Kelemen Hunor se opune reformei teritoriale inițiate de USR: Reconfigurarea judeţelor e o tragedie pe termen lung; trebuie să avem o atitudine fermă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri la un eveniment electoral din Miercurea-Ciuc la care a participat alături de ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, că reconfigurarea judeţelor este o tragedie pe termen lung, referindu-se la proiectul de lege privind reforma administrativă depus de USR la Parlament, transmite Agerpres.
„Cât priveşte regionalizarea, acolo nu există compromis, acolo putem spune un singur lucru: aşa ceva nu există şi asta am spus şi în 2011. Aici, iarăşi, avem de-a facem cu o chestiune vis-a-vis de care trebuie să avem o atitudine fermă. Reconfigurarea judeţelor este o tragedie pe termen lung, înseamnă o (…) poziţie aservită din punct de vedere politic, nu ne putem permite aşa ceva”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a spus că dacă Uniunea va fi prezentă în Parlament, atunci respingerea acestui proiect de lege este singura alternativă.
„Dacă facem parte din majoritatea parlamentară, atunci putem convinge partenerii din coaliţia majoritară că nu putem accepta această lege şi nu este voie să modificăm, trebuie să respingem. Şi în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de reorganizarea administrativă. (…) Reorganizarea administrativă trebuie să aducă beneficii pentru majoritate, altfel nu are sens. Proiectul propus de USR are doar perdanţi. Şi văd acei parteneri cu care putem forma majoritatea, atunci toată lumea vine cu ceva, renunţă la ceva şi putem ajunge la un acord să respingem această propunere”, a spus Kelemen Hunor.
În cadrul forumului de la Miercurea-Ciuc, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului de la Budapesta, Szijjártó Péter, a fost întrebat ce instrumente are diplomaţia ungară „în cazul unei regionalizări dezavantajoase în România” şi a răspuns că instrumentul este al comunităţii maghiare şi acesta îl reprezintă o prezenţă puternică a UDMR în Parlamentul de la Bucureşti.
„Deci, aici nu diplomaţia ungară are instrument, ci dumneavoastră şi instrumentul dumneavoastră este prezenţa puternică a UDMR în Parlamentul de la Bucureşti. Şi, privind în ansamblu toate acele întrebări sau dubii care există în noi privitor la viaţa, soarta maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, răspunsuri bune se pot naşte atunci când deciziile privitoare la dumneavoastră nu sunt luate fără dumneavoastră. (…) Deci, este un singur instrument care nu este în mâna diplomaţiei ungare, ci este reprezentare puternică a UDMR-ului”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, potrivit traducerii oficiale.
USR a depus, în 22 octombrie, la Parlament primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, iar măsurile propuse includ reducerea numărului de judeţe şi de localităţi şi reorganizarea Bucureştiului.
Concret, proiectul de lege prevede organizarea ţării în opt judeţe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004: Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea), Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş), Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj), Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) şi Bucureşti-Ilfov (Municipiul Bucureşti şi Ilfov).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii