G4Media.ro

Klaus Iohannis avertizează Guvernul despre mediul privat: Cunosc oameni de afaceri care…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Klaus Iohannis avertizează Guvernul despre mediul privat: Cunosc oameni de afaceri care așteaptă seriozitate și eficiență. Întârzierile în aplicarea unor soluții sunt semnale pentru Guvern/ Trebuie să existe unitate între membrii coaliției

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi seară, la recepția organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, unde a transmis atât un mesaj despre lupta împotriva COVID-19, dar și către mediul de afaceri despre care a spus că ”trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român”.

Iohannis a mai subliniat că preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții ”trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete”, care să vizeze reformarea unor sectoare cheie, în domenii precum sănătatea, educația, transporturile, dar și în planul interacțiunii dintre stat și cetățean.

Președintele a transmis un mesaj puternic Guvernului, spunând că ”întârzierile care există în aplicarea unor soluții sunt semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare”:

  • ”Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări și nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activității statului, în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului seriozitate și eficiență. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluții sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a mai subliniat o dată nevoia de ”unitate a partenerilor de coaliție”:

  • ”Numai lucrând împreună, prin efortul comun al autorităților statului și al mediului de afaceri, putem atinge destinația drumului pe care România pornește la început de an, către reforma statului și bunăstarea economică. Pentru a atinge aceste deziderate este nevoie, totodată, de unitatea partenerilor de coaliție și de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt și decizii dificile”, a mai spus președintele.

Alte declarații ale președintelui Iohannis în cadrul alocuțiunii de la Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană:

  • Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunități au fost ratate, lucruri care au încetinit sau chiar compromis iremediabil marile proiecte de dezvoltare ale României. Actuala clasă politică are deopotrivă șansa și responsabilitatea de a accelera reformele esențiale în beneficiul tuturor românilor.
  • Mediul de afaceri este și trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor și a proiectelor de investiții. Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză public-privat, fără o colaborare corectă, bazată pe implicare, respect și transparență decizională.
  • Am încurajat mereu dialogul onest dintre Guvern și reprezentanții mediului de afaceri. În anul 2020, buna comunicare dintre mediul de afaceri și Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate, atât la debutul crizei sanitare, cât și ulterior. Multe dintre efectele pozitive ale acestor măsuri continuă și în prezent. De exemplu, schema Kurzarbeit, schema IMM Invest, schema de garanții pentru întreprinderi mari urmează să producă în lunile următoare efectele așteptate.
  • Mediul de afaceri este un actor activ în zona fondurilor europene, fapt care trebuie să se reflecte în direcțiile de dezvoltare ale companiilor dumneavoastră.
  • Așa cum am menționat și cu alte ocazii, companiile din România trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiții pe termen lung și să investească în produse inovatoare, utilizând cele mai noi și mai performante tehnologii.
  • Cu toții ne dorim un mediu de afaceri partener, alături de care să putem conferi economiei viziune şi stabilitate. Acest obiectiv, vital în noul context economic și geopolitic, poate fi realizat inclusiv prin îmbunătățirea imaginii României, atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul țării.
  • Marile companii pot promova, uneori mai eficient chiar decât autoritățile publice, avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele românești de calitate, atracțiile turistice deosebit de variate, resursele naturale neexploatate și forța de muncă bine pregătită.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Ce ai făcut Bobiță critici guvernul care tine ședințele la Cotroceni ?Cine dracu te mai crede i-au căzut țiglele de pe casă.

    • Exact! Cred că a fumat împreună cu Voiculescu ceva stricat, de se critică pe sine înșiși!

  2. PNL se zbate doar ptr mediul de afaceri și bugetari , dar ptr copiii nostri, ptr muncitorii de rând care muncim și aducem plus valoare economiei, plătim taxe și impozite, când are de gând????? Ptr ei nu existăm?????

    • Mediul de afaceri si bugetarii sunt 2 elemente care impreuna epuizeaza universul de discurs, adica care altii ar mai fi?
      Muncitorii de rand care muncesc sunt ori mediul de afaceri ori bugetari.
      Plus ca muncitorii aduc incomparabil mai putina valoare adaugata decat oameni bogati sau inteligenti.Caii muncesc din greu,dar nu ei au inventat trenul si nici oamenii care considera ca muncitul precum caii este o virtute nu au inventat nici ei nimic de valoare,ci doar au folosit doar cei ce altii mai inteligenti decat ei au creat.Nu aduc valoare economica foarte mare,doar isi trag propria greutate,in cazul in care fac asta.Cei care muncesc „din greu”,ceea ce este o rusine in sine oricum pt ca scopul e sa muncim cat mai putin,nu mai mult,nobili doar in cazul in care un om de tipul asta se chinuie pentru ca copiii lor sa o duca mai bine si sa munceasca mai putin nu mai mult(de asta e evident ca nu e o virtute,pt ca nimeni nu vrea ca copilul sau sa munceasca „din greu”) sunt coordonati de cei care gandesc,iar aia sunt economic mai importanti si e normal sa fie asa-si nu exista scapare din asta,iar este clar celor saraci ca este asa,pt ca isi cresc copiii sa fie destepti,nu sa ceara de la stat,precum faci tu(sunt convins ca si tu ai face la fel pt copiii tai,le-ai spune sa fie cat mai destepti si sa coordoneze,nu sa fie coordonati,si nu e adevarat ca trebuie sa fie cineva care sa fie coordonat tot timpul,putem coordona tehnologia,asta fac programatorii inginerii etc).
      Sper sa nu crezi ca am scris ce am scris cu rautate,doar ca e adevarat.

  3. Molăul trebuie suspendat si trimis la cules sparanghel la Merkel, își încalcă flagrant constituția și atribuțiile de președinte. Parcă toți presedintii s-au băgat peste guvern, dar Ficusul de la Cotroceni sare calul face pe premierul și toți ministri și pe primarii din țară.

  4. Să plece acasă Iohanis, dar la care căci are mai multe 6 la număr 😀

  5. Mediul privat care subjugă pe cel pe care l angajează cu salarul minim pe economie restul plătindu i la negru sau chiar tot la negru cu acte de angajare semnate în alb, foarte mulți neplatind contribuțiile la stat astfel angajații când vor ieși la pensie după cum vrea cățeaua liberală portocalie, vor fix cu o sulă n cour cum le place URSS istilor CURcubei de la Uniunea Salvați Bulangeria

    • Sa imi arati tu macar o singura societate care a fost impinsa de cei saraci si slabi.Macar una singura.

  6. Ii foare in c…r de mediul privat! Grija mare sunt bugetarii si specialii militari. Atat!

  7. Totul ptr mediul de afaceri le dăm subvenții la toți despăgubiri ptr secetă la fermieri, despăgubiri Covid la toți privatii scutiri de taxe și impozite, rambursare de tva la tot ce trec pe firmă de la tf cu abonament până la suvuri de sute de mii de euro, fermierii iau motorina cu 1.7 lei ce mai vor ???? Pe noi cine ne scutește, ne plătiți cu salarii mizerabile muncind in condiții grele și inumane, de luni până sâmbătă 12 ore pe zi .

  8. Tigrul Ieuropei, ce plm!

  9. Bine că nu poartă mustață de-aia îngustă! Tigrul, nu Președintele!

  10. Doar o lichea poate cere seriozitate intrr-o tara mafiota si corupta pana-n varful statului.

  11. Mediul privat ( de la cetatean la cea mai puternica multinationala ) ii va uda in cavitatea bucala ( la propriu si la figurat ) si pe astia de la usr plus care vor continua sa apere interesele personale ale functionarilor bugetari publici .
    Daca nu reduceti aparatul birocratic de rahat al Romaniei , daca nu il eficientizati si daca nu reduceti drepturile lor juridice si financiare o sa primiti ce meritati .
    Va bateti joc toti de cetatean . Nu sinteti cu nimic diferiti de psd .
    La modul cum se desfasoara lucrurile in Romania cetatenul este in slujba demnitarului si functionarului bugetar . Cind in fapt si in drept trebuie sa fie invers .

  12. Seamana putin cu Ceausescu. Si el zicea „Sa facem, tovarasi!”. Iar in practica, doar securistii o dueau bine, iar poporul se zbatea in saracie.
    Asa si acum. Sa facem, sa dregem, insa tot elitele corupte prospera.

  13. Eu sunt votant usr și am crezut ca o sa vina la guvernare cu un suflu nou, cu idei noi, dar cu un altfel de a guverna, dar când am văzut ca usr a adus la ministerul de interne o fostă polițistă pensionară la 42 de ani, m-am scârbit enorm. Când opinia publică este inflamata din cauza pensionarilor speciali și a cumularzilor, dar nu poți veni cu astfel de numire. Nu se poate așa ceva, Iohanis îl tine în brate pe generalul ăla de la apărare care cumulează pensia de general de 4 stele cu salariul de ministru, dar dar acum usr face la fel. Nu vă treziți imediat o sa aduceți în cel mai scurt timp mafioții din PSD la guvernare.

  14. @ Dan : ia zi și mie ce patroni asa inteligenți avem noi , cei care sponsorizează politicieni în campanii iar după ce intra la putere fac tot felul de contracte cu statul supraevaluate, sau cerșesc subvenții de tot felul, scutiri de taxe și impozite, ramburasiri de tva. Asa au ajuns mulți patroni bogați pe spatele muncitorului de rând, pe banii din bugetul statului prin evaziunea fiscală ,muncă la negru, subvenții care mai de care mai aberante. No toți oamenii pot fi deștepți, ingineri etc mai sunt si cei care din diferite motive nu au urmat școli înalte sau fabrici de diplome pe bandă rulantă mai sunt si oameni fără școală dar asta nu înseamnă că trebuie să îi înjosim, să ne batem joc de ei , să fie sclavii noștri, trebuie să îi tratăm ca pe niște semeni ai noștri să îi ajutăm să îi integrăm în societate să le oferim locuri de muncă după pregătirea pe care o au , să îi plătim după muncă pe care o depun. Mai stim de protecție socială????

  15. Ăștia ca Dan sunt promotorii urii….

  16. Mesajul lui Johannis spune indirect: „Sunt tare ingrijorat, astia din mareata alianta au UITAT ce-au PROMIS si nu prea ii mai intereseaza sa FACA ce promite PROGRAMUL de guvernare al aliantei!”
    Altfel, ce vrea sa spuna acest mesaj?!
    Spune ce vedem si noi: s-au dus alegerile, timp de 4 ANI nu vor mai fi alegeri, partidele se infig bine in cele mai banoase Minsitere si functii, lupta lor e pe functii, pe cine mai intereseaza Programul de guvenrare si asteptarile oamenilor de afaceri sau ale Romanilor??!!!
    Reformarea aia mult promisa de PNL si USR PLUS si Johannis(UDMR are alte INTERESE!) care sa ne scape de DEZASTRUL lasat in urma de PSD NU va veni…
    Primul indiciu e ca NU vor sa faca acele Audituri care sunt OBLIGATORII cand VREI sa REFORMEZI ceva: TREBUIER sa STII unde esti, de unde pleci ca sa stii cum ajungi unde VREI sa ajungi!
    E REGULA clara in managementul performant!
    Auditurile promise de Johannis si de Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR la Pagina 152/269 sunt deja date uitatii, vor mima una alta, DAR nu se vor atinge de marile REFORME necesare SCHIMBARILOR SEMNIFICATIVE Promise in Programul de guvernare al aliantei si nici de cele PROMISE de Johannis la Depunerea Juramantului de catre Ministrii Guv Florin Catu:
    DIGI 24, 23 Decembrie 2020: „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.

    „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. Trebuie să fie livrate”, a continuat el.

    „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom face ce am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face SCHIMBARI SEMNIFICATIVE, TOATE în Beneficiul cetățeanului.”

    Vorbe goale, va fi fix ca la Programul de guvernare al PSDragnea din 2016!!

  17. De ce da Johannis acest mesaj:
    ADEVARUL: „Imposibila alegere pentru guvernul Cîţu: dă afară bugetari sau România devine nefinanţabilă.
    Suntem în filmul din 2010. Anul 2009 a fost an de alegeri prezidenţiale. Nu s-au luat măsuri de echilibrare bugetară de frica pierderii alegerilor.
    La fel şi acum. Fostul premier Orban şi fostul ministru de Finanţe Cîţu au ignorat realităţile economice pentru că urmau alegeri. Cîţu visa cai verzi pe pereţi cu creşteri economice fantasmagorice în formă de „V”.
    Iar Orban se făcea că plouă, că nu înţelege explicaţiile specialiştilor. Alegerile le-au pierdut, România are datorii uriaşe, iar Orban a fugit de la guvern, ştiind ce va urma. L-a fraierit pe Cîţu să scoată din foc castanele pârjolite de el.
    Orban putea să reducă cheltuielile de funcţionare a statului încă din noiembrie 2019.
    N-a făcut-o.
    A venit pandemia, care a agravat problemele sistemice ale bugetului României.
    Cu atât mai mult trebuiau reduse cheltuileile de funcţionare a statului, mai puţin cele din sănătate, pentru a ajuta firmele să supravieţuiască în pandemie.
    Ce s-a întâmplat în 2010 ştim. S-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%, pentru a convinge FMI să ne dea un împrumut masiv, de 22 miliarde dolari.
    Ce se va întâmpla anul acesta încă nu ştim.
    Execuţia bugetară pe anul 2020 AMPLIFICA dificultăţile Bugetului pe 2021.
    Un deficit bugetar de 9,79%, cu un minus de 102 miliarde lei.
    Bani ce trebuie returnaţi, indiferent de pandemie.
    Mai grav, la investiţii s-au cheltuit 33 miliarde lei, cu doar 3 miliarde mai mult decât în 2019. Cheltuielile de personal au fost însă cu 8 miliarde mai mari, asistenţa socială cu 24 miliarde mai mare, comparativ cu 2019.
    Cum va rezolva guvernul acum aceste discrepanţe, nu se ştie.
    Vedem doar intervenţia tot mai mare a preşedintelui Iohannis, ceea ce înseamnă că situaţia este cu adevărat IMPOSIBILA.
    De unde să tai, să ajungi cu deficitul la 7%?
    Cum de nu au ştiut economiştii şi „specialiştii” de marcă ai guvernului Orban că se va ajunge aici, cannd Cifrele arata clar dezastrul iminent?
    Să ne explice măcar acum.
    Dacă sunt în stare! Sau n-au fost ascultaţi?’

    „Ionel Dancă, pe vremea când era şeful cancelariei premierului Orban: „Numărul celor angajaţi în sectorul public în noiembrie 2019 era de 1,3-1,4 milioane. E în continuare la acelaşi nivel. … „Acest obiectiv al RESTRUCTURARII aparatului bugetar şi al REDUCERII nu numai că este ABSOLUT Necesar, el VA FI FACUT. Având în vedere necesarul de cheltuieli bugetare are a crescut enorm ca urmare a cheltuielilor făcute cu criza sanitară şi a cheltuielilor făcute pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor, veniturile, toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o AJUSTARE a Deficitului bugetar care trebuie făcută INCLUSIV prin RESTRUCTURAREA aparatului bugetar”.

    Zilele trecute, intr-un articol pe G4media, dl Pantazzi scria in 27 Ianuarie 2021, in articolul „Culisele luptei pentru buget. Diferență uriașă între ce vor ministerele și ce produce România, plus marile reforme pregătite de guvernul Cîțu”:
    „Din Programul guvernului Cîțu lipsește însă o reformă esențială: a Administrației centrale și locale. Deși însuși Florin Cîțu a anunțat reforma companiilor de stat, cunoscute ca bugetofage și căpușate din greu, nu vedem încă nici un plan concret în sensul acesta. Despre curățarea administrației centrale – nici o vorbă. Ministerele continuă să plătească zeci de mii de salarii clientelei politice, armatei de rude, amante și prieteni – majoritatea aduși de PSD din 2012 și până în 2019. Cu economia gâfâind sub povara pandemiei, statul nu își mai poate permite să hrănească această armată de angajați inutili, care mută hârtii dintr-o parte în alta și sunt marea frână în calea oricărei reforme.”

    Deci Programul anuntat acum de Guvenrul Catu e una, in timp ce Programul de guvernare al aliantei, ala cu marete promisiuni votat in Parlament, e alta, adica ultimul e deja dat uitarii!!
    Guv Catu NU vrea sa se atinga de bugetarimea plina de PRIVILEGII, cum le numea chiar Florin Catu in Iulie 2019 cand PNL era in OPOZITIE!
    Cand ajunge la guvernare, fiecare partid protejeaza bugetarimea, pentru ca acolo sunt INTERESELE lor!