G4Media.ro

Klaus Iohannis, mesaj în deschiderea Climate Change Summit: Nu ar trebui să…

Sursa foto: Captură video

Klaus Iohannis, mesaj în deschiderea Climate Change Summit: Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, într-un mesaj transmis, marţi, în deschiderea Climate Change Summit, că este imperativă colaborarea pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. ”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului”, a subliniat el, transmite News.ro.

”Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent şi efectele lor depăşesc graniţele naţionale. Fenomene meteorologice extreme au loc în lume, afectându-ne comunităţile şi bunăstarea. În doar câteva luni, România s-a confruntat cu valuri de căldură, perioade de secetă prelungită şi inundaţii extinse. În acest context, este imperativ să lucrăm împreună atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. Climate Change Summit, aflat acum la cea de-a treia ediţie, sprijină procesul de căutare şi identificare a soluţiilor cu optimism şi hotărâre. Permiteţi-mi să vă felicit pentru aceasta”, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul prezentat, la Bucureşti, de Alexandra-Maria Bocşe, consilier de stat – Departamentul Climă şi Sustenabilitate.

Potrivit şefului statului, summitul reuneşte o gamă largă de părţi interesate printre care oficiali naţionali şi ai Uniunii Europene, societate civilă şi lideri din mediul de afaceri, precum şi tineri lideri din întreaga Europă.

Iohannis a mulţumit celor implicaţi pentru munca depusă în domeniul schimbărilor climatice şi pentru angajamentul de a rămâne implicaţi pe această temă.

”Acest angajament este esenţial pentru depăşirea viitoarelor provocări. Trebuie să accelerăm ritmul acţiunilor noastre climatice. România a adoptat recent o nouă Strategie Naţională privind Adaptarea la Schimbările Climatice, care ghidează răspunsul naţional şi alocarea de resurse pentru a face naţiunea noastră mai rezilientă la impactul negativ al schimbărilor climatice”, a arătat el.

Klaus Iohannis a subliniat că nu trebuie neglijată atenuarea schimbărilor climatice.

”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului. Prin Agenda Strategică 2024-2029 adoptată la Consiliul European din iunie, noi, liderii europeni, ne-am angajat să creăm un cadru stabil şi un mediu de sprijin pentru producţia europeană de tehnologii şi produse net-zero. La nivel naţional, trebuie să ne îmbunătăţim politica şi sprijinul financiar pentru cercetarea, producţia şi utilizarea tehnologiilor verzi care ne pot ajuta să protejăm mediul, precum şi să generăm creştere economică şi locuri de muncă noi, de înaltă calitate”, a mai transmis şeful statului.

Potrivit acestuia, ”este din ce în ce mai clar” că acţiunile privind clima şi mediul trebuie să meargă mână în mână cu măsurile de creştere a competitivităţii, iar fiecare sector – fie că este vorba de mediul de afaceri, mediul academic, ONG-uri sau instituţii publice – este esenţial pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

”Vreau să închei prin a vă ura o reuniune excelentă şi mult succes în identificarea de soluţii şi asumarea de angajamente care să abordeze eficient schimbările climatice în România şi la nivel internaţional. Trebuie să ne unim forţele şi cunoştinţele pentru a construi un viitor mai sigur, mai verde şi mai plin de oportunităţi, pentru toţi”, a conchis Iohannis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Omul este realmente ingrijorat! Nu poti juca golf pe nisip!!

  2. Mesaj comme il faut. Pe de altă parte toate aceste summit-uri sunt pe rol de substitut și chiar dacă se ajunge la înțelegeri, ele se abandonează pe parcurs, deobicei de către cei mai mari poluatori mondiali. Dintre aceștia jumătate cred că nici nu există așa ceva. În SUA, de exemplu sunt politicieni în legislativ ( Marjorie Taylor Greene et al ) care afirmă că taifunurile care bântuie cu forțe din ce în ce mai mari în statele din sud, sunt generate ”de ei” ( democrați ). Luptători notorii ( Greta Thunberg) se dovedesc a fi activiști care și-au pierdut busola și se implică în tot felul de acțiuni dubioase, de dragul scandalului, se pare.

  3. Pe de altă parte, una dintre problemele cele mai grave este seceta în județele din sudul țării, care afectează agricultura noastră. Cred că trebuie să reluăm reconstruirea sistemelor de irigații, alimentate din Dunăre și afluenți, care existau cândva în regimul celălalt. Nu tot ce se făcea pe vremea lu’ ”bărtânu”, era tâmpenie.

  4. M-a interesat cu ce se mănâncă acea strategie națională de adaptare la schimbări cimatice ( SNASC) și am găsit o ”primă variantă” elaborat de ministrul mediului pentru perioada 2022-2030. Există și un plan de acțiune pentru implementarea strategiei ( PNASC ) Numai că – citez din SNASC – un disclaimer important :
    ”SNASC / PNASC analizate nu conțin un ansamblu semnificativ de criterii și de modalități pentru autorizarea și pentru punerea în aplicare a unuia sau mai multor proiecte care ar putea avea efecte semnificative asupra mediului și nu asigură resursele necesare pentru implementarea proiectelor;” ( pag 4 , pct 2, alin (2).
    Fiind la sfârșitul anului 2024 ne-am aștepta la ceva mai mult.

  5. Bah… atenuarea sau accentuarea? Sunt antonime… ce naiba..