G4Media.ro

Kievul anunţă că înaintează în Rusia, în timp ce Moscova îşi menţine…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Kievul anunţă că înaintează în Rusia, în timp ce Moscova îşi menţine presiunea în estul Ucrainei, apropiindu-se de orașul Pokrovsk, regiunea Donețk / Armata ucraineană foloseşte în Kursk tancuri de tip Challenger 2, livrate de Marea Britanie

Ucraina a revendicat joi noi cuceriri, în a noua zi a ofensivei sale pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, unde Moscova dă asigurări, la rândul său, ca a recucerit un sat în apropierea orașului Pokrovsk din regiunea Donețk şi că menţine presiunea mai la sud, pe frontul din Donbas, relatează AFP, conform News.ro.

Forţele ucrainene au atacat la 6 august regiunea rusă de frontieră Kursk şi au cucerit câteva zeci de localităţi în ceea ce constituie cea mai mare operaţiune militară pe teritoriul rus după al Doilea Război Mondial.

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sârski a revendicat joi o înaintare de 35 de kilometri în adâncime şi cucerirea a 1.150 de kilometri pătraţi şi 82 de localităţi – cu opt localităţi în plus faţă de marţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţagt că forţele sale au ”eliberat” în întregime Sudja, un oraş rusesc cu 5.500 de locuitori, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră şi care reprezintă principala cucerire a forţelor ucrainene în cadrul acestei ofensive.

Un semn al intenţiei forţelor ucrainene de a se implanta de durată, generalul Sîrski a anunţat înfiinţarea unei Administraţii Militare în regiunea rusă, însărcinată cu afaceri curente, logistica şi asigurarea securităţii.

Luată pe nepregătite de grupe motorizate foarte mobile şi care au au trecut cu uşurinţă frontiera, armata rusă a dat asigurări că a mobilizat între timp întăriri şi a anunţat că a recucerit satul Krupeţ.

Ministerul rus al Apărării Andrei Belousov a anunţat joi că alocă ”mijloacve suplimentare” în regiunea Belgorod, care se învecinează cu regiunea Kursk.

Situaţia este ”extrem de tensionată” în această regiune, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

SITUAŢIE ”DIFICILĂ” ÎN EST

De partea ucraineană a frontierei, la Sumî, jurnalişti AFP au asistat joi la funeraliile a şase militari ucraineni ucişi în cursul ofensivei din Kursk.

Rude, plângând, îmbrăcate în negru, au ascultat predica unui preot la înmormântare.

Sirene de alertă aeriană au răsunat la sfârşitul ceremoniei.

Operaţiunea în regiunea Kursk este prima înaintare de amploare a Ucrainei de la contraofensivele sale victorioase de la sfârşitul lui 2022.

Volodimir Zelenski a declarat că sute de militari ruşi au fost luaţi prizonieri de la 6 august.

Această operaţiune a dat un al doilea suflu armatei ucrainene care, după eşecul altei contraofensive, în vara lui 2023, dă înapoi în Donbas, în regiunea Doneţk (est), din faţa unor forţe ruse mai numeroase şi mai bine înarmate.

Presa britanică scria joi că armata ucraineană foloseşte tancuri grele de tip Challenger 2, livrate de Regatul Unit, în ofensiva sa ăn Rusia.

Fără să confirme această informaţie, un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a argumentat joi că ”schimbări pe linia frontului” recente arată că Kievul foloseşte ”în mod eficient ajutorul militar şi financiar” primit din străinătate.

Autorităţile ucrainene au prezentat diverse motive pentru a explica asaltul împotriva Rusiei – forţarea Moscovei să retragă trupe din alte părţi ale frontului, crearea unei ”zone-tampon” pe teritoriul rus împotriva bombardamentelor sau folosirea acestora ca monedă de schimb în viitoare negocieri.

Presiunea nu pare, cu toate acestea, să slăbească în estul Ucrainei, unde se desfăşoară grosul luptelor.

Moscova a revendicat joi în această zonă cucerirea satului Ivanivka, situat la aproximativ 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un nod logistic important.

Potrivit comandantului armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, situaţia pe fronturile de est şi sud rămâne ”dificilă dar sub control”.

Administraţia din Pokrovsk le-a cerut joi pe Telegram locuitorilor, ”mai ales familiilor cu copii”, să evacueze înainte să nu fie prea târziu, subliniind că inamicul avansează ”într-un ritm rapid”.

Atacurile ruse continuă şi ele.

Autorităţile locale ucrainene au anunţat joi moartea a cinci civili în bombardamente în regiunile Doneţk, Harkov (nord-est) şi Herson (sud).

CULOARE UMANITARE

În oraşul Kursk, capitala regiunii ruse cu acelaşi nume, jurnalişti AFP au văzut joi aproximativ 500 de persoane evacuate în timpul unei distribuiri de hrană şi haine desfăşurată de către Crucea Roşie rusă.

Potrivit autorităţilor, peste 120.000 de persoane au fugit din calea luptelor şi bombardamentelor, iar alte peste 2.000 s-ar putea afla în zone ocupate de armata ucraineană.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi, iar alţi peste 120 răniţi – inclusiv copii – de la începutul operţiunii ucrainene, potrivit unui bilanţ al autorităţilor ruse prezentat la începutul săptămânii.

Ucraina a anunţat miercuri că armata sa preconiza să deschidă culoare umanitare în regiunea Kursk, pentru a facilita evacuarea civililor atât către Rusia, cât şi către Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...