G4Media.ro

Klaus Iohannis atacă cele trei legi ale Justiţiei la Curtea Constituţională şi…

Klaus Iohannis atacă cele trei legi ale Justiţiei la Curtea Constituţională şi face apel la CCR să aştepte verdictul Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a sesizat Curtea Constituţională asupra celor trei legi de modificare a legilor justiţiei. Iohannis a mai spus într-o declaraţie de presă la Cotroceni că a sesizat şi Comisia de la Veneţia şi a solicitat Curţii Constituţionale să aştepte până se va pronunţa Curtea de la Veneţia. Este vorba despre legile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004.

Iohannis a criticat modul în care Parlamentul a adoptat cele trei legi, spunând că acestea sunt „contestate de asociaţiile magistraţilor şi trezeşte mari îngrijorări în rândul partenerilor externi”.

Iohannis a criticat dur PSD, spunând că partidul condus de Liviu Dragnea „a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere, dar a început asaltul asupra Justiţiei”. El a amintit de „infama” ordonanţă de urgenţă 13 din 2017, adăugând că „am reușit să o oprim împreună”.

UPDATE 1: În cursul dimineţii, Forumul judecătorilor din România îi solicitase preşedintelui Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia.

Cele mai importante declaraţii ale lui Iohannis:

Astăzi, despre legile justiției, dar haideți să ne amintim un pic cum am ajuns până aici.

În toamna lui 2016, a fost campanie electorală pentru parlamentare și PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere.

Și au câștigat alegerile și au ajuns la guvernare. Dar a urmat cu totul și cu totul altceva. A început asaltul asupra justiției din partea PSD.

Atunci, probabil vă amintiți, la începutul anului 2017, au venit cu acea infamă Ordonanță de urgență a Guvernului 13. Acea Ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună credință au protestat atunci în stradă pentru acest lucru.

Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi.

Procedura originală, ca să nu mă exprim altfel, graba lipsită de orice justificare și modul autoritar în care s-au desfășurat dezbaterile parlamentare au determinat, în final, foarte multă neîncredere.

Reforma justiției, cum este clamată de PSD, este în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi.

Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției.

Într-o democrație autentică, separația puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă pentru realizarea interesului public, respect reciproc între instituții, dar, mai ales, echilibrul și controlul reciproc dintre acestea. Legile justiției au rol esențial în punerea în aplicare a acestor principii.

Întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament, atenție, într-o săptămână, și apoi, natural, au fost necesare mai bine de patru luni și trei decizii al Curții Constituționale pentru a corecta unele prevederi.

Toate acestea dovedesc faptul că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câștigat dacă textele ar fi fost mai bine fundamentate și pe larg dezbătute.

Mă voi referi, așadar, în continuare la cele trei legi – este vorba de Legea nr. 303/2004 referitoare la statutul magistraților, Legea nr. 304/2004 referitoare organizarea judecătorească și Legea nr. 317/2004 referitoare la organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii -, chiar dacă ele vor ajunge pe rând la promulgare.

Constat, chiar de la început, că ele nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituțional intern, și nici standardelor europene în materie.

Unele dispoziții ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au fost declarate neconstituționale în două rânduri.

Cu toate acestea, chestiuni referitoare la integritatea ori răspunderea magistraților contravin în continuare Constituției, iar statutul procurorului este mult fragilizat.

Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a venit deja la promulgare și am constatat că, în forma la care a ajuns, după ce a fost o dată reexaminată de Parlament, încă mai ridică probleme.

Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecințe importante asupra funcționării instanțelor cu riscul de a bloca actul de justiție. Apoi, sunt create noi structuri, menite nu să eficientizeze justiția, ci să timoreze magistrații.

În paralel, sunt eliminate garanții ale independenței organizatorice a justiției, prin creșterea rolului Ministrului Justiției în detrimentul CSM.

Nici Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu are o redactare mai fericită, căci ea instituie o segregare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de atribuții de la plenul CSM la secții, probabil după dictonul divide et impera.

În mod evident, în forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției nu corespunde nici exigențelor unui stat de drept și democratic, așa cum Constituția României proclamă emblematic în articolul 1, și nici așteptărilor românilor, care își doresc o justiție independentă, bazată pe lege și neinfluențabilă.

Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția.

De aceea, fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență.

Sunt convins că judecătorii Curții Constituționale își respectă statutul de garanți ai supremației Legii fundamentale și de apărători ai democrației prin drept, astfel încât vor avea toată deschiderea pentru un demers care își propune să asigure respectarea în România a principiilor și valorilor democrației europene.

După ce Curtea se va exprima asupra acestor chestiuni, voi face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o reexaminare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ma antreb cum a-si permite Presedintele sa sugereze Justitiei ce si cum sa faca?! Nu mai pot ca astia care calca “justitia” a-n picioare! A-n strada cu noi!

    • sper din tot sufletul ca esti troll.

    • Sefu’
      Incearca sa folosesti limba rusa cand vrei sa postezi, si dupa aceea foloseste google translate din rusa -> romana ca sa iasa mai bine.

    • Presedintele nu sugereaza Justitiei – desi si asta are dreptul democratic de a face – ci Parlamentului si Executivului lui Dragnea, sa stea in banca lor si sa nu schimbe Justitia dupa pofta si nevoile lor penale.
      In sfarsit, presedintele face ce trebuie. Iesim in strada sa-l sustinem.

  2. Eu nu dau nicio para chioara pe ce spun cei ce se arata ingrijorati de independenta justitiei dar nu au reactionat critic la dovezile de subjugare a acesteia prin protocoalele recent dezvaluite (pentru a nu mai vorbi de restul multimii de abuzuri si actiuni concrete de influentare a actelor de justitie).

    Ipocrizia si politicianismul ieftin si rasuflat al lui KWI erau deja notorii. Acum a adaugat si o jignire a CCR. Banal, nu?

    Spun toate astea cu intelegerea ca uzeaza totusi de ceea ce are dreptul, in masura in care il duce capul. In rest a spus o gramada de gogomanii, din care nici macar una argumentata.

    Eu zic ca o astfel de abordare, da apa mai multa la moara actualei coalitii aflate la guvernare. Daca asta isi doreste, sa ii uram succes!

    • Se apare ca ai uitat o litera la nickname. D-ul. Si nu, nu e nimic sexual. Cred sincer ca esti extrem de profund.
      Acum, pe bune, asta-i noua tactica la postacii PSD?! „Nu-i plac pe astia de la putere, da’ ceilalti sunt niste dobitoci”?

    • Postaci sunt aceia care, in loc sa discute la obiect despre subiectul articolului, isi dau cu presupusul (eufemism!) despre persoanele care au alta opinie.

      Cel mai probabil, pe fondul lipsei de argumente, sau din cauza imposibilitatii/ dificultatii de a le exprima (pentru o mai buna autoevaluare, v. si definitiile de troll/ trolling).

    • Gogmanii? Cum a fost OUG13? Si aia tot fabula este? A visat-o un mapamond intreg, dar nu e reala?

      O sa te rog sa ne spui mai mutle despre aceste „abuzuri” ale justitiei. La care anume te referi? Cand un proxenet de minori este inchis? Cand un violator este inchis? Cand un criminal este inchis? Cand un hot de masini este inchis? Cand un politician este inchis? Te rog, da-ne link-uri, adu argumente, explica, nu da doar citate din filosofii PSD.

      Cat despre protocoale, asa cum am mai spus si in alte articole, de protocoalele Europol si Interpol ce parere ai? Nu trebuie anulate si eliberati toti infractorii inchisi in urma lor?

      Pai sa fim consecventi, nu ?

      Si inca ceva, asa in incheiere… protestatarii ieseau si scandau lozinci despre justitie, anti-coruptie, anti-furturi, etc. De ei ce parere ai? Si KJ ii sustine. Despre asta ce parere ai? Intreb si eu, ca parca vad ca e in functie de ce te-au invatat stapanii sa gandesti.

  3. Bravo Domnule Presedinte , mai taiati putin din elanul penalilor . Poate si Curtea Neconstitutionala trage un semnal de alarma si uita de culoarea politica rosie si isi fac datoria fata de cetatenii astia care le platesc lefele. Nu puteti organiza un referendum , ca motive sunt gramada: 1. legile justitiei , la care or sa se adauge si legile de cod penal si procedura penala – astea sunt cel putin la fel de grave ; 2. fara penali in parlament – daca se aproba referendumul asta o sa cam ramanem fara guvern ; 3. demisia semianalfabetei Dancila si poate la pachet cu injustitiarul Tudorel T. , si cred ca mai sunt foarte multe motive date de guvernarea catastrofala a actualei coalitii . Asteptam sa fiti mai agresiv cu borfasii Dragnea si Tariceanu – nu uitati ca nu au scrupule acesti hoti.

  4. Sper ca PSD-ul sa se duca de rapa, iar trandafirii lor sa ajunga ciulini ofiliti. Asta e partid de hoti, iar culmea, inca mai sunt unii care sustin asemenea pramatii! Pana si pensionarii ce alergau cu limba scoasa ca le da Dragnea limrici la oferta s-au convins ca au fost din nou pacaliti. Nu au scrupule in nimic, dar sper sa li se infunde si sa ajunga acolo unde le este locul.
    Foarte bine a facut Presedintele, chiar daca mai tarziu!