G4Media.ro

Kelemen Hunor s-a întâlnit la Budapesta cu ministrul ungar de externe la…

Sursa Foto: Gönczy Tamás / Facebook

Kelemen Hunor s-a întâlnit la Budapesta cu ministrul ungar de externe la o zi după discuții la București cu președinta Ungariei / Liderul UDMR: Mulțumim pentru susținerea aderării României la Schengen

La doar o zi după ce Katalin Novák a călătorit la București pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări, unde a purtat discuții cu Hunor Kelemen, președintele Alianței Democrate Maghiare din România, înainte de summit, Kelemen a sosit la Budapesta pentru a se întâlni cu Peter Szijjártó, relatează Transtelex.ro

Acesta a declarat într-o postare elocventă înainte de întâlnirea de miercuri că la București protecția intereselor maghiare este pe primul loc și că alianța cu UDMR este eternă.

”Astăzi m-am întâlnit cu Szijjártó Péter la Budapesta înainte de întâlnirea liderilor misiunii. Ca de obicei, cele mai importante subiecte au fost politica națională și relațiile interstatale româno-maghiare. Muncim pentru ca maghiarii români să rămână și să planifice ca o comunitate maghiară puternică în patria lor, iar în relațiile interstatale îndemnăm căutarea unor relații bune, valori și interese comune. Guvernul maghiar ne sprijină în acest sens și îi mulțumim pentru susținerea aderării României la Schengen”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Declarația Ministerului de Externe pentru MTI a fost la fel de elocventă, reiterând că inima politicii externe maghiare este politica națională, îmbunătățind situația comunităților din afara granițelor, și că un mijloc important de a realiza acest lucru este menținerea celor mai bune relații posibile cu statele vecine. Ministrul de externe a subliniat că guvernul ungar consideră comunitățile naționale ca fiind o legătură de legătură și o sursă de putere, iar acest lucru este valabil și pentru maghiarii din Transilvania și Ținutul Secuiesc.

În urma cercurilor naționale, Szijjártó a declarat că următoarea perioadă va fi marcată de ani de construcții comune majore, urmând ca până în 2025 și 2030 să fie construite două noi legături de autostrăzi, iar săptămâna trecută s-a ajuns la un acord privind construcția a două noi puncte de trecere a frontierei. Ministrul a vorbit și despre cooperarea româno-maghiară, despre care a spus că este în interesul tuturor.

Președintele UDMR a declarat că este esențial să se îmbunătățească condițiile de viață ale maghiarilor din România pentru a opri declinul comunității. Pentru aceasta, este necesar ca relațiile dintre cele două state să fie bune și cooperarea să fie pragmatică.

„Nu trebuie să fim de acord cu totul (…) cel mai important lucru este ca cele două state să găsească puncte comune, iar acestea sunt multe”, a subliniat el. „Bineînțeles, cel mai important este bunăstarea și securitatea comunității maghiare din Transilvania. Guvernul ungar a ajutat foarte mult în această privință în ultimii ani, în ultimul deceniu sau cam așa ceva, deoarece a avut loc o schimbare de paradigmă care a pus politica națională pe un nou curs.

Președintele partidului a mulțumit guvernului maghiar pentru sprijinul acordat în vederea aderării la Schengen, despre care a spus că este important și oportun, având în vedere că România a îndeplinit de mult timp criteriile necesare. El a sperat că se vor face progrese în timpul președinției ungare a UE de anul viitor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Aiurea! Ungaria putea să-și ia Ardealul mult iubit înapoi de ani de zile dacă România intra in Schengen! Un ungar ar fi putut merge in Covasna ca si cum ar fi in aceeași țară! Ar putea munci in Covasna ca si cand ar fi in Ungaria! Si ce-au făcut politicienii ungari până acum??? S au opus reîntregirii Ungariei! Așa că mă apucă scârba când văd susținerea lor acum că sigur Austria se va opune!

  2. Gargară ieftină. Kelemen, de când Ungaria se numește Austria ?
    Încurci marfa cu ambalajul.