G4Media.ro

Kievul consideră că decizia Statelor Unite de a retrage personalul ambasadei sale…

Sursa foto: Twitter / U.S. Embassy Kyiv

Kievul consideră că decizia Statelor Unite de a retrage personalul ambasadei sale din Ucraina este „prematură și o manifestare de precauție excesivă”

Ministerul de Externe al Ucrainei a clasificat luni decizia Statelor Unite de a retrage personalul ambasadei sale din Ucraina drept „prematură și o manifestare de precauție excesivă”, relatează Euronews.

„Nu au existat schimbări radicale în situația de securitate în ultima perioadă: amenințarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014, iar acumularea de trupe ruse în apropierea graniței de stat a început în aprilie anul trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt, Oleg Nikolenko, îndemnând la calm.

SUA au ordonat membrilor de familie ai angajaților guvernamentali de la ambasada țării din Kiev să plece, iar Regatul Unit a retras o parte din personalul ambasadei pe fondul temerilor crescute că Rusia ar putea invada Ucraina.

De asemenea, Departamentul de Stat a autorizat plecarea unor angajați ai ambasadei care doresc să părăsească Ucraina.

„Continuăm să urmăm calea diplomației, dar dacă Rusia alege o escaladare suplimentară, atunci condițiile de securitate, în special de-a lungul granițelor Ucrainei în Crimeea ocupată de Rusia și în estul Ucrainei controlate de Rusia… se pot deteriora fără preaviz”, a afirmat un înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de Euronews.

„Vreau doar să fiu clar că acestea sunt precauții prudente care nu subminează în niciun fel sprijinul sau angajamentul nostru față de Ucraina”, a adăugat oficialul mai târziu.

Biroul de Externe al Marii Britanii a declarat că unii membri ai ambasadei și familiile acestora vor fi „retrași de la Kiev ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei”.

„Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă și va continua să desfășoare lucrări esențiale”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului de externe.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a spus că UE nu intenționează să facă o mișcare similară, dar este nerăbdătoare să audă motivele SUA din spatele anunțului.

„Nu cred că trebuie să dramatizăm, în ceea ce privește negocierile… Nu cred că trebuie să (părăsim) Ucraina”, a spus el reporterilor înaintea unei videoconferințe cu Blinken.

SUA și aliații săi au avertizat din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni că Rusia ar putea invada țara vecină după ce a adunat 100.000 de militari la granița cu Ucraina.

Biroul de externe al Regatului Unit a transmis sâmbătă că deține informații care indică faptul că Rusia „căută să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândește dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”.

Biroul de Externe a declarat că deputatul ucrainean Yevheniy Murayev ar fi un posibil candidat. Ministerul rus de externe a respins declarația Marii Britanii, catalogând acuzațiile drept „prostii”.

SUA și UE au cerut Rusiei să reducă tensiunile prin retragerea trupelor sale la granița cu Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva, la o zi după ce a avertizat cu privire la „consecințele masive” în cazul oricărei incursiuni militare ruse în Ucraina.

Rusia a început să adune mai multe trupe la granița cu Ucraina în noiembrie, după o mișcare similară în martie 2021.

În decembrie, Rusia a trimis o listă de cereri către SUA și aliații săi, inclusiv ca Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) să nu se extindă în Ucraina sau în alte țări foste sovietice, lucru respins de SUA.

Lavrov a declarat vineri că SUA vor oferi un răspuns scris la cererile Kremlinului în această săptămână. Blinken a subliniat că răspunsul va include „multiplele” preocupări ale guvernului SUA.

Blinken a mai spus că se așteaptă ca cele două părți „să se întâlnească din nou după ce Rusia a avut ocazia să se uite la acest document și apoi vom vedea unde mergem de acolo”.

Rusia a invadat Ucraina la începutul lui 2014 și a anexat Peninsula Crimeea, într-o mișcare care a fost în mare parte condamnată ca fiind ilegală de comunitatea internațională.

De la anexarea Crimeii până în prezent, mii de oameni au fost uciși în luptele din estul Ucrainei dintre separatiștii susținuți de ruși și forțele ucrainene.

Sursa foto: Twitter / U.S. Embassy Kyiv

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ucrainienii sunt la fel ca rusii. Naspa’ – da rau de tot. Tupeiști, nesimțiți, milogi, coate goale, etc.
    Acuma dau sfaturi SUA când sa-si retragă personalul neesențial.

  2. Le cereți arme și după ce vă trimit vă luați de ei.

  3. Precum gândești tu, tot așa și cei care gândesc retragerea .
    Similar ca în Afganistan !
    Părăsiți corabia, șobolanilor, e groasă !

  4. e un act de vodevil Si rusii si nato stiu ca acest razboi este imposibil UE are nevoie vitala de gaz iar rusii de valuta ca sint pe drojdie

  5. Rusii le-a dat ultimatum maxim o săptămâna sa se predea.