G4Media.ro

Klaus Iohannis, la Timișoara: ”Un sentiment de rușine profundă mă copleșește. La…

Klaus Iohannis, la Timișoara: ”Un sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, călăii acelor zile se plimbă liberi”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un discurs susținut la Opera Națională din Timișoara, că este cuprins de rușine pentru că, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, călăii de atunci sunt încă liberi, acest lucru fiind ”cea mai mare dezonoare” pentru istoria postcomunistă a României.

În discursul susținut cu ocazia celebrării a trei decenii de la începutul revoluției anticomuniste, președintele Iohannis a  evocat memoria celor care au murit în acele zile și suferințele familiilor lor, suferințe care persistă și  astăzi și sunt amplificate de faptul că cei vinovați încă nu au plătit.

”Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor. Responsabili pentru crime. Responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor. Responsabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri. Dar, în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”, a spus președintele.

Pedepsirea  vinovaților este necesară nu doar  ca o reparație pentru familiile victimelor, ci și ca un act de demnitate națională.

”Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu. Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat! Această datorie neîmplinită a Justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a susținut că pedepsirea vinovaților va împiedica ”diluarea” memoriei colective și revalorizarea crimelor comunismului. ”A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluție anticomunistă este un act rușinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”, a spus  președintele.

Acesta s-a referit pe larg și la martiriul Timișoarei, primul oraș care s-a revoltat împotriva regimului comunist în  1989. ”Gloanțele au curmat vieți, bâtele au schingiuit trupuri, flăcările au mistuit cadavre. Pentru libertate a fost plătit cel mai scump preț. Fii și fiice, frați și surori, mame și tați au fost uciși pentru aspirația lor arzătoare de a fi liberi. Datorită sacrificiului lor suprem, noi suntem astăzi liberi, într-o țară democratică. De aceea, avem datoria sacră să evocăm curajul lor și să aducem un pios omagiu tuturor eroilor și martirilor noștri”, a mai spus Klaus  Iohannis.

Foto: Klaus Iohannis la Timișoara/ Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Un sentiment poate nedescoperit inca de unii dintre noi ce nu putem intelege ce a reprezentat moartea acestor oameni amintiti de presedintele Johannis pentru familiile lor ,pentru urmasii familior lor . Poate este timpul ca de aceasta data sa aflam si noi ,doar spectatori la tv ,cine au fost autorii acestor grozavii ce au fost facute de semeni ai nostri acum 30 de ani .

  2. Asa cum deja simtim cu totii punctul Zero al natiei romane se apropie cu pasi mari si poate aflarea celor vinovati atunci in decembrie 1989 este chiar primul pas de unde se poate porni democratizarea acestei natii .

  3. Conditiile redresarii Romaniei si a democratizarii tarii sunt indeplinite , cel putin 2 treimi din populatia tarii s-a exprimat la vot in favoarea statului de drept si a democratiei . Sa speram ca intreg anul ce vine va fi marcat de evenimente ce aduc in prim plan astfel de abordari si ca primul pas va fi chiar acela de a arata romanilor vinovatii din 89 .

  4. Nu cred. Altfel, respectai memoria victimelor. Când timișorenii i-au alungat pe cei din USL… KI a spus ceva?

  5. Spusele presedintelui ce nu accepta diminuarea tacita a importantei revolutiei din anul 1889 ,ne face sa intelegem cum aceasta schimbare de regim ,trecerea de la socialism multilateral dezvoltat la o societate de tip capitalist, a fost pasul cel mare ,ce abia acum dupa 30 de ani si dupa ultimile evenimente ,o putem intelege ca importanta .

    • …” după ultimile” evenimente, ești un neo comunist, analfabet funcțional, cu discursul de limbă de lemn, specific cloacei care ne conduce de 30 de ani!
      Meriți din plin ierbicidarea… Da, cu substanța aia care nu place la stupi….

  6. Asa este domnule presedinte al Romaniei !!! Calaii papa pensii babane si ne rad in nas.Securistii
    controleaza banii publici si economia Romaniei.Iliescu a dus la capat ideile „pseudo-liberale” lui Gorbaciov, adica pentru a salva nomenclatura comunista in secolul 21.

  7. Vrajeala politicianista. Spune ce-i zic consilierii de imagine sa spuna.

  8. Fapte, Herr Iohannis , fapte! Unde sunt faptele? Cu cine faptuiti? Cu Sica Mandolina? Cu Nini Sapunaru? Cu Ion Stefan? Cu ala de la Teleorman? Cu alti controversati rasplatiti cu functii? Demagogia este la fel nociva ca si ticalosia. Sa nu credeti ca suntem orbi!

  9. Domnule inspector școlar, devenit președinte prin voința/ neputința noastră, acum 5 ani: la comemorarea a 25 de ani, nu ați avut, așa, o greață,??
    La 30 , vi-sa aplecat?
    Ce ați făcut, 5 ani pentru această speță?
    Fix ce veți face și în următorii 5???
    Mulțumesc

    • Reborn .Tie nu iti zice nimic procentul cu care presedintele a cistigat alegerile sau ai ochelari de cal . Putina intelegere si multa ura la unii .

  10. Au trecut multi ani pana am inteles ca nu doar politicul si Justitia erau penetrate de pramatiile care-si trageau seva din dictatura comunista ci si societatea civila si institutiile importante , Universitatile, Scolile, Biserica, Spitalele, Academia Romana etc, peste tot erau infipti adanc ”personalitatili” multilateral dezvoltate. Nepotismul lor a cancerizat societatea romaneasca, de aia e asa greu sa scapam de incompetenti si de cele 3 valori comuniste: minciuna, santajul si violenta.

    • Este intrigant pentru mine și nu înțeleg faptul că va referiți la trecut: „ERAU”?!
      Dar acum ce sunt?
      Da, da, toate instituțiile pe care le-ați enumerat?
      În frunce cu Academia Română?!
      Vi-se par depolitizate?

  11. PS. Recitește, analfabetule, ce ai scris….
    Siktir, limbă română!
    Sputnik scrie pe tine!

  12. Este interesant și intrigant faptul că vorbiți la trecut

  13. Ai terminat de vorbit cu tine,nelu ploiesteanu? Banii pentru vodka de la Kiseleff s-au terminat,se pare, ca treaz nu te simti bine sa fii !

  14. nu e rusine, niste tradatori si teroristi au preluat statul roman cu falimentele de rigoare, devalizari si furturi imense, alungarea a 4 mil de romani, insurubarea in institutii a lingailor si tiganilor,distrugerea invatamintului si a viitorului acestei tari.

  15. Bai imbecilule, ar trebui sa te copleseasca un sentiment de rusine profunda pentru acele case „cumparate” din „banii de meditatii”. Nu ti-ar fi rusine!

    • Ăsta tot cu unghia in gât a rămas. Până și cei mai idioți dintre tovărășii lui postaci au lasat-o baltă cu fake-ul ăsta cu „meditațiile” și „casele”, dar bovina de troll, tot cu limba in nas.

  16. Imi amintesc cum dl. Iohannis nu demult i-a retras o decoratie dl-ui Tokes, personaj central al Revolutiei din 1989.
    Banuiesc ca un „sentiment profund de rusine” nu-l copleseste.

    • Ba eu il inteleg pe Presedinte. Nu putea sa se opuna valului de indignare bine mimata impotriva lui Tokes, primul dintre eroii care ne-au aratat ca ne putrem aseza, in sfarsit, in calea tiranului.
      Oricum, a facut o trimitere sesizabila la Tokes si bine a facut.

  17. Trolescovici , va faceti de batjocora, o sa aveti bataie de joc la inima , continuind sa scrieti impotriva unei vointe populare trecute deja de 70 de procente . Nu sesizati ridicolul in care sunteti ?

  18. “Cu doi sau trei ani înainte de prăbuşirea sistemului comunist, am avut prilejul să vorbesc într-un oraş occidental, eu, cel plecat în exil, cu un intelectual român rămas în țară caruia i se dădea voie să călătorească, de ale cărui sentimente antiregim nu mă puteam îndoi, dar al cărui joc cu Organele nu-l cunoşteam pe atunci. De la el am aflat un adevăr pe care mintea mea nu era pregătită să-l accepte. A spus:’În România sunt cam un milion de oameni care aparțin cu trup şi suflet sistemului; în cazul unei schimbări de regim, ei au toate frâiele, toate cheile puterii. Tot ei vor conduce România de mâine, şi o vor face zeci de ani, dacă nu chiar o eternitate, prin urmaşii lor’ “. ION VIANU (APROPIERI).
    Mai este nevoie de vreo altă narațiune (Elisabeta Rizea sau în ce cotlon au băgat Monarhia)?

    • Da , si mie mi-a zis de curind cineva asta ,dar a pus doua conditii esentiale , ca urmasii sa se ridice la inaltimea inaintasilor sau ca drumul obtinut , sa nu fie barat de cineva ce doreste si poate face asta .