G4Media.ro

Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă. Trebuie să respingem ferm…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă. Trebuie să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află „într-un moment de cumpănă” şi trebuie să respingă ferm încercările de revizuire a istoriei, care urmăresc „întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial”, transmite Agerpres.

„LIBERTATE! Acesta a fost strigătul curajos al naţiunii române care, acum 35 de ani, s-a ridicat împotriva izolării, a terorii şi a sărăciei impuse de comunism. Ura regimului dictatorial se dezlănţuia cu o forţă criminală în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989, încercând să distrugă visul pentru care mii de români au plătit cu preţul vieţii – o Românie liberă şi democratică. Pe 16 Decembrie 1989, la Timişoara se aprindea scânteia revoltei, mişcare care s-a propagat treptat în marile oraşe ale României. Sacrificiile celor care au înfruntat cu demnitate armele forţelor de ordine venite să-i reducă la tăcere ne-au adus libertatea şi dreptul de a ne exprima liber. Revoluţia din Decembrie 1989 a fost trăită cu teamă, cu multă emoţie, dar mai ales cu speranţă şi curaj, fiind momentul în care România a renăscut şi a arătat întregii lumi că îşi poate crea propriul destin”, a declarat Iohannis în mesajul transmis, duminică, de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a afirmat că idealul libertăţii pentru care s-au sacrificat eroii Revoluţiei este acum, la 35 de ani de la acele evenimente, „mai viu şi mai prezent decât oricând”.

„Aducem astăzi un omagiu memoriei şi sacrificiului martirilor acelor vremuri şi le suntem recunoscători pentru că datorită lor trăim astăzi într-o ţară liberă, în care statul de drept, respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale şi demnitatea umană reprezintă piloni esenţiali ai democraţiei. La împlinirea a trei decenii şi jumătate de la Revoluţia Română din Decembrie, idealul libertăţii pentru care s-au sacrificat eroii acelor vremuri este acum mai viu şi mai prezent decât oricând. Să nu uităm niciodată câte am realizat de atunci şi cu câte eforturi pentru a avea astăzi o ţară profund ataşată valorilor democratice, care este considerată un partener de încredere al aliaţilor din Uniunea Europeană şi din NATO”, a arătat Klaus Iohannis.

El a avertizat, însă, că valorile şi principiile Revoluţiei din 1989 riscă se fie astăzi puse în pericol de „discursuri populiste şi ipocrite”.

„Din păcate, toate aceste valori şi principii pe care le credeam intangibile riscă să fie acum periclitate de discursuri populiste şi ipocrite, clădite pe minciuni şi promisiuni iluzorii. Îmbrăţişarea acestor teze ar însemna condamnarea generaţiilor tinere şi viitoare la repetarea unui trecut întunecat, pe care am convingerea că nu şi-l doresc, la fel cum nu şi-l mai doresc nici cei care au cunoscut cotidianul acelor vremuri. Ne aflăm într-un moment de cumpănă şi trebuie să respingem ferm aceste încercări de revizuire a istoriei, acţiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis consideră că doar adevărul, oricât de dureros ar fi, poate reclădi încrederea, şi caracterizează drept „revoltător” faptul că nu se ştie, încă, pe deplin, ce s-a întâmplat la Revoluţie, vinovaţii nu au fost identificaţi, iar familiile victimelor sunt „nevoite să-şi strige în continuare durerea în faţa autorităţilor”.

„Societatea românească s-a maturizat însă, iar lecţiile celor 35 de ani de democraţie construită în timp trebuie să ne ghideze în continuare pentru a vedea ce se ascunde în spatele promisiunilor făcute în ultima perioadă de falşi salvatori. La fel de puternic cum a fost rostit în urmă cu trei decenii şi jumătate, cuvântul „Libertate!” a răsunat, recent, împotriva pericolului extremismului, ascuns sub pretinse declaraţii paşnice. Nu populismul şi demagogia ne vor salva. Aşa cum istoria ne-a arătat, pacea şi libertatea nu vin niciodată de la Est. Dimpotrivă, de la Est vin lipsuri, război şi suferinţă”, a precizat Iohannis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Mizerabilul ne zice ca tot noi „trebuie”

    • cere ceva ce la „un stat esuat”. Statul fiind PSD + PNL

    • Avem un președinte pe care nu peste mult timp o să îl regretăm.
      Văd aici indivizi cu apucături dictatoriale de iz bolșevic.
      Dar cred că numai mizerabili pot scrie despre alții că sunt ”mizerabili”.

    • Moromete, te-ai tâmpit?!

    • Dle Moromete, consider ca s’a ajuns aici azi in primul rand din cauza acestui eprsonaj absolut mizerabil si ca altfel nu erau votati cei de tipul cg, shosh, aur, etc. Gresesc?

  2. oare cand o sa vorbim despre separarea muncitorilor intr-un stat?
    bugetari, privati si corporatisti… si elita din ministere!??
    ma uit la Ciolacu, nu vrea sa fie acolo, nu-l intereseaza decat sa dea bine pe tic-tok

  3. Dar care e adevarul domnule Iohanis? Justitia ce a stabilit cu privire la evenimentele din 89? Doar a avut la dispozitie 35 de ani… . A.. nimic? Pai atunci care e adevarul?

  4. Pentru postacii rusi: daca spui despre aur ca e mizerabil, asta nu-l face mai putin valoros!
    Sau de Soare ca are pete, asta nu-l face mai putin indispensabil decat e.
    Ce e valoros ramane valoros indiferent de vremuri.
    Corelat mai larg, chiar daca societatea a votat un partid numit aur, acolo e un fals, acela e fals si ar trebui sa se numeasca haur.

    Daca mai sunt oameni care pot discerne, recititi mesajul domnului Presedinte Klaus Iohannis pentru ca e valoros!

    • nici nu mai e nevoie sa citesti, acum se fac filme dupa carti.
      Problema celor trei corpuri incepe destul de relevant, cu o revolutie

  5. Am văzut calitatea umană a noilor salvatori ai națiuni: omul și dosarul, macete, arme, neolegionari și cu mult rrespect pentru încălcarea legii. Culmea ..tot ei vorbesc despre respectarea legii !!!!
    Discursul celor tik-tokati seamană izbitor cu al foștilor torționari ai dictaturii comuniste !!!!

  6. Constat că minciunile nu ne-au salvat!

  7. Ați dat-o în bară grav, de aia s-aajuns aici. Având în vedere că sunteți tot voi, puteți să n-o mai dați în bară de data asta? Hai că sunt doar 4 sau 5 luni până la alegeri. 🤭

  8. Mars ma sa nu te mai vedem .

  9. E numai bun de prompterist, dar ar îngropa orice rating, pas cu pas. Oricum, rămâne în istoria democrației universale ca primul co ducător care și-a aruncat paltonul peste votul liber.

  10. @Morimete
    Să întreb și eu ca Parizianu lui Marin Preda: „pe ce te bazezi?”