G4Media.ro

Klaus Iohannis, de la Consiliul European: Se discută intens despre condițiile de…

Klaus Iohannis, de la Consiliul European: Se discută intens despre condițiile de acordare a acestor sume. Pentru România aceste condiții nu sunt o problemă, fiindcă, din fericire, problema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut

Președinele României, Klaus Iohannis, a explicat, în urmă cu puține momente cum evoluează negocierile din cadrul Consiliului European de la Bruxelles, privind adoptarea planului de redresare post-covid.

Dat fiind că toate agențiile de presă au relatat că după mai bine de două zile de negocieri, blocajul nu a fost depășit, Iohannis a precizat că discuțiile vizează mai multe paliere, și că în acest moment liderii se întâlnesc în grupuri mai mici („formate mai mici”). Iohannis a mai spus că toate condițiile invocate de statele mai „sceptice”, precum Olanda sau Austria, nu sunt o problemă pentru România.

Declarațiile lui Klaus Iohannis: 

„Vestea bună din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea își dorește să ajungem la un acord. Dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate, ca să se înțeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord.

Nu se discută doar despre cuantum, deci despre sume. Se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporția între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară și suma totală.

Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții.

Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.

Deocamdată, se negociază și astăzi încă în formate mai mici, urmând ca peste puțin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese și în ce măsură pozițiile statelor membre și ale grupurilor se pot apropia și, în final, armoniza.

Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleași.

Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanțiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, și așa mai departe.

Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România.

Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanțiale pentru revigorare economică și, în afară de asta, pentru mine și pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri și felul în care se gestionează fondurile este vitală.

Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mișcat într-un mod rezonabil, dar aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.

Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri.

Important, totuși, după părerea mea, este că toată lumea își dorește acest acord. Toată lumea își dorește și a înțeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual și fondul de relansare economică”, a transmis Iohannis.

Sursa Foto: presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Poftim?!
    Ati „rezolvat” problema statului de drept cand MCV si TOATE Rapoartele CE si Legislatia pentru lupta anti-coruptie zace in Parlament??!!
    Zilele trecute, Predoiu i-a trimis a 2-a Scrisoare Publica lui Marcelica Ciolacu in care ii cere sa dezbata in Parlament Proiectele legislative depuse de Minsiterul Justitiei care transpun in Legislatia nationala cele 3 Directive Europene(una e Directiva a 5-a Spalarii banilor, dupa ce zilele trecute CJUS a amendat Romania cu 3 Milioane de Euro pentru ca a Implementat cu 1 AN Intarziere Directiva a 4-a a spalarii banilor!) PLUS Regulamentul European de Instituire a Parchetului European condus de dna Kovesi, TOATE 4 fiind deja INTARZIATE fata de Termenele prevazute de respectivele Directive!!!???
    https://www.g4media.ro/catalin-predoiu-ii-cere-lui-marcel-ciolacu-transpunerea-in-legislatie-a-unor-directive-europene-in-legatura-cu-operationalizarea-parchetului-european.html
    Infrigementul se face dupa depasirea Tementului cu 1 AN!
    Cum a „rezolvat” Romania „problema” statului de drept cu MCV in coada si cu Directive NEIMPLEMENTATE, cand Parlamentul PSD-ALDE nu vrea sa auda de Parchetul European condus de dna Kovesi si REFUZA sa puna in Dezbatere aceste 4 Proiecte legislative depuse de peste 1 AN in Parlament de Minsiterul Justitiei?
    Dle Johannis, ati luat-o pe aratura sau pe urmele PSD?!
    Asa vorbesc alde Ciolacu sau Ciordache sau Tariceanu!
    Cum sa spuneti dvs asa ceva?!
    Inseamna ca Predoiu MINTE, desi Proiectele respective zac in Parlament?!!!!

    • Chiar nu se intelege blocajul la care este supus un guvern minoritar ? Doar nu o fi asa greu de inteles . Dupa alegeri , daca PNL mareste acum pensiile si cistiga alegerile , totul este facubil si cu aportul unui guvern majoritar si al presedintelui , daca nu face asta PNL e aut din viata politica . Marirea pensiilor , nu cuprinde doar actiunea raportata la pensionar , ea are si implicatii multiple familiale in acest moment de criza sanitara .In rest doar vorbe goale plimbate din -gura in gura – ca la bilci . Bilciul nu tine de foame .

    • Nuuu,PNL e out deja dupa numirile politics la Diicot si Parchet,jocul dublu cu PSD,decizia in dosarul 10 august si multe altele.

    • Dan nu intelegi ca daca se maresc pensiile si alocatiile pnl cistiga detasat in caz contrar dispare ca partid .

    • Bai Joianule, esti mai gogonat decat Dragnea. Te-ai vazut cu 2 milioane de voturi in plus si acuma te p…pe ele! Ai uitat ca ne-ai mintit? Ti-ai batut joc de Justitie! Da voturile si casele inapoi!

  2. Curge mierea din izvoare si nu stiam.

  3. Ia uite ba băiete, deci de când e PNL-ul la guvernare s-a rezolvat și problema statului de drepți. :-O

    • Mi-a placut, felicitari!!!!!!!!!!!!
      Presedintele TREBUIE intrebat CUM subit si dintr-o data, cu venirea PNL la guvernare „Romania a rezolvat Statul de Drept”, cand acel Referendum e frectie la picior de lemn!!!
      In Parlament PSD+ALDE+PRO Romania fac ceva pe „statul de drept” al lui Johannis!
      Iar schimbarile politice” de care vorbeste Johannis VEDEM la ce au dus: DIICOTul dnei Georgiana Hosu(numita de Johannis!) a clasat Dosarul 10 August, madam Scutea(numita de Johannis!) se face ca ploua, intrebata depsre Dosar!!!
      Ma intreb ce i-ar raspunde liderii UE lui Johannis la asemenea afirmatie, lideri care la vremea respectiva, ca si Johannis, au condamnat Violentele absolut socante ale Jandarmilor asupra Protestatarilor PASNICI, imaginile au facut inconjurul Lumii, cum sa vii acum sa spui ca e OK??!!
      Mai mult, Johannis tace pe subiectul Dosarul Clasat de DIICOT, probbail e linistit acum ca „Romania a REZOLVAT Problema statului de drept”!
      Ma astept ca Ciolacu si Taricenau si Ciordache sa se felicite reciproc!!!!

  4. Situatia la zi are inca multe necunoscute , ne spune presedintele Iohannis si ne mai spune si ca aceste cerinte ce tin de controlul sumelor imprumutate in numele UE sau oferite prin sistemul de granturi nu deranjeaza Romania , noi , obtinind prin nominalizarea guvernului Orban (chiar minoritar fiind ) accesul la sumele dorite . Probabil ca va exista si alt summit asta daca bugetul UE 2021-2027 nu este cumva micsorat si daca nu se ajunge imediat la o redistribuire onorabila a banilor imprumutati si granturilor oferite . Posibila prelungire poate fi cauzata si de unii factori , externi ,cunoscuti , de noi, ca si electorala actiune din luna noiembrie a acestui an .Pentru Romania conditionalitatea aratata de Klaus Iohannis are insa o singura necunoscuta , necunoscuta numita alegerile parlamentare din iarna acestui an .Mai sunt doar 4 luni pina in alegerile parlamentare si doua luni pina la cele locale . Importanta acestor alegeri , consecutive ,este esentiala pentru viitorul Romaniei . Nu putem iesi din -birlogul lupilor economici- fara o resetare a statului de drept , fara o reorganizare juridica , financiara si obligatorie mai in toate sectoarele ce tin de responsabilitatea statului Roman . In acelasi timp este obligatoriu de cistigat alegerile parlamentare din iarna acestui an.Ca partid PNL nu trebuie sa faca decit o crestere a pensiilor cu 40 de procente ce va necesita o cheltuiala pentru ultimile patru luni din an si o reconfigurare ,pregatita din timp, a modalitatii de micsorare a pensiilor ce trec de o anumita suma fixa, imediat dupa cistigarea alegerilor si o dublare fie ea si in etape a alocatiilor . Daca ,ca partid ,nu faceti asta si nu anuntati ca faceti asta pina la sfirsitul lunii iulie sau cel tirziu 15 august , nu veti mai putea face nimic din ceea ce acum spuneti ,din simplul motiv ca pierdeti alegerile parlamentare si PNL devine perdant absolut , pe scena politica , undeva asimilat cu PNTCD. Dezamagirea cetatenilor va fi extrordinar de mare si accesul la fondurilor europene nu va putea compensa aceasta deziluzie (daca ea va exista ). Ultima stire ne anunta cum PSD depune in luna August o motiune de cenzura impotriva guvernului PNL.

    • Ne lamurim curind , daca pensiile si alocatiile nu se anunta a fi sunt marite pina in data de 15 august sau mai devreme chiar , PNL iese din jocul politic total .

  5. Problema statului de drept a fost, intr-adevar, rezolvata, dar in sensul ca nu mai avem nici o urma de stat de drept in Romania, dupa cum o demontreaza masurile ilegale si neconstitutionale din ultimele luni, retragerea din CEDO si musamalizarea dosarului 10 August.

  6. s-au pus de acord ca nu pot ajunge la un acord 🙂

  7. Ba baiete, e pe aici unu’, cu pensiile si apocalipsa daca nu se implineste visu’ de aur, care se multiplica in toate comentariile, centreaza si da cu capul ceva de speriat. Pe loc repaus, c-oi’ fi obosit…

  8. Asteptam minunea statului de drept.

    • „din fericire”… a dat „fericirea” peste Romania si a „rezolvat problema statului de drept” odata cu venirea PNL la guvernare!
      Ma intreb cum poate debita Presedintele Johannis asemenea aberatii!!!
      Parca suntem toti prostii PSD!!

  9. In Scrisorica publica mentionata de mine mai sus, unde Predoiu ii scrie lui Ciolacu sa puna in dezbatere in Parlament in camera Deputatilor, camera decizionala, cele 3 Directive Europene PLUS Regulamantul EPPO, TOATE sunt legate de Lupta ANTI-Coruptie si mai mult scrie Predoiu: ”
    „Potrivit unui Comunicat al MJ, este vorba de Directivele 2014/42/UE, 2016/343/UE şi 2017/1371/UE, care fac OBIECTUL unor Acţiuni în Constatare a Neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, declanşate de Comisia Europeană împotriva României, dar şi a Regulamentului (UE) 2017/1939.
    „În cazul Neîndeplinirii Obligaţiilor de stat membru, Consecinţele FINANCIARE pentru Bugetul naţional pot fi foarte grave, existând riscul major ca România să fie PENALIZATA prin aplicarea unor Sancţiuni pecuniare Semnificative, chiar prin intermediul primei Hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, precizează MJ.

    Adica, pentru aceste Directive, la 1 AN dupa Termenul prevazut pentru Implementare, Comisia Europeana declanseaza Actiuni CONTRA Romaniei la CJUE si Romania RISCA alte Amenzi, scrie clar Ministerul lui Predoiu, pe modelul Amenzii de 3 Milioane de Euro primita de Romania zilele trecute de la CJUE pentru Indeplinirea cu INTARZIERE a Termenului de Implementare a Directivei a 4-a a spalarii banilor!
    Adica, alte si alte Amenzi!
    Iar dl Presedinte Johannis declara senin nevoie mare ca Romania a „rezolvat problema statului de drept” ACUM cand 4 Directive Europene, TOATE referitoare la Lupta ANTI-Coruptie, zac in Parlament iar CE a declansat deja pentru fiecare Actiuni similare celei care a dus la Amenda de 3 Milioane Euro, primita de la CJUE zilele trecute!
    Le plateste Johannis, daca e asa cum spune el??!!

    • Te chinuiesti degeaba , nu asta e important acum in Romania si oricum nu presedintele poate fi acuzat de asa ceva .

  10. Președintele Iohannis a rezolvat problema statului de drept prin linșajul sefei DNA.

    • Mestec-o mai mult p-asta!
      Dacă nu îți dă gust de latrină fă-ți un test de Covid-19!

  11. Rezolvarea problemei statului de drept în România este o chestiune de reformă constituțională și administrativă care va dura cel puțin o legislatură.
    Probabil putem spera că ne aflăm pe această cale, dar numai după alegeri exista o asemenea șansă.
    Doar în această ipoteză declarația președintelui ar face sens.
    Acesta este paiul de care ne agățăm speranțele și eventualele proiecte.
    Totuși afirmația că „problema statului de drept este rezolvată în România” este hazardată cel puțin până la momentul în care vom vedea anchetarea reală a vinovaților pentru atacul asupra justiției și pentru violențele de la 10 august.
    Este extrem de clar că acest lucru este imposibil în actuala legislatură.

  12. Mai pe scurt, cuierul nostru vrea reducerea fondurilor pentru Romania, dar nu saptamana asta, pe fata, ci luna viitoare, cand, ce sa vezi, nu e stat de drept.

    Aia care falsifica poluarea masinilor Volkswagen, care spala miliardele mafiilor si dictatorilor, care exploateaza petrolul libian vor fi mereu respectuosi cu statul de drept. Noi nu, ca la noi ministrii primesc caltabosi.

  13. Dacă analizăm în profunzime ceea ce susține președintele obținem mai mult decât o declarație politică așa cum am fi tentați să credem privind superficial.

    ”Rolul EPPO va fi investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro. Anterior, doar autoritățile naționale ar fi putut investiga și urmări penal aceste infracțiuni și nu puteau să acționeze dincolo de granițele lor. De asemenea, OLAF, Eurojust și Europol nu aveau capacitatea de a acționa. Organismul este destinat să fie descentralizat, bazat pe procurori europeni delegați localizați în fiecare stat membru. Biroul central va avea un procuror șef european, susținut de 20 de procurori europeni, personal tehnic și de investigație. EPPO poate solicita arestarea unui suspect, însă acest lucru trebuie confirmat de autoritatea națională.
    Procurorul-șef european va avea un mandat de 7 ani.”

  14. Ce PROMITEA Johannis in 3 IUNIE 2020, sa fi uitat Presedintele sau una spune in Tara si alta la Brussels, uite:
    „Guvernul va veni cu o Inițiativă legislativă pentru a REPARA Legile justiției. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție.
    Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, la finalul unei discuții cu premierul Ludovic Orban la Palatul Cotroceni, că Guvernul va veni în perioada următoare cu un Proiect de Lege de modificare a legilor justiției pentru a REPARA ceea ce a distrus PSD.
    ”PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. Faptul că au început acum să-și plătească polițe, e o chestiune care ține de cancan. Aceste legi ale justiției trebuie reparate și asta a fost discuția cu premierul. E nevoie de un pas hotărât și curajos”, a declarat Klaus Iohannis.

    Principalele declarații ale președintelui:
    – Am avut o ședință cu premierul Orban și ne-am concentrat pe fondurile europene și legile justiției
    – Legile justiției: Am urmărit în spațiul public, a început o discuție ciudată în PSD, între ei, încep să-și plătească polițe
    Au fost așa-numite dezvăluiri în presă din perioada când PSD a atacat violent legile justiției
    Din fericire, am reușit să oprim câteva atacuri. Eu am reușit să duc legile la CCR, parlamentul – în special PNL și alte partide au reușit
    – Dar românii au făcut cel mai important pas, la referendum, când au spus stop procedurii de măcelărire a justiției
    – PSD a încercat să pună piciorul pe justiție
    – Aceste legi ale justiției trebuie reparate și asta a fost discuția cu premierul. E nevoie de un pas hotărât și curajos
    – Guvernul va VENI CURAND cu o Inițiativă legislativă pentru a REPARA Legile justiției
    – Trebuie CONTINUATA Procedura pentru justiție
    – În săptămânile viitoare vor urma consultări, guvernul va lucra la proiecte înaintate Parlamentului pentru justiție.”
    https://www.g4media.ro/live-video-iohannis-guvernul-va-veni-cu-o-initiativa-legislativa-pentru-a-repara-legile-justitiei-psd-a-incercat-sa-puna-piciorul-pe-justitie.html

    Johannis, ai luat-o pe urmele lui Dragnea, Taaiceanu, Dancila, Ciolacu?!
    Cand va veni urmatorul MCV, sper ca Ciolacu si Tariceanu sa te trimita la Brussels si vei merge acolo sa te ratoiesti la aia de la Brussels precum Veorica si le vei spune ca „Romania a rezolvat problema statului de drept”?!