G4Media.ro

Kelemen Hunor: UDMR nu sprijină niciun prag la abuzul în serviciu, judecătorul…

Kelemen Hunor: UDMR nu sprijină niciun prag la abuzul în serviciu, judecătorul de caz să decidă dacă există sau nu un prejudiciu

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Zetea, că Uniunea nu sprijină niciun prag propus de către partidele politice în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, ci doreşte să lase judecătorul să decidă dacă există sau nu un prejudiciu. Amintim că articolul din Codul Penal referitor la abuzul în serviciu ar urma să fie discutat luni, după ce joi comisia Iordache a modificat joi două treimi din Codul penal în aproximativ patru ore. Majoritatea PSD – ALDE – UDMR a decis ca pentru spălarea banilor sau constituirea de grup infracțional organizat să nu se mai dispună confiscarea extinsă a averii, să se acorde circumstanțe atenuante în cazul infracțiunilor de corupție și să relaxeze condițiile pentru eliberarea condiționată din închisoare.

„În ceea ce priveşte Codul Penal, este o singură mare polemică, un fel de nor negru care umbreşte tot, şi anume, ce să facem cu articolul privind abuzul în serviciu. (…) Cred că niciuna dintre propuneri nu trebuie sprijinită. I-am cerut colegului din comisie să nu sprijinim niciun prag, să lăsăm judecătorul de caz să decidă dacă există sau nu un prejudiciu. Fiindcă nu putem face o dezbatere normală nici despre 1.000 de lei, nici despre 12 salarii medii. Soluţia bună este ca judecătorul de caz să decidă. Pe parcursul procesului, judecătorul să decidă dacă a existat sau nu un prejudiciu, mai mare sau mai mic, grav sau nu. (…) Cred că în cazul unei justiţii independente, un judecător de caz trebuie să aibă această libertate şi trebuie să poată să decidă dacă există prejudiciu sau nu”, a arătat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

  • PSD a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracțiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei. În cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul în serviciu, Liviu Dragnea scapă automat de acuzații și, implicit, de condamnarea de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penală mai favorabilă.

Liderul Uniunii a arătat că ar fi trebuit modificat Codul Penal de mai mult timp, întrucât Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost modificate în 2016, de Cabinetul Cioloş, prin ordonanţă de urgenţă, însă politicienii nu trebuie să insiste atât de mult asupra pragului pentru abuzul în serviciu.

„Anterior a fost modificat prin asumarea răspunderii de Guvernul Boc. Prin Parlament CP şi CPP nu au trecut. Evident, la asumarea răspunderii a fost dezbatere parlamentară, a fost o moţiune de cenzură, am trecut peste ea, a intrat în vigoare, foarte multe articole au fost declarate neconstituţionale şi aceste lucruri trebuie puse la loc. Şi, din acest motiv, eu susţin că aici trebuie să intervenim. Dar nu trebuie să avem acea imagine că se face o personalizare a acestui articol. Fiindcă sunt unii politicieni împotriva cărora există un proces în curs şi nu avem voie să cuantificăm această sumă, fiindcă nu putem duce o dezbatere naţională despre acest prag”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a fost prezent la cea de-a doua ediţie a taberei politice organizată împreună cu Conferinţa Tinerilor Maghiari din România (MIERT), în satul Sub Cetate, comuna Zetea din Harghita.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai spus, sâmbătă, la Zetea, că în Parlamentul României nu există o opoziţie clară, ci mai multe opoziţii, una fiind opoziţia lui Liviu Dragnea reprezentată de Victor Ponta.

„Pe partea opoziţiei deja există o dezbinare, luptă între ei. Putem intra acolo, dar trebuie să stabilim lângă cine stăm, fiindcă astăzi, în Parlamentul României, nu există o opoziţie clară. Există opoziţia lui Dragnea, acela e Victor Ponta, ei au cazuri nerezolvate. Ei sunt 10, au spus că sunt mai mulţi, dar nu ştim cine sunt. Există acea opoziţie a USR-ului, care se bazează pe creştere. Există PNL ca şi opoziţie, deci nu putem să stăm lângă ambii de obicei. Mai există partidul lui Băsescu, care e cam în dizolvare, fiindcă în Senat nu mai au fracţiune şi, după câte ştiu, şi în Camera Deputaţilor mulţi vor trece la PNL, ALDE sau PSD şi s-ar putea ca la mijlocul mandatului să rămână fără fracţiune. (…) Şi acum lângă care opoziţie să te aşezi? Din acest motiv am spus că noi cu partidele parlamentare trebuie să fim în relaţii de dialog şi trebuie să generăm dezbatere despre politicile publice”, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Kelemen Hunor a mai precizat că UDMR are o libertate destul de mare de acţiune, în sensul că poate sprijini proiecte sau poate primi sprijin, atât din partea puterii, cât şi din partea formaţiunilor din opoziţie.

Liderul UDMR participă la cea de-a doua ediţie a taberei politice organizată împreună cu Conferinţa Tinerilor Maghiari din România (MIERT), în satul Sub Cetate, comuna Zetea din Harghita. (Sursa foto: Pagina de Facebook a UDMR)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Fie ca femeile ude-mereu sa-ti auda declaratia, Marko si sa te intampina asa cum se cuvine: cu tricourile ude si… nu doar cu tricourile…!

    • Pardon, Kelemen am vrut sa spun, unguroaicele pot ramane …uscate la sosirea lui Marko, e si cam urat si are si ”instrumentele” cam uzate…
      Ati auzit doar ce se spune: barbatul trebuie sa fie, totusi, putin mai frumos ca dracu’….

  2. Bine, ok, am înțeles, fără prag,bravo UDMR… not! I se rupe PSD-ului de prag, pentru că dezincriminează abuzul în serviciu cu totul. Ai umor domnu’ Hunor

  3. Udmr un partid matur si responsalil, bravo!

  4. Ce „simpatic” e KH de data aceasta !
    „In Parlament sunt acum mai multe opozitii si nu stim langa care sa ne asezam” !

    PS. Pai de ce ? Nu va mai place „in opozitie” langa PSD ?

    PPS. Cu alte cuvinte, Ilona „centurista” iar vrea sa-i zapaceasca pe romani ! 😉