G4Media.ro

Klaus Iohannis, la aniversarea a 74 de ani de la înființarea NATO:…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, la aniversarea a 74 de ani de la înființarea NATO: Cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli

În 2 aprilie este ziua Alianței Nord-Atlantice (NATO), respectiv aniversarea a 74 de ani de la înființarea organizației. De asemenea, România marchează cei 19 ani de când a devenit membru NATO și drapelul românesc a fost arborat alături de cele ale Aliaților la Cartierul General din Bruxelles. Președintele României, Klaus Iohannis a transmis că de la înființarea sa, la 4 aprilie 1949, NATO s-a dovedit a fi cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

„Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianța își dovedește, încă o dată, caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru național. De la înființarea sa, la 4 aprilie 1949, NATO s-a dovedit a fi cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli. România a demonstrat că este un membru valoros și responsabil al Alianței, atașat deplin principiilor și valorilor euroatlantice pe care le apără și le susține, precum și un important furnizor de securitate la nivel regional și aliat. Aceste angajamente ale României sunt dovedite de atitudinea și acțiunile noastre în actualul context de securitate”, transmite Iohannis în discursul său.

Președintele României a subliniat că prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie.

„Structurile multinaționale operaționalizate, alături de prezența militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul țării noastre asigură o postură de descurajare și apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic. Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României, acestea constituind o expresie clară și puternică a solidarității și a coeziunii aliate, precum și a capacității  de apărare a NATO.Vom continua să ne implicăm activ și să acționăm cu consecvență  în susținerea intereselor noastre specifice, ca aliat riveran în regiunea Mării Negre, o zonă devenită de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, așa cum a fost recunoscută, ca  urmare a demersurilor României, în cadrul Summitului de la Madrid. Reafirm, și cu acest prilej, hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toți Aliații, pentru a întări postura NATO de descurajare și apărare în fața provocărilor tot mai complexe din regiunea Mării Negre, în beneficiul comun al tuturor statelor membre”, spune Iohannis.

Următorul Summit NATO va avea loc anul acesta în iulie, la Vilnius, Lituania.

„Summitul de la Vilnius va reprezenta un moment deosebit de important, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare și adaptare a Alianței la noile realități de securitate, a reconfirmării unității și solidarității aliate și a marcării progreselor în implementarea deciziilor aliate luate la Madrid”, apreciază Iohannis.

Președintele României consideră că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat solidaritatea de neclintit a Alianței și unitatea de acțiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei.

„România a contribuit semnificativ, susținut și multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanșarea conflictului, sprijinind Ucraina și refugiații de război ucraineni. Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depășirea situațiilor de criză cauzate de acțiunile hibride ruse și de consecințele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței acesteia. România va continua să aibă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a spațiului euroatlantic și la îmbunătățirea capabilităților NATO prin implementarea deplină a tuturor deciziilor aliate, în conformitate cu direcțiile prevăzute de noul Concept Strategic.

România va rămâne implicată în misiunile și angajamentele aliate, iar întărirea capacității de apărare națională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare, a mai dat asigurări Iohannis.

„Vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina. Acum, când securitatea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu amenințări severe, este necesar să menținem solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să apărăm principiile și valorile democratice care susțin dezvoltarea societății noastre și care ne permit să construim un viitor prosper în pace și securitate”, a mai transmis șeful statului, potrivit administrației prezidențiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. NATO e o alianta militara, nu politico-militara. Clica lui Iohannis de la guvernare e atat de eficace, incat summitul Bucuresti 9 s-a tinut in Polonia.

  2. Fara NATO, eram Ucraina 2!!! Abia asteapta Rusia sa puna mana pe toata Marea Neagra, sa extraga doar ea gazul….

  3. Noroc cu aniversarile și sărbătorile, ca să se poată baga inseama politicienii, că între ele sunt praf!

  4. Cea mai puternica alianta teritoriala cu…arderile ilegale. Asta siguranta nationala.

  5. Hai cu impaunatul, cred că Bode urează la rând!

  6. Chiar asa? Ce rau imi pare…sper sa cumparam arme de la ei la greu, doar asa cat sa te deranjeze pe tine psihic.

  7. Mai cauta prin e-mail, poate gasesti un text mai bun si reusesti sa manipulezi cu propaganda aia ieftina ruseasca, trollule👍🏼

  8. Cel mai slab președinte al României care conduce o gașcă de mafioți și de profitori speciali ne vorbește de importanța NATO? Dacă nu eram sub protecția lor Ficusul era de vreo doi ani pe plajă la Florida . Vindea căsuțele- alea șapte la număr, lua un ski jet și tuleo , frățică…Asta-i realitatea.

  9. Mare lucru ca am aderat la Nato,altfel acum eram in cel mai bun caz Belarus ,iar in varianta mai nasoala Ucraina. Pentru scurt timp,ca nu ne zbateam noi prea tare cu lupta pentru independenta si tot Belarus ajungeam.

  10. Ursulica a zis ca nu candideaza, deci Klausulica a înfrînt, noch einmal zwei Biere !