G4Media.ro

Klaus Iohannis: Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează…

sursa foto: Pexels

Klaus Iohannis: Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează pe PNRR, îl vom îmbunătăți / Care sunt dificultățile în elaborarea planului de redresare și reziliență

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul național de redresare și reziliență, în urma respingerii de către Comisia Europeană, în faza negocierilor, a unor componente din PNRR, și că acesta va fi „îmbunătățit”.

„Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani”, a declarat Klaus Iohannis joi.

Președintele a explicat că s-a lucrat „intens și sub mare presiune” pentru elaborarea PNRR, așa cum s-a întâmplat în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a spus că era de așteptat să apară „dificultăți” în conturarea planurilor și a identificat două dintre acestea,

„Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat așa ceva. (…) Dificultatea numărul unu constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea doi: într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp. Avem doar câțiva ani la dispoziție”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a spus că proiectele din PNRR vor fi îmbunătățite, astfel încât să fie acceptate de Comisia Euroepană.

„Avem șanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-au realizat. Sunt foarte hotărât ca împreună cu Guvernul să ducem lucrurile în zona de succes”, a mai declarat Iohannis.

România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) pentru sistemul de irigaţii, a declarat, miercuri seară, vicepremierul Dan Barna.

Acesta a precizat la TVR 1 că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna.

Citește și: 

sursa foto: Pexels
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. De asta este bine sa ai proiecte mature, pregatite din timp!

    • Oamenii ăștia nu au înțeles ca din acesti bani trebuie sa sprijine mediul privat. Toate proiectele pe care le fac sunt destinate statului. Unde sunt banii pentru digitalizare sau pentru investițiile firmelor?

  2. Acesta Guvern este cel mai incompetent din ultimii 31 de ani, precedentul a fost Guvernul Orban, dar odată cu cooptarea USR+ ului la guvernare, calitatea actului guvernamental a scăzut. Noroc cu ungurii care mai ridică nivelul.

    • Pai daca nu-i guvern psd, normal. Nu exista guvern competent in afara psd.
      Nu-i asa tovarase?

    • Sa traiti tovatase gradu’! Tureaza-ti drujba, tovarase!

    • Mda, aceeasi placa la fiecare guvern care nu e PSD.
      Parca cel mai incompetent de la Cuza incoace era „guvernul zero” (care, de fapt, nu era deloc zero, dar nu conteaza asta).

  3. Asta ca sa se bage si el in seama, sa creada lumea ca numai el rezolva problemele.

  4. Citez: ” Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia”, adica l-au respins ca fiind ne-conform cu ce au cerut: proiecte mature care sa se termine in 2026, nu poezii. Intrati pe site-ul ministerului si daca acela este PNRR-ul trimis la Bruxeles nici nu este de mirare – o compunere fara consistenta! Eu zic sa nu ne mai facem sperante cu banii aceia! Nu sunt pentru noi, ca nu suntem in stare nici sa cerem ceva!

    • Ai noștri, în frunte cu Ghinea – zero fonduri europene atrase în 2016 tot de el – zici ca sunt handicapați mintal sau cel puțin analfabeți funcțional. Băi frate, tu nu înțelegi conditiile puse?! În 2 rânduri?!!! Du-te bă și te-mpușcă, ca să nu te mai chinui atât! Praful se va alege de oferta aia de peste 8o mld. Euro (cadrul mulți anual + PNRR) dacă nu se apelează la serviciile unui grup de experți din Germania! Sau din Polonia, că-i mai mai ieftin!

  5. Tactic corect.
    Rushii vor actiona dupa declaratiile lor “peste doua saptamani”, adica dupa Pasti.
    Convocarea e facuta exact la timp.

  6. Planul nu a fost respins pentru ca nici nu a fost trimis inca e in faza de negocieri de aceea comisia a facut observatii. Noi cerem foarte multi bani pentru autostrazi si irigiatii si comisia nu intelege pentru ca nici o tara nu cere asa. Dar nici o tara nu e asa inapoiata ca Romania dupa atatea guvernari incompetente de pana acum. E bine ca se discuta ca sa iasa o varianta cat mai buna e in interesul tuturor.

  7. Stie cineva care sunt competentele presedintelui in problema PNRR (si sa indice si baza legala!)?

    Ca daca n-are baza legala sa intervina, dl. presedinte este mâncat! A intrat peste attibutiile constitutionale ale premierului, iar dl. Câțu este degraba varsatoriu de sange! 😈

    Deci, sustinatorii PNL, hai cu baza legala sau cu dubla masura, dupa caz …

    • Are rostul sa i impinga de la spate pe prostii de la guvernare.
      Au trecut 4 luni si nu au facut nimic.
      Pardon! Au demolat niste gherete la metrou.
      Cam asta e tot!

    • Poate îl demite Cîțul pe Iohannis :))))))))))

    • Era ceva cu „se ocupa de bunul mers…”. Practic se poate baga la orice. Mai putin la „ievaluari”

  8. UNDE DRACU’ sunt fondurile ?
    0 fonduri
    0 investitii
    0 digitalizare .

    Cam asta este guvernul PNl !! Niste gunoaie habarnisti . Pe klaus il doare in cot,
    V-ati luat muuuulta – …

  9. In 19.03.2021, Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, la finalul ședinței de guvern, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi pus în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare va fi adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană.
    Ce am postat in acea zi pe G4media:
    „Am citit PNRR, Document de 154 Pagini si ceva nu mi-e clar…
    NU asta asteapta Comisia europeana, eu nu asa am inteles din Interviul de azi al dnei Adina Valean si din ce am citit pana acum, ceva NU e in regula: Comisia Europeana asteapta PROIECTE, NU Pagini de povesti!
    AZI, dna Adina Valean a spus CLAR referindu-se la Supra-alocarea de 140% din PNRR: „Nu stiu daca o sa mearga. Nu știu dacă merge așa. Strategia Comisiei Europene a fost: veniți din timp cu proiectele, le discutăm, dacă un anume tip de reformă propusă nu e suficient de convingătoare sau un anumit proiect ni se pare că nu e suficient de bine documentat și există șanse să fie respins, atunci tocmai cu această pre-discuție să se dea posibilitatea statelor să înlocuiască proiectele care sunt mai slabe. Dar în MOMENTUL în care el(PNRR) se va depune(la Brussels), România va trebui să spună clar care sunt PROIECTELE.”
    Adica, Comisia Europeană va trebui să primească și Lista completă a PROIECTELOR propuse pentru finanțare prin PNRR, inclusiv o ANALIZA de COST a fiecăruia.
    Dar, cele 154 de Pagini ale PNRR contin cu exceptia a cateva PROIECTE(dar, fara Analiza de Cost la fiecare Proiect) pagini intregi cu intentii, cu DORINTE!
    Cu povesti!
    Acest Document de 154 de Pagini NU contine EXCLUSIV Proiecte carora Comisia Europeana sa le poata face Calcule de COST, adica BANI!
    Doamna Adina Valean, azi: „Urmează o ANALIZA de COST pe Proiecte pe care o va FACE în mod oficial Comisia Europeană. Noi la Transporturi vom analiza PROIECTELE de transporturi și vom da, să zicem, undă verde din punctul de vedere al costurilor.
    De aceea PROIECTELE trebuie să fie DEFINITE clar, pentru că putem să avem ceva generic, dar nu o să funcționeze în practică. Pentru că dacă spun „Vreau să fac 100 km de cale ferată” – dau un exemplu – eu nu pot să fac o analiză de cost pe 100 km de cale ferată dacă nu știu despre ce cale ferată vorbim. Experții Comisiei trebuie să facă o analiză.” a spus ea.

    In PNRR, componenta de investiții in Infrastructura Rutiera oferă cele mai multe EXEMPLE de Proiecte definite(dar fara analiza de Costuri!), dar și unele destul de vagi.

    Sa dau un alt exemplu:
    „Pilonul 6, Politici pentru generația următoare.
    – Scheme de granturi pentru 1600 de școli identificate cu unnumăr mare de elevi cu risc de abandon
    – Program de burse puntepentru liceu – sprijin financiar acordat pentru elevii aflațiîn risc de abandon școlar la trecerea de la gimnaziu la liceu
    – Crearea unui centru național de resurse pentru sport
    – Promovarea sporturilor și principiilor olimpice ca instrumente de includere socială
    – Simplificarea procesului de avizare/ acreditare/ certificare, elaborarea standardelor de calitate și a metodologiilor specifice pentru obținerea autorizației de funcționare a serviciilor de educație timpurie și a celor complementare de îngrijire a copilului
    – Actualizarea codului ocupațiilor din România (COR) pentru introducerea ocupațiilor „educator pentru educație timpurie” și „profesor pentru educație timpurie”, sistem de recunoaștere a competențelor dobândite în activitatea din creșă pentru personalul de îngrijire (îngrijitor copii, educator specializat)
    – Crearea, extinderea, modernizarea infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educație timpurie pentru copiii de până la vârsta de 6 ani
    – Schema de granturi pentru construirea a 200 de creșe NZEB, ce vor utiliza energie regenerabilă/ servicii de educație timpurie și operaționalizarea acestora de către operatori publici
    – Crearea unor instrumente de piață care să încurajeze investițiile private, ale sectorului neguvernamental și parteneriatul public-privat (PPP) pentru toate tipurile de servicii de educație timpurie.”
    Astea NU sunt Proiecte!

    Site-ul MFE spune:
    „Un proiect economic reprezintă un grup de activităţi, relaţionate pentru îndeplinirea unui scop, menit să dea naştere unei noi realităţi economice.
    În accepţiunea Comisiei Europene, PROIECTUL este o succesiune logică de activităţi coordonate şi controlate, de natură diferită, realizată într-o manieră organizată metodic şi progresiv, având constrângeri de TIMP, RESURSE şi COST, destinat obţinerii de noi rezultate, necesare pentru îndeplinirea unor OBIECTIVE CLAR Definite.
    Proiectul poate fi definit prin numai 4 cuvinte: obiective, resurse, activităţi şi rezultate.”

    Nu mi-e clar… mai vedem….poate ca vor exista Documente anexe, cu Calcule de cost, dar PNRR nu mentioneaza asa ceva…incerc sa pun Link-ul separat…

  10. Uite documentul: PNRR are 154 de pagini, majoritatea POVESTI, NU Proiecte cu Analize de Costuri, cum Cere Comisia Europeana!
    https://cdn.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2021/03/fbb96bfc995d7d06e758d714fcf08a90.pdf

    Ce este un Proiect, conform definitiei pe pe Site-ul MFE:
    „Un proiect economic reprezintă un grup de activităţi, relaţionate pentru îndeplinirea unui scop, menit să dea naştere unei noi realităţi economice.
    În accepţiunea Comisiei Europene, proiectul este o succesiune logică de activităţi coordonate şi controlate, de natură diferită, realizată într-o manieră organizată metodic şi progresiv, având constrângeri de TIMP, RESURSE şi COST, destinat obţinerii de noi rezultate, necesare pentru îndeplinirea unor OBIECTIVE clar definite.
    Proiectul poate fi definit prin numai 4 cuvinte: obiective, resurse, activităţi şi rezultate.”

  11. @Diana Rd: Iti amintesti, fix asa am scris in postarile mele din 19.03.2021 cand a fost lansat in dezbatere publica acel Document numit PNRR de 154 de Pagini!
    Povesti, evident ca i-au trimis la plimbare Expertii de la Comisia Europeana!
    Adina Valean a avertizat de nenumarate ori ca TREBUIE sa contina PROIECTE, conform definitiei CE, nu povesti!!!