KGB-ul din Belarus a creat conturi false pe rețelele de socializare pentru inflama criza migranților, susține Meta
Compania-mamă a Facebook, Meta, a găsit legături între KGB-ul din Belarus și crearea a zeci de conturi false pe rețelele sociale ale unor persoane care se dădeau drept jurnalişti și activiști pentru a declanșa o criză a migranților la granița dintre Belarus și Polonia, relatează Reuters.
Meta a transmis miercuri într-un raport că a eliminat 41 de conturi Facebook, cinci grupuri de Facebook și patru conturi de Instagram pentru încălcarea politicii sale privind „comportamentul coordonat neautentic”.
Profilurile false au fost folosite pentru a critica comportamentul autorităților poloneze, inclusiv pentru a răspândi acuzații conform cărora polițiștii de frontieră polonezi au folosit forța și intimidarea împotriva migranților, se arată în comunicat.
„Aceste persoane fictive au publicat critici la adresa Poloniei în engleză, poloneză și kurdă, inclusiv imagini și videoclipuri despre polițiștii de frontieră polonezi care ar fi încălcat drepturile migranților și au comparat tratamentul migranților de către Polonia cu cel al altor țări”, se arată în raport.
„Deși oamenii din spatele ei au încercat să-și ascundă identitatea și coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu KGB-ul din Belarus”, se arată în comunicat. KGB-ul din Belarus nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Facebook se află presiune globală din partea autorităților de reglementare, a legiuitorilor și a angajaților pentru a combate abuzurile asupra serviciilor sale. Facebook a declarat pentru Reuters în septembrie că a fost mai agresivă în închiderea grupurilor coordonate de conturi de utilizatori reali care se angajează în anumite activități dăunătoare pe platforma sa, inclusiv încercări de a influența alegerile din anumite țări.
Statele Uniunii Europene au acuzat Belarus că a creat o criză de migranți la granițele de est ale blocului, încurajând mii de oameni din Orientul Mijlociu și Africa să încerce să treacă în Polonia și Lituania, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Minskului.
Președintele belarus Alexander Lukașenko neagă că a făcut acest lucru și a atribuit vina pentru criză pe UE.
Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 13 persoane au murit în timp ce migranții au campat în condiții de îngheț la graniță. Cele trei țări UE care se învecinează cu Belarus și-au apărat abordarea de a împinge migranții înapoi fără să le evalueze individual cazurile sau să le acorde o șansă realistă de a solicita azil, așa cum este garantat de dreptul internațional umanitar.
Raportul Meta spunea că compania a mai eliminat separat 31 de conturi de Facebook, patru grupuri și patru conturi de Instagram despre care se credea că ar fi provenit din Polonia și au vizat un public din Belarus și Irak.
Raportul nu a legat conturile de statul polonez, dar a spus că au scopul de a descuraja migranții să încerce să intre în UE.
„Aceste persoane false susțin că își împărtășesc propriile experiențe negative de a încerca să ajungă din Belarus în Polonia și au postat despre viețile dificile ale migranților în Europa. Au postat, de asemenea, despre politicile stricte anti-migranți ale Poloniei și despre activitatea neo-nazistă împotriva migranților în Polonia”, se arată în comunicat.
Sursa foto: Unsplash / Dima Solomin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii