națională din ultimul deceniu este corectă, iar voturile maghiarilor din străinătate confirmă acest lucru, a declarat Hunor Kelemen, președintele Alianței Democrate Maghiare din România (UDMR), citat, marți, de publicația pro-guvernamentală de la Budapesta, Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară). El a precizat că numărul voturilor prin corespondență în Transilvania a crescut cu 24% față de alegerile din urmă cu patru ani, iar numărul celor care și-au exercitat dreptul de vot la consulate și au cerut buletinele de vot acolo a crescut și el.
- De notat că articolul este ilustrat cu o fotografie realizată de agenția de presă MTI în noiembrie 2021 la Congresul FIDESZ de la Budapesta. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care era la momentul respectiv și vicepremier în guvernul de la București, la fel cum este și azi, apare cu steagurile Ungariei în fundal iar pe lozinca de la pupitru scrie ”Pentru noi Ungaria este prima”.
”Acest lucru înseamnă că interesul pentru competiția din Ungaria a crescut, ceea ce consider că este un semn bun. Maghiarii din Transilvania, care au și cetățenie maghiară, și-au putut exprima prin votul lor opinia cu privire la relația pe care guvernul maghiar a cultivat-o și construit-o cu comunitățile de dincolo de graniță”, a mai spus liderul UDMR.
Potrivit lui Hunor Kelemen, sprijinul de aproape 94% pentru Fidesz-KDNP în străinătate confirmă faptul că schimbarea de paradigmă în politica națională din ultimul deceniu este considerată a fi cea corectă de către maghiarii care trăiesc în afara granițelor.
”Mă gândesc aici la elemente care nu pot fi cuantificate: posibilitatea dublei cetățenii, solidaritatea și sentimentul de apartenență. Acestea sunt mai emoționale, vorbesc cu inima. Este un lucru pe care opoziția maghiară probabil că nu l-a înțeles și nu îl înțelege”, a declarat președintele UDMR.
El a adăugat că victoria cu două treimi este importantă pentru că oferă guvernului maghiar o mare legitimitate într-un moment dificil, când trebuie să lucreze într-un mediu politic european și global schimbat.
Întrebat despre evoluția relațiilor inter-statale dintre Ungaria și România, Hunor Kelemen a spus că dinamica relațiilor bilaterale este influențată de campaniile electorale.
”În astfel de momente, partenerii preferă să aștepte până când concursul se încheie. În ultima vreme, a existat o stagnare în relațiile româno-maghiare, dar cred că vom ieși din această situație”, a subliniat politicianul. Hunor Kelemen a declarat că există o șansă bună ca relațiile bilaterale să primească un nou impuls după formarea noului guvern maghiar.
Sursa: Magyar Nemzet
Context
Comisia Europeană va declanșa în curând noul mecanism pentru a reduce finanțarea acordată Ungariei din cauza erodării standardelor statului de drept, a anunțat, la două zile după alegerile din Ungaria, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Este o temă care s-a repetat de-a lungul celor peste zece ani de când Orbán se află la putere, timp în care grupurile pentru libertăți civile spun că liderul maghiar a preluat treptat controlul instituțiilor democratice și a direcționat banii contribuabililor către prieteni și familie.
Potrivit publicației de la Budapesta Népszava, colegiul comisarilor este foarte îngrijorat de faptul că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate în Ungaria și că corupția la nivel înalt rămâne nepedepsită.
Regulamentul, cunoscut în întregime sub denumirea de „regulamentul general de condiționalitate privind protecția bugetului UE”, este în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar nu a fost încă aplicat nicăieri, întrucât factorii de decizie au așteptat o hotărâre judecătorească privind legalitatea regulamentului.
Judecătorii au menținut regulamentele, confirmând că acestea sunt conforme cu dreptul comunitar.
Într-o ridicare de cortină publicată înaintea alegerilor din 4 aprilie, Al Jazeera scria despre Viktor Orban, în vârstă de 58 de ani: ”Este cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE. Deși Orban a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei, el refuză să permită tranzitul pe teritoriul său al armelor care se îndreaptă spre Ucraina.
De asemenea, el a exclus posibilitatea de a face eforturi pentru a reduce dependența puternică a Ungariei de energia rusească, care este esențială pentru politica emblematică a Fidesz de reducere a facturilor la utilitățile casnice”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii