
Kelemen Hunor: Proiectul privind pensionarea magistraţilor la 65 de ani conţine două variante / E o chestiune de echitate
Proiectul care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani a celor care urmează o carieră în magistratură conţine două variante, a anunţat liderul UDMR, Kelemen Hunor, transmite Agerpres.
„Nu particip la şedinţele de Guvern. (…) A recunoscut şi Marcel Boloş că da, s-ar putea să avem pierderi semnificative din PNRR, prelungire la nivelul Comisiei n-o să mai fie, deci 2026 sfârşitul anului este deadline-ul pentru PNRR. Şi ce putem face până atunci e un bun câştigat, ce nu facem, e pierdere. Din păcate, perioada aceea de un an, un an şi jumătate pierdută e greu să o recuperezi în trei luni de zile. Se poate recupera cât de cât câte ceva, dar nu totul. De aceea ieri am luat şi decizia să intrăm cu un proiect de lege în această săptămână în Parlament privind vârsta de pensionare a magistraţilor şi metoda de calcul a pensiilor, fiindcă altfel am pierde 263 – 264 de milioane de euro. Şi vom trece prin Parlament acel proiect de lege prin care creşte vârsta de pensionare pentru magistraţi şi calculul de la 65 de ani – la 65 de ani pentru cei care vor intra de acum înainte şi la 65 de ani treptat pentru cei care sunt în sistem, sigur fiindcă ei când au intrat atunci erau nişte condiţii”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.
Potrivit acestuia, proiectul de lege nu are probleme de constituţionalitate, iar proiectul care va intra în dezbaterea Parlamentului este unul echitabil.
„Noi am mers pe cele două variante. Prima – cei care au intrat în sistem în anumite condiţii să nu fie puşi la schimbare de la o zi la alta, ci treptat, în funcţie de când au intrat şi în funcţie de vechime, la 65 de ani. Dar cei care vor intra începând de la adoptarea legii şi ştiu care sunt condiţiile – acolo nu mai există nicio problemă de neconstituţionalitate. E o chestiune de echitate. Dacă un profesor, dacă un învăţător, dacă un chirurg poate să lucreze până la 65 de ani, un magistrat de ce nu poate? Care este stresul în plus faţă de un neurochirurg? Faţă de un învăţător? Ei spun că sunt suprasolicitaţi. Toată lumea este suprasolicitată – şi învăţătoarea care trebuie să aibă grijă de viitorul României, de copii noştri şi chirurgul care umblă pe creierul tău sau îţi deschide cutia toracică. El nu are stres? Şi, din acest punct de vedere, statul investeşte în magistraţi enorm de mult, dă nişte facilităţi uriaşe pentru fiecare magistrat. Dacă statul a investit în tine, atunci măcar să aibă posibilitate până la 65 de ani să stea în slujba cetăţeanului, în serviciul public, mai ales când ai şi experienţă profesională, pentru că a fi magistrat este un lucru extrem de important”, a transmis liderul UDMR.
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au anunţat că vor depune marţi la Parlament un proiect de lege care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani a celor care urmează o carieră în magistratură, a anunţat candidatul la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu.
El a precizat că proiectul de lege vine ca urmare a unei propuneri pe care a făcut-o, luni, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.
„Există o sumă de cel puţin 230 de milioane de euro care sunt blocaţi, din PNRR. Aceştia sunt bani care se cuvin tuturor românilor şi nu pot să rămână blocaţi. (…) Am solicitat cu fermitate, azi, coaliţiei de guvernare să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârste de pensionare diferite. Trebuie să existe un principiu de echitate pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Magistraţii care vor intra în magistratură, cei care vor începe activitatea în magistratură, trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, precum toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării. Am cerut acest lucru coaliţiei, s-a acceptat acest principiu. Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege, semnat de toţi cei patru preşedinţi ai partidelor care compun coaliţia de guvernare”, a declarat Antonescu, după şedinţa coaliţiei de guvernare desfăşurată la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, proiectul de lege vizează „pensiile speciale din magistratură şi de vârsta de pensionare”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.