Klaus Iohannis, la Consiliul European, unde se discută embargoul petrolului rusesc: ”Insist pentru o clauză de solidaritate, adică dacă se întâmplă ceva, statele UE să intervină urgent. Spre exemplu, dacă se întrerupe alimentarea pe Marea Neagră/ Au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare alimentară”
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, luni seară, înaintea discuțiilor din cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles în 30-31 mai.
Președintele a transmis că a cerut și ”insistă” pentru o clauză de solidaritate, explicând că, ”dacă se întâmplă ceva, statele UE să intervină urgent”: ”Spre exemplu, dacă se întrerupe alimentarea pe Marea Neagră”, a adăugat Iohannis, făcând referire la alimentarea cu petrol rusesc.
Președintele Iohannis a mai subliniat că ”au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare alimentară”, iar acest lucru va duce la un efect de domino care ”va ajunge în Africa, America de Sud și Asia”.
Principalele declarații:
- Temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate, evident și pentru noi.
- Avem în această seară o temă foarte complicată, legată de războiul legat de Rusia împotriva Ucrainei
- Discutăm de sprijin umanitar și bugetar
- Căutăm căi pentru a sprijini economia Ucrainei, pentru a înlesni exportul de grâu.
- Este vorba și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni care se discută de câteva săptămâni.
- Un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol.
- Este foarte complicat pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime.
- Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară, suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluție, am cerut o clauză de solidaritate în text și insist să rămână.
- Asta înseamnă că dacă se întâmplă ceva statele UE să ia de urgență măsuri, de exemplu dacă se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.
- Avem de discutat despre sprijinul financiar și suntem de acord că Ucraina va avea dificultăți majore fără sprijinul nostru.
- Avem securitatea alimentară: Au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare, una din sincopele cele mai grave e despre cum Ucraina nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare și de-aici începe un efect de domino care se va duce până în Africa, America de Sud, Asia.
- România poate să ofere un sprijin semnificativ, o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România, cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative, dar trebuie făcut mult mai mult.
- Avem și alte teme, unele foarte sensibile pentru populație, energie, prețurile la energie, vom discuta mâine acest complex de energie-securitate energetică.
- Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele federației ruse, dar a ne menține prețurile la energie la un nivel competitiv și pe care oamenii îl pot plăti.
- Avem o temă care va fi discutată mâine, securitate și apărare.
- Noi dorim să îmbunătățim performanța industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili, România are interesul de a fi parte din acest demers. Sprijinim toate eforturile cu o remarcă importantă, trebuie făcut în complementaritate cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat.
- Astea ar fi primele chestiuni pe care am vrut să le prezint. La final, ca de obicei, veți primi toate informațiile despre ce s-a stabilit în cele 2 zile.
- Q: Cât de departe suntem de un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc? Cât de afectată este România?
- A: Vom vedea cum curge discuția, nu s-a ajuns la un acord, dar majoritatea doresc să cotinuăm pe pachetul șase. E posibil să se introducă o clauză de temporizare, adică unele sancțiuni să poată fi decalate în timp pentru ca unele state să aibă timp să-și găsească o alternativă.
- Q: Guvernul maghiar se opune acestui pachet de sancțiuni. Ce v-a spus și dumneavoastră? Dorește ceva în schimb?
- A: În timpul discuțiilor n-o să relatez ce se discută. Când vom termina discuția, vom vedea (…) Noi nu avem informații certe despre ce ar negocia X sau Y și nu sunt destinate publicului aceste negocieri.
- Q: Ați discutat cu premierul această posibilitatea? (impozitul progresiv, n.red.)?
- A: Discuții evident că sunt și e ușor de înțeles de ce, bugetul de stat trebuie să suporte toate subvențiile, toată lumea caută venituri în plus, dar la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va schimba curând. Românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult. Discuțiile care se poartă, nu neapărat cu titlul de noutate, dar se poartă mai mult la televizor decât în coaliție.
- Q: Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord cu acest pachet de sancțiuni? Ce spune asta despre unitatea UE?
- A: În Uniune există interesul general, dar și național. De aceea există diferite forme de majorități și de a vota anumite spețe. În Consiliu nu se votează pe majoritate, ci se discută. Dacă nu este toată lumea de acord, decizia nu se ia.
Context
Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a cărei agendă se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei
Şefii de stat şi de guvern vor discuta modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina, în contextul angajamentului UE pentru asigurarea securităţii alimentare globale, precizează sursa citată.
Agenda liderilor europeni va viza şi aspectele referitoare la securitate şi apărare, având în vedere propunerile recente ale Comisiei Europene „pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare” şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre în acest domeniu.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii