Kievul denunţă execuţia a nouă prizonieri ucraineni de către soldaţi ruşi: Aceste acţiuni nu trebuie să rămână nepedepsite, inamicul trebuie să răspundă pe deplin
Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubineţ a sesizat duminică Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU cu privire la presupusa execuţie a nouă prizonieri de război ucraineni de către soldaţi ruşi în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene au intrat la începutul lunii august pentru a slăbi presiunea forţelor ruse pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei, informează EFE, conform Agerpres.
„Informaţiile despre posibila împuşcare a nouă prizonieri de război ucraineni de către ruşi în regiunea Kursk se răspândesc din nou pe reţelele de socializare. Astfel de acţiuni constituie o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva referitoare la tratamentul prizonierilor de război”, a transmis el pe contul său de Telegram.
Responsabilul ucrainean a indicat că a trimis din nou scrisori către ONU şi CICR „cu privire la o altă crimă comisă de ruşi”.
„Aceste acţiuni nu trebuie să rămână nepedepsite, inamicul trebuie să răspundă pe deplin. Rusia este o ţară teroristă care încalcă toate regulile şi obiceiurile războiului. Comunitatea internaţională nu trebuie să închidă ochii la astfel de crime”, insistă comisarul pentru drepturile omului ucrainean în mesajul său.
Lubineţ a publicat acest mesaj după ce platforma de analiză militară DeepState, apropiată de Ministerul Apărării de la Kiev, a publicat duminică imagini şi a făcut referire la surse din cadrul Brigăzii separate de tancuri 1 a Forţelor armate ucrainene (VSU).
Ruşii au executat militari ucraineni la 10 octombrie în apropierea satului Zelionîi Şliah, afirmă analiştii, adăugând că trupele ucrainene au avansat spre poziţiile lor având impresia că se află într-o zonă relativ sigură, dar au fost întâmpinate de forţele ruse.
Soldaţii ucraineni au fost forţaţi să răspundă, dar în cele din urmă s-au predat din cauza lipsei de muniţie.
„Situaţia din regiunea Kursk nu este foarte bună în general. Forţele de apărare ucrainene iau măsuri de stabilizare, dar este extrem de dificil să recuperăm ceea ce s-a pierdut”, adaugă DeepState.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank