G4Media.ro

Klaus Iohannis, de la summit-ul UE – Uniunea Africană: Pentru ţara noastră,…

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana/ Summit Uniunea Europeană - Uniunea Africană

Klaus Iohannis, de la summit-ul UE – Uniunea Africană: Pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la cel de-al şaselea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care a avut loc la Bruxelles, relatează Agerpres. Iohannis a participat la la dezbaterile cu temele „Pace, securitate şi guvernare”, respectiv „Educaţie, cultură şi formare profesională, migraţie şi mobilitate”.

În cadrul discuţiilor pe tema educaţiei, care s-a desfăşurat vineri, şeful statului a arătat că educaţia reprezintă una dintre priorităţile sale ca preşedinte, precum şi un angajament personal faţă de creşterea calităţii în educaţie, transmite Agerpres.

„Preşedintele României a subliniat că, pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetăţeni africani, foşti studenţi în ţara noastră, folosindu-şi competenţele dobândite în universităţile româneşti pentru a-şi servi ţările şi pentru a contribui la construirea de punţi de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universităţile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenţi, din cel puţin 40 de ţări africane, sunt înscrişi anual la universităţi, prezenţa lor în ţara noastră îmbogăţind viaţa academică şi stimulând o mai bună înţelegere între oamenii de pe cele două continente”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a subliniat şi importanţa formării profesionale continue, inclusiv prin furnizarea de competenţe adecvate pentru a prospera în secolul XXI. În acest sens, arată Administraţia Prezidenţială, România s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre şi soluţionarea conflictelor, la combaterea dezinformării. De asemenea, şeful statului a reliefat că procesele educaţionale, atât în Europa, cât şi în Africa, ar trebui să utilizeze de o manieră mai aplicată digitalizarea.

La panelul „Pace, securitate şi guvernare”, care s-a desfăşurat joi, discuţiile s-au concentrat pe modalităţile de susţinere a iniţiativelor care să valorizeze conexiunea între exersarea unei bune guvernanţe şi principiile legate de menţinerea păcii şi securităţii, prin identificarea unor modalităţi concrete de coordonare între Uniunea Europeană şi partenerii africani.

„În acest sens, preşedintele României consideră că pacea şi securitatea internaţionale sunt esenţiale în atingerea obiectivelor comune de dezvoltare, fiind nevoie de angajarea tuturor actorilor implicaţi şi de acţiuni ferme şi coordonate la nivel multilateral, pe fondul existenţei riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor actuale la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, informează sursa citată.

Discuţiile au reliefat priorităţile momentului în ceea ce priveşte combaterea eficientă a terorismului, cu accent pe importanţa coordonării cu partenerii regionali şi a sprijinirii eforturilor menite să prevină răspândirea acestui fenomen.

Liderii UE şi ai UA au adoptat o Declaraţie comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorinţa ambelor părţi de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă şi prosperitate pentru generaţiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranităţii, responsabilitate şi angajamente reciproce. Acest parteneriat îşi propune să abordeze oportunităţile şi provocările imediate, dar şi posibilităţile oferite pe termen lung. Declaraţia comună evidenţiază eforturile celor două părţi în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor comune UE – UA, prin mobilizarea unui pachet de investiţii de cel puţin 150 de miliarde euro, cu accent pe investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, care să contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile şi rezistente.

Summitul a prilejuit ocazia pentru o cooperare reînnoită şi consolidată pentru pace şi securitate, în cadrul Arhitecturii africane de pace şi securitate (APSA). Cele două continente se confruntă cu aceleaşi provocări comune de securitate, având deja o cooperare de lungă durată pentru a combate instabilitatea, radicalizarea, extremismul violent şi terorismul, precum şi cauzele de bază ale conflictelor, relatează Agerpres.

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeana/ Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Iohannis ne aranjează o Educație pe model african, așa se explică toate eșecurile lui.

  2. Importam know-how in educatie din tarile africane. 👍

    Bine România Educatāāā 🔚

  3. Dupa „Romania aproape needucata si analfabeta”, Iphahahannis trece la un alt nivel: „Africa reeducata pas cu pas in spate”!!!! Sa intelegem c-a descoperit resorturi de ski prin Africa?????

  4. Johanis e un mascarici si-l doare direct-n pix de Romania,romanii prosti da’ multi l-au votat de doua ori. Cand vor intelege ca a vota „raul cel mai mic ” nu e o solutie?

    • La alegeri tu il banuiai pe iohannis ca ne va trage clapa ? Tu pe cine ai fi votat, istetule, daca erai impotriva psd ? Pe Dancila ? Cine ar fi crezut ca individu’ e o asemenea lichea ? Tantalaule dupa razboi..

  5. Ne-a întrecut și Africa, suntem de râsul curcilor cu educația. În loc de România educată a ieșit România needucată sau analfabetă… Contribuția lui Iohannis. Va rămâne în istorie cu realizarea lui măreață…

  6. E foarte educată tara noastra, căci cărțile pe noi în casa.

  7. Afrika Edukata de Fikus.

  8. eu am sperat ca e doar cu statul de drept … macar nu ii nenorocea cu educatia ….

  9. Prin tradarea lui și alinta cu Ciuma Rosie, acolo ne+a poziționat, echivalentul triburilor din Africa.

  10. E ușor a scrie versuri,
    Când nimic nu ai a spune,
    Înșirând cuvinte goale
    Ce din coadă au să sune.