Kievul cere corectarea informațiilor false despre Ucraina care apar în manualele școlare din Ungaria/ Rusia nu a „anexat” Crimeea, așa cum apărea în trecut, subiectul regiunilor Donețk și Luhansk nu mai apar în manual
Ministerul ucrainean de Externe cere corectarea imediată a informațiilor false despre Ucraina apărute în manualele de geografie pentru elevii maghiari de clasa a opta”, a declarat pentru Interfax Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, transmite Hvg.hu, citată de Telex.
Nikolenko a adăugat: marți, diplomații ucraineni aflați în Ungaria au mers la Ministerul ungar de Externe pentru a negocia în legătură cu manualul de geografie, iar în timpul negocierilor s-a stabilit că partea despre Ucraina din manualul de geografie este inacceptabilă, deoarece prezintă fapte distorsionate despre această țară. În timpul întâlnirii, aceștia au cerut ca informațiile false din manual să fie corectate.
Telex a mai relatat anterior că în manualul de geografie al elevilor de clasa a VIII-a partea despre Crimeea, care a fost ocupată de forțele rusești în 2014 și apoi anexată la Rusia printr-un referendum nerecunoscut de comunitatea internațională, este prezentată dintr-un punct de vedere pro-rusesc:
„Majoritatea este de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în peninsula Crimeea aceștia sunt majoritari. Cele două limbi slave de est (rusă, ucraineană) sunt similare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt deseori în dezacord unul cu celălalt. Punctele de vedere diferite au declanșat, de asemenea, un conflict armat pentru peninsula Crimeea.”
Imaginea care însoțește acest text descrie, de asemenea, Ucraina ca fiind dominată de trei mari puteri: America, Uniunea Europeană și Rusia, mai notează sursa citată.
Jurnaliștii Telex.hu amintesc că, înainte de 2018, în manuale exista un text complet diferit, care spunea că „Rusia a anexat peninsula Crimeea aparținând Ucrainei”. De asemenea, înainte de 2018, regiunile Donețk și Luhansk erau un subiect (pe care noul manual nu îl menționează), referendumul și „luptele care necesită multe victime”, precum și faptul că această „Noua Rusie” nu este recunoscută de ONU sau de Uniunea Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii