G4Media.ro

Klaus Iohannis nu exclude impozitarea veniturilor din IT: ”Trebuie să ne gândim…

Sursa foto: Pixabay

Klaus Iohannis nu exclude impozitarea veniturilor din IT: ”Trebuie să ne gândim dacă introducem acum impozitările sau progresiv”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, că ideea unui tratament fiscal egal este „în esenţă adevărată”, dar că trebuie avut în vedere faptul că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în zece ani de la „ceva nesemnificativ la 6% din PIB”.

Şeful statului a fost întrebat dacă ar trebui anulată scutirea impozitului pentru cei care lucrează în domeniul IT, în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat că toţi cetăţenii ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament fiscal.

„În esenţă este adevărat, orice câştig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem şi cealaltă parte. Aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul, în doar zece ani, să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB şi atunci trebuie să gândim dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv. Este o discuţie care se va purta”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Pe de altă parte, el a afirmat că nu îi este teamă de o creştere a deficitului bugetar, în contextul în care Ministerul de Finanţe s-a împrumutat, iar punctul de pensie ar urma să fie majorat cu 40% la 1 septembrie.

„Da, aud foarte bine avertizările şi de la Consiliul Fiscal, şi de la BNR. Pentru acest an banii sunt prevăzuţi, dar cu siguranţă este o discuţie care se va purta şi în lunile următoare”, a spus Iohannis, despre majorarea pensiilor.

El a fost întrebat şi dacă este de părere că pensiile ar trebui să fie majorate eşalonat.

„Nu cred că în această seară lămurim chestiunea cu pensiile. Este o discuţie mai lungă şi, altfel decât cei care au guvernat fără analize şi fără studii, eu îmi doresc foarte mult ca acest Guvern să analizeze profund, să studieze cu mare, mare responsabilitate întreaga chestiune. Împreună şi cu Casa de Pensii, cu reprezentanţii pensionarilor, cu sindicatele şi aşa mai departe, fiindcă, până la urmă, este în interesul tuturor să se găsească cele mai bune soluţii şi pentru autostrăzi, dar şi pentru pensionari”, a spus Iohannis.

Sursa: Agerpres

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

58 comentarii

  1. Avea şi România cu ce să se laude!

  2. Foarte bine, fără privilegii pentru nimeni !

    • Mario,tu realizezi ce consecinte ar avea? Sunt oameni super bine platiti, care tin la nivelul de trai si care,la orice ora,se relocheaza in alt stat unde vor fi si mai bine platiti daca vad ca aici le scad veniturile…E vorba de 6% din PIB…In sectorul asta trebuie mentinut interesul investitorilor…Nu e un privilegiu,e o rasplata ca raman sa lucreze si sa plateasca contributii pe salarii in Romania…Contributii care sunt muuult mai mari decat impozitul de 10%…

    • Forate bine. Dar atunci la fel sa fie si la TVA, acelasi pt. toti si toate produsele (nu ca acuma cu exceptii pt. turism, restaurante, agricultura etc). Si la BOR si pensiile speciale, etc. Adica sa fie chiar egal pentru toti.

    • Scutirea de impozit nu e un drept ci o facilitate temporara acordata de stat pentru a incuraja dezvoltarea unui domeniu.

    • Pe termen scurt impozitarea in IT va aduce bani la buget. Suntem in an electoral si e nevoie de fonduri pentru ca politicienii sa aiba marja financiara de manevra pentru a deveni atractivi in fata electoratului. Din alte surse e greu de facut rost de bani, Romania s-a imprumutat deja si are datorii destul de mari. In plus, presiunea pe majorarea pensiilor e ingrijoratoare pentru buget.

      Pe termen mediu impactul asupra industriei IT va fi mare. Aceasta industrie strategica e deja sub presiunea crizei de personal. Masura guvernului va taia practic gaina cu ouale de aur doar ca sa rezolve o necesitate financiara de moment. Daca guvernele anterioare au amanetat viitorul tarii dpdv financiar imprumutand Romania in mod excesiv, guvernul actual intentioneaza sa faca acelasi lucru, amanetandu-i viitorul economic si strategic.

      Daca privim la tarile apropiate, Grecia incearca sa inverseze trendul pierderilor de creiere, cautand sa-si aduca inapoi specialistii emigrati. Noi ii vom determina pe si mai multi specialisti romani sa se alature celor multi care au plecat deja. Iata un argument valid, dar exista unul si mai important, o chestiune care priveste toti cetatenii:

      Peste cativa ani de acum incolo vom admira fluierand a paguba regresul industriei IT, tot asa cum dupa revolutie deplangeam vinzarea la fiare vechi a industriei din perioada comunista (si ma refer la segmentul industrial care inca mai era folositor atunci).

      Industria IT a reprezentat un factor de stabilitate pentru Romania in perioada crizei financiare, incepand cu 2008. E cam singura industrie care nu a fost afectata de criza. Care ar fi astazi riscul subminarii unui factor de stabilitate care si-a probat deja eficienta, in contextul in care viitorul se anunta destul de incert la nivel mondial?

      Este intr-adevar etic sa impozitezi pe toti la fel. Dar daca asta va duce in final (si in curand) la o situatie mai proasta pentru toata lumea, mai este la fel de etic sau nu?

    • O completare in legatura cu ideea impozitarii in mod „progresiv” in IT :

      Cresterea impozitarii in IT s-a facut deja partial in epoca Dragnea, odata cu mutarea contributiilor la angajat, ceea ce a generat tensiuni in acest sector chiar de curand. O eventuala noua etapa de reducere a scutirii de impozit impusa de guvernul actual va avea efecte negative multiplicate. Deci ar fi si asta de luat in seama.

  3. Vai de capul vostru, Catu la digi24: „Anul acesta nu va umbla nimeni pe codul fiscal. Vom avea program de guvernare si acolo veti vedea.” Nu cumva sa pierdeti electorat. De parca noi suntem prosti..
    Pe principiu daca ceva merge bine hai sa stricam.

    Pfaiaia, vai de mama voastra. Sunteti o apa si un pamant. Unde sunt ideile de investitii (autostrazi, scoli, spitale?) unde sunt acei specialisti pe fonduri europene?
    Astia s marii specialisti si vizionari in FINANTE PeNele? (Iohannis, Orban, Catu)
    Ne trece viata si nu vedem absolut nimic… trist.

    Lasa ti pe altii ca de 30 de ani (psd + pnl) … ne am saturat pana peste cap de voi.

  4. Sa se dea cazmăi la pensionari si sa fie trimisi sa construiasca autostrazile. Asa se rezolva amandoua problemele.

    • pe paine si circ mizeaza politicienii de vre-o 2-3000 de ani. e chestie de manual.
      Acum intrebarea de 1000 de puncte, voi astia de pe margine care latrati mereu, aveti si solutii constructive? Nu de alta, dar la dat din gura ne pricepem toti, e ceva mai greu sa si facem ceva productiv.

    • Dupa cum ziceau bunii tovarasi: nici munca fara paine, dar nici paine fara munca.

  5. Exact asta era problema.
    Eternul tacut a pus degetul pecrana.
    Se pare ca in curand voi comenta de pe alt IP.

  6. in afaceri deciziile se iau cu creionul in mana. sigur baietii sunt, cum ne-am invatat, cu ochii pe interesul imediat, adica pe 10% bani pentru a plati cheltuielile lasate de PSD. Sigur, cineva competent ar trebui sa evalueze impactul real, pentru ca sunt f multi factori de luat in seama:
    1. cati vor emigra suparati pe aceasta decizie. Australia, Canada si vestul Europei asteapta cu bratele deschise materie cenusie
    2. care este impactul indirect pentru cei care raman? statul ia 10RON azi, dar inginerul s-ar duce la bere si biliard pentru care ar plati TVA, ar crea acolo 1 loc de munca, ar plati motorina sau STB, ar face un credit auto care ar genera alte locuri de munca, ar, ar, ar…
    Punctul 2 este foarte greu de cuantificat si cel care ia decizia trebuie sa se gandeasca ca acei bani ajung mai devreme sau mai tarziu in buzunarul statului, sub forma de impozite.
    3. cate companii isi vor reduce profitul pentru a mari salariile? in momentul ala iei 10% de la angajat dar pierzi fix aceiasi bani de la angajator.
    4. cate companii vor inchide usile pentru ca nu vor mai fi profitabile? cei care merg pe volum si concureaza cu India si China, pot functiona cu 5% profit. Ghinion, cum ar spune unii
    5. ne uitam si noi in stanga si dreapta sa vedem daca au facut si altii la fel si sa invatam de la ei? sau macar la noi? au mai crescut unii acciza la carburant si au avut incasari mai mici. cum spun unii: va multumim ca ati cumparat de la noi, stim ca aveti si alte optiuni.

    ar fi probabil multe de spus, dar cele de mai sus sunt doar cateva exemple de probleme in luarea unei astfel de decizii. sigur, asa cum ne-am obisnuit, politicienii muncesc, nu gandesc. asa ca sigur vor incerca sa sugrume o industrie care functioneaza.
    iar pentru aia care viseaza <1% IT in Romania, ii recomand sa se gandeasca cum EA GAmes poate sa functioneze cu 1000 de femei de serviciu pe post de testere de software sau Oracle sa administreze baze de date cu fosti angajati CFR.
    Sigur, exista si exceptii, dar alea sunt 1%.

    • Stii cum faci tu acum? Cum fac magistratii aia care protesteaza pentru pensii speciale fluturandu-ne in fata ca daca se ating de le se afecteaza independenta Justitiei!
      Deci, hai sictir cu plecarea investitorilor pe IT!

    • Imi pare rau, dar nu ai citit atent comentariul meu, in special fraza de inceput. Eu am recomandat doar prudenta si analiza.
      Uite, un argument in favoarea ta: cand a aparut lege antifumat toti au facut scandal. Dupa doi trei ani nu mai comenteaza nimeni. Nu s-a lasat nimeni de fumat dar macar nefumatorii ajung acasa cu plamanii curati.
      Cum am mai spus, sunt multi care latra pe margine si putini cei care au idei constructive.
      Ca fapt divers, limbajul tau plin de ura spune multe despre tine si frustrarile tale.

    • la 4. avem si mai aproape competitie , ucraina, o tara care are o populatie de 2.5 mai mare ca a noastra si cu o aceeasi „amprenta” de scoala „comunista”

      in rest fara o analiza normala, e populism ieftin.

      personal nu am nimic impotriva acestei impozitari. pana la urma poate fi mult asteptata eliberare de pacalirea in care traim, ca daca castigam un pic mai mult, tara asta e mai frumoasa si mai civilizata un pic, asa stim ca salariul e ca tara,

      DAR oameni mai destepti ca mine zic ca state ca Germania, nu ar ezita / nu ezita in a face astfel de concesii cand e vb de a sprijini sau a intari o industrie.

  7. Iohannis e o lichea, exact ca PSD-ul. Testeaza apele sa vada reactia.

    Pai reactia va fi ca toti IT-istii vor pleca, iar Romania va ramane o feuda pentru totdeauna.

    • Ca ala e o lichea, sustin, dar ca vor pleca toti IT-istii – nu sustin.

    • Bineînțeles că vor pleca . Ăștia care nu lucrează în IT, nu știu ce vorbesc . Dar vor vedea ei când vor începe să plece acești oameni din IT. ????? De ce căcat sa mai stea in tara ăla care e it-ist , când afară se câștigă mult mai mult decât în Românica de rahat.

    • IT-ist aici.
      Urmariti comentariul lui C#, zice chestii bune acolo.
      Impozitarea poate avea impact negativ si va spun ca multi colegi de-ai mei au plecat din Romania dinainte sa apara discutiile cu impozitarea de 10%. De ce? Pt ca se castiga mult mai bine si platesti taxe si impozite intr-o tara civilizata care chiar iti ofera un sistem de sanatate, transport public si alte cele de o calitate net superioara fata de ce este oferit in Romania.
      Deci da, Canada, Germania, Suedia ne asteapta.

    • libertarian, ma simt vizat!:))
      Mai băieți, Marcel și încă o crizata își fac veacul pe g4m de când a făcut ochi site-ul. Not very bright people. Din asta se hrănesc. Ignorați și dezbateti fără ei. 🙂

      On topic. Sa ia ce măsuri vor, lucrurile se vor regla de la sine. Cei puși în dificultate vor fi cei ce au de ales între familie (părinți etc) și emigrare, la asta se rezuma în destule cazuri. Altfel, dacă sunt cât de cât buni și renunță la (falsa) zona de confort, își vor clădi un trai bun oriunde s-ar duce, în timp scurt. Există cerere destulă pe piața muncii.

      E păcat ca scriu asta, dar o buna parte din poporul din care toți facem parte dorește evoluție cu zero/minim efort, iar asta nu se poate. Și realist vorbind, odată plecat și integrat în alta societate, observi mult mai ușor problemele de acasă și realizezi ca s-ar putea sa fie nevoie de cel puțin încă o generație ptr a schimba mentalități. Unii cred ca e o forma de ipocrizie, superioritatea a celor plecați, dar nu e cazul – doar cei săraci de neuroni pot crede ca au ceva de demonstrat altora. Asta cred ca o pot confirma mulți romani expati, integrați. Din păcate, o buna parte din cei ce se întorc acasă după ani buni de trai în alte părți, cu greu își mai găsesc locul acasă. Se lovesc de mentalități închise, prejudecăți total lipsite de fundamente sau doar dezinformate, axate doar pe aspecte negative, private de compasiune.
      Orice decizie e buna la nivel individual și este pur subiectivă. Nu exista o soluție general valabila – emigrare vs trăit în țara natală.

  8. Si inca ceva…pe langa contributii ( CAS,CASS) salariile foarte mari din IT sunt cheltuite in tara,deci statul mai ia si TVA la fiecare leut cheltuit ,plus ca producatorii si retailerii castiga si ei si platesc salarii la randul lor,etc… Din pacate,dupa 30 de ani,acumularea de capital in Romanaia este insuficienta pt a trece la masuri mai “stangiste”…Daca statul va incerca sa ia mai mult,afacerea se va reloca si nu va mai lua… nimic…Repet,vorbim de productia in IT, oamenii astia isingasesc de lucru imediat in orice stat civilizat,trebuie stimulati sa ramana sa produca aici….

    • Intrebarea este ce produc. La o comparatie simpla intre marile firme din it si cele din automotive rezulta clar ca baietii aia fara studii superioare produc mai mult si mai profitabil. Vezi cifra afaceri/profit pe angajat. Oare nu cumva se externalizeaza profitul intr-o mai mare masura in it si ne alegem cu mai nimic din unicornul asta? Sau facem suport tehnic si alte maruntisuri low end in general? Eu zic ca merita mai degraba oamenii de la Dacia/Continental o scutire fata de zmeii de la Oracle/EA care dupa cifrele de pe lista firme produc mai putin pe om decat o firma cu muncitori slab/mediu calificati.

  9. Va spun asa: eu platesc acum la stat (cas, cass si somaj) undeva la 35% din salariu. Impozit nu platesc. Asta insemna aproximativ 3000 de euro (nu exagerez).

    Daca o sa am si impozit progresiv probabil ca voi plati cam 45-50% (sau poate chiar mai mult avand in vedere brutul). Asta va insemna fix zero. De ce? Pentru ca voi pleca instant intr-o tara in care voi plati 40-50% dar care intr-o forma sau alta vor fi tot beneficii pentru mine. Si atunci mafia si prostimea din Romania vor ramane cu degetul in gura.

    Daca astazi intretin 7-8 pensionari si 1-2 asistente medicale, dupa ce plec eu si multi altii ca mine, acestia din ce vor trai?

    Asadar, ganditi-va bine inainte sa puneti botul la populisme socialiste aberate de niste politicieni “liberali”.

    • Ai uitat sa mentionezi costurile de relocare si chiria care costa de te c… pe tine. E usor sa zici ca iti iei jucariile si pleci, dar daca pui toate in balanta si tragi linie nu mai arata totul atat de roz. Ba chiar s-ar putea sa dea cu minus.

    • Cost de relocare… un bilet de avion. Chiria… nu e nevoie sa stau in chirie dar daca as sta ar fi mai putin decat impozitul din Romania.

      Dar problema este pusa gresit.

    • @petrov, te rog eu frumos lasa oamenii sa plece. Nu va luati dupa petrov, incearca sa va sperie, hai, pa! Nu vedeti logica infailibila? Tara asta e de cacat, dar eu stau aici pentru ca am scutire de aia 10% (sunt special, nu ca voi bai sclavilor) dar daca nu mai am scutire, bai eu plec, uite acuma plec, dar tineti-ma ca acuma plec, si ma duc undeva unde o sa platesc impozit 60%. UIte acuma plec, si va anunt bine bine de tot, si repet si iar repet, pentru ca nici nu ma intereseaza, dar va spun si iar va repet ca daca eu plec, si uite atata mai am si plec , gata, pentru voi s-a terminat. @programator, daca vrei sa pleci,. pleci si gata, nu bati toba pe aici ca daca si cu parca si numai sa indrazneasca ca ne arati tu noua. Parca esti personajul ala din Las Fierbinti, Dorel: https://www.youtube.com/watch?v=OmPmw3pXOLg

    • Drum bun!

    • Ura și la gară!!!

  10. Era o vorba: „Mai dar ce pretios esti, pot sa te ating?”

    • Realitatea e ca n-au nici macar productivitatea unui angajat Carrefour. Pam pam. Noroc ca firmele alea mari si pline de talentati au dat navala si se multumesc de ani buni cu o marja de profit de tot rasul. Sau ce-or declara ei prin acte.

  11. Ciocumic, da, poti sa ma atingi. Dupa ce faci douzeci de ani de scoala si citesti cate o carte pe saptamana vreo treizeci de ani.

    Pana atunci te poti bucura de un mic si o bere o data la patru ani.

    • Mai, dar ce superiori sunteti voi, astia din IT!!!!!!! Si cat de invatati, de culti, de manierati,etc.!

    • 20 de ani de scoala? Sa inteleg ca ai ramas cativa ani repetent? Cool! Cartile presupun ca le-ai citit in puscarie…

  12. Masura asta mi se pare ok, cu următoarele condiții:
    1. Multinaționalele profitabile (indiferent ca opereaza in domeniul IT sau altele) sa-si plătească angajații romani la nivel occidental. Dacă tot sunt privilegiate si au acaparat piața, nelăsând nimic pentru start-upurile cu capital românesc si inovatoare care nu sunt de partid si nu sunt abonate la contracte cu statul, atunci sa plătească salarii occidentale in România. In acest mod statul va încasa mai multe taxe.
    50% din afacerile din România sunt deținute de companii străine. Dacă acea piața ar fi fost pe jumătate detinute de companii românești, banii rămâneau in tara.

    Multinaționalele scot banii in afara țării prin diverse șmecherii (gen: dobânzi uriașe plătite către firma mama, prețuri de transfer, contracte de consultanta imaginara si binecunoscutele optimizări prin paradisuri fiscale).
    Decât sa transfere veniturile in afara țării, mai bine sa fie fortate prin legi anti-discriminare sa plătească salarii angajaților romani la nivel occidental.

    2. Dacă 40% din IT-isti pleaca, vor fi alți romani calificati care sa fie angajați in locul lor. Nicio o companie nu-si va inchide porțile dacă mai are contracte in România. Le va derula cu alți oameni. Universitățile vor crea noi generații de profesionisti cu cunoștințe tehnice adaptate cerințelor pieții.

    • Este ceva corect în ce spui, dar uiți un lucru: în românia nu se face IT, firmele angajează doar rookie și întrețin niște prostii de sisteme învechite. IT se face doar în California, în general Europa e follower și învechită tehnologic. Ține în brațe mizerii gen SAP 🙂
      Firmele care fac ceva inovație le nimeri pe degete, multinatiinalele, gen Atos, pot să dispară, poate devine piața muncii iarăși normală și competitivă.

    • @Nik

      De UiPath sau Bitdefender presupun ca ai auzit…

      De pe Wikipedia:

      „UiPath was founded in 2005 by the Romanian entrepreneurs, Daniel Dines and Marius Tîrcă. The company started from Bucharest, Romania and later opened offices in London, New York City, Bangalore, Paris, Singapore, Washington, D.C., and Tokyo. In 2017, the company reported 590 employees and moved its headquarters to New York to be closer to its international customer base. In 2016, the company had 100 customers which rose to 700 customers in 2017. In 2019, UiPath crossed 5,000 customers worldwide.

      According to Gartner market share data, UiPath advanced from #5 in share in 2017 to #1 in share in 2018.

      In September 2019, UiPath was ranked #3 on the Forbes Cloud 100. The company was the featured cover story of the September 30, 2019 Forbes print edition with UiPath CEO Daniel Dines called „Boss of the Bots.”

      UiPath was ranked first in the Deloitte Technology Fast 500 on November 6, 2019.”

      „Bitdefender is a Romanian cybersecurity and anti-virus software company.

      As of 2018, the software has about 500 million users worldwide.”

  13. 3. Este nevoie de dezvoltarea firmelor inovative cu capital românesc in domenii IT de viitor, tehnologii inovatoare, quantum computing, AI, biotehnologie.
    Si nu ma refer doar la investitii directe sau la pomeni birocratice gen start-up nation care oferă o finanțare ce se întoarce 90% automat in economie.
    Ma refer la crearea unei piețe pentru start-upuri in felul următor:

    Cei 10%-20% din fondurile bugetare care se duc pe achiziții, sunt o sursa de finanțare pentru companiile private.
    Sa fie distribuiti echitabil, nediscriminatoriu si sa finanțeze start-upuri românești cu potential si IMM-urile, strict pe baza criteriilor de calitate (certificari, experiența) + preț.
    Din zecile de miliarde cheltuite pana acum pe achiziții s-au îmbogățit de-a lungul anilor ilegal mulți incompetenti si corupti, in special clientela de partid. Vorbim de zeci de milioane de euro fiecare.

    Fiecare firma privată care a fost privilegiata si căreia i-au fost acordate contracte cu statul in cadrul licitațiilor (favoritismul este un act de corupție), sa fie depunctata la următoarele licitații cel puțin 10 puncte pentru fiecare 1 milion de RON încasat anterior pe firma sau expert.
    Pentru susținerea mediului de afaceri românesc ar trebui impusă regula ca fiecare consorțiu care participa la licitatii sa aibe cel puțin un start-up românesc in componenta.
    Măsura asta nu va afecta cu nimic absobția fondurilor europene in România; dimpotrivă, va stimula meritocratia!

  14. Mda…s-au eliminat cumva pensiile speciale? S-a curățat sistemul bugetar? S-a estimat cat din contractele de muncă cu salariul minim e muncă la gri? S-au recuperat sumele din marile dosare de corupție? S-a făcut vreun calcul dacă merită sau nu impozitarea IT-ului? Câte salarii din IT sunt salarii mari? E o diversitate de servicii plătite mai mult sau mai puțin bine. Probabil că e mai simplu sa pui biruri pe prostime decât să faci lucrurile într-o ordine de bun simt. Nu zic, probabil că or supraviețui IT-isti. Nu asta e problema. Problema e ca statul să își pună ordine prima data ordine în ograda proprie și să ofere servicii nu bune, dar macar de bun simț. Apoi sa dea cu maciuca în privat.

  15. Bună dimineața! Stimați IT-iști!Cine m-a făcut om mare?Nastase si psd-ul când au inițiat scutirea de la plata a impozitului pe salariu al angajaților IT în 2001!!!Cum le-ați mulțumit? ?Ați votat împotriva lor,v-ați bucurat ca a făcut pușcărie Nastase pe o inscenare politica!Acum va legați de alte categorii ale economiei (turism,agricultura,constructii) care nu au avut parte nici 2 ani de avantajele pe care IT-ul le -a avut din 2001 și care,astăzi datorita vouă care ați vrut schimbare ,NU mai au nici ei garanția unei facilități (TVA diminuat,pentru ca IMPOZIT au plătit tot timpul)Deci,voi care sunteți mici (la vârsta dar și la caracter!!)v-Ați bucurat de distrugerea celor care v-au dat posibilitatea sa deveniți mari și ați crezut ca vouă nu vi se poate întâmpla iar ,dacă vi se întâmplă atunci …Sa moara toți! !!Acum nu va mai mobilizați pe Facebook,nu mai ieșiți la socializare și bulgareli în piață, nu mai doriți condamnarea și moartea celor care se ating de drepturile voastre!Oare ce-I veți învață pe copii voștrii când vor crește :sa-I înjure și sa le dorească moartea celor care le dau ajutor și, sa fie docili și blânzi cu cei care îi mint!!!Și rugăminte, când plecați va rog ,să lăsați la ieșirea din tara impozitul aferent pentru 19 ani în care ați fost scutiți și ați considerat că vi se cuvine!!!Noi toți din celelalte domenii am plătit impozitul timp de 16 ani ×12 luni x16% și 2 ani x 12luni x 10%.Estimați voi suma plătită de restul fraierilor și vedeți dacă este mai mare decât 6% pe care ni-l comunicați cu patima!!!Și nu va bazați pe USR+ decât după ce citiți statisticile economice ale guvernării Ciolos!!Oricum,felicitări domnului Iohanis!!!

    • Whoaw, scula postarea de la o doamna.
      Daca nu împarti firmele de IT in autohtone si globale nu e ca si cum ai analiza ceva.
      Poate la un moment dat o sa intelegi ca ai nevoie de mai multe date ca sa ajungi la concluzia corecta.
      Problema nu e la ITistii buni care oricum castiga bine (cu sau fara 10%) ci la cei incepatori care ar avea sansa sa invete ceva de la ceilalți bazati. Daca scazi bugetul de salarii al unei firme cine crezi ca are de suferit?

    • Stimata doamna, m-am facut mare mergand la scoala si bagand carte ca tampitu’ cand altii rupeau mingea pe maidan, iar astazi cand ei rup foamea pe maidan eu rup maldivele. Asa ca hai sictir cu Nastase ca ne-a facut mare. Auzi, sa-i dai credit unui hot pentru munca noastra de o viata.

      Cat despre impozitare( atentie, vorbim de un guvern liberal ? ), cand doamne iarta-ma o sa intelegeti ca poata de desfacere a unui soft este globala de la prima linie de cod. Puteti spune acelasi lucru despre ORICARE alt produs?

    • Tanti Dana Nastase, sunteti bine?
      Auzi, politicienii le-au facut cariera. Pai daca datorita lor exista programatorii, de ce nu suntem toti? Ca si-asa zicem ca sunt privilegiatii, deci hai sa fim si noi. Guess what, nu putem, pentru ca nu politicienii ne ajuta in cariera. NOI ne ajutam sau noi primim ajutor social.
      Bine, dumneavoastra nu stiti, tanti “Dana Nastase”, pentru ca probabil ati ajuns sa munciti pentru unchiu, care e prieten cu un politician care se gandeste la semenii sai.

  16. Cati habarnisti comentatori…
    Sunt studii recente care arata clar ca statul va incasa mai putini bani la buget daca elimina aceasta scutire. Pnlul o face strict pentru voturi inainte de alegeri.
    Nu va mai dati cu parerea dpdv moral/filozofic etc daca nu aveti cunostinte minime de politica economica. Astfel de discutii sunt ca si cum il punem pe Dorel din reclama unirea sa decida taxarea in tara. Cititi rapoartele specialistilor si luati-le sfaturile.

  17. Trebuie impozitate neaparat!!

  18. Divide et impera. Faceti jocul politicienilor. Ambele tabere.

    Pt hateri: poate fi o decizie proasta in sensul ca poate aduce mai putini bani la budget prin efecte secundare. Nu va mai bucurati ca prostii de pe margine. It-ul produce 6% din pib si asta e clar. Daca puneti botul la chestii de genul doar 1% fac it pe bune va pacaliti singuri. Nu vedeti padurea din cauza copacilor, ati plecat dupa fenta, paine si circ, distragerea atentiei publice, sunt toate tehnici de manual folosite de politicieni.

    Pt IT, sa fim seriosi, nu va face pe voi un 10%. Daca aveti leafa mare, o sa traiti cu 2700 la fel ca la 3000. Si relocarea usoara e un vis, pentru ca nu umbla nicaieri cainii cu covrigi in coada. O sa veniti anual sa va reparati cariile in tara cand o sa vedeti cat costa o plomba in Germania de exemplu. In plus, 1000 euro chirie in Germania e ceva, nu? Voi va veti gasi usorde lucru, dar sotiile voastre vor sta 3-4 ani pana vor gasi ceva de lucru din cauza barierei de limba.

    • Generalizezi acum din exemplele știute de tine din Germania:) assumption is the mother of all fuck ups

      Sunt multe piețe (țări) ce nu reușesc sa acopere deficitul de forță de muncă în IT, la nivel global. Nu doar Germania. Și salariile pot fi suficient de bune cât să ții o familie dintr-un salariu, sa plătești o chirie, sa îți trimiți copiii la școală etc. Trebuie sa începi de undeva. Afirmația ta e corecta, nicăieri nu umbla câinii cu covrigi în coada, dar cu siguranță poți duce un trai confortabil cât timp muncești și îți dorești să te integrezi. N-a zis nimeni ca e ușor, dar nici imposibil (sau atât de greu) nu e. Și da, este bine și recomandat sa cunoști cel puțin o alta limba (en, fr, ger etc depinde de locație) – este un lucru de bun simt, dacă vrei sa faci parte din acea societate.

  19. Astia care o tot dati inainte cu tva-ul si plecatul, porniti de la premisa falsa ca plecati cu tot cu locul de munca. Pleci tu, locul tau de munca ramane, cu tot cu tva. Geniutzule!

    • Ce urs esti Ciocumic. Pleaca materia cenusie desteptule, jobul ramane dar tu nu il poti ocupa ca stii sa faci doar covrigi.

    • Raul,e plin cimitirul de oameni de neînlocuit .A murit Steve Jobs și nu s-a prăbușit Apple ,nici IT din România nu dispare dacă pleacă neica nimeni Răul.

    • Draga ion59 cifrele te cam contrazic. Deja gasesc foarte greu oameni de calitate firmele de IT in Romania si nu numai in Romania dealtfel. Au ajuns sa angajeze inca de pe bancile facultatilor, sa reeduce, sa atraga oameni din alte tari, si tot nu e destul. Alte state sprijina si ei industria asta in diferite forme. Impozitarea oricum o sa se introduca. Si cel mai probabil o sa fie introdus impozitul progresiv (10%-16%-22% etc.), sa vezi atunci exod, nu doar din IT. Si dupaia tot PNL o sa se planga ca a ramas fara votanti…

  20. Corect domnu KWI! Asta e o măsură dată de ciuma roșie. De asemenea scoateți ciuma roșie de la studenți: să plătească biletele de tren ca toată lumea!

  21. ca fapt divers salariile in IT in Ungaria si Cehia ( pe medie ) sunt mai mari ca in Ro si nu mai nici o scutire fiscala.

    deci, pana la urma toata lumea trebuie sa isi plateasca taxele.

    faptul ca vor pleca angajatii din sector in alte tari , este o sperietoare… ( in UK, impozitele la salarii mari sunt de peste 50% din venit )

    • Nu sunt mai mari in Ungaria. Defapt sunt ceva mai mici in medie in Budapesta decat la noi in provincie. De Bucuresti sa nu mai vorbim. Cat de impozite de 50% din venit in UK, acolo primesti si servicii mai de calitate si salariile din IT deseori nu intra in cea mai mare grila. Plecatul nu e sperietoare, calculul isi face fiecare, balanta in ultimii ani e din ce in ce mai inspre „nu mai merita sa mai stai in mocirla asta”. Cei 10% nu sunt cine stie ce si o si primesc putini din total ca exista niste cerinte ce trebuiesc indeplinite. Nu o sa plece nimeni DOAR din cauza asta, dar poate inclina balanta destul la unii sa conteze. Si exista si alte metode sa nu-i mai platesti. Iti faci firma frumos in Estonia (ce poti face online) si statul a ramas fara tot venitul incasat de la tine.

  22. Bună ziua! Furtună intr-un pahar cu apa!Stați liniștiți ca nu va impozita salariile IT-iști lor pentru ca nu a rezolvat nici problemă pensiilor speciale!!!Unde guvernul trebuie sa-și asume ,trimite în parlament și, acolo datorita cutumelor durează sau se contestă la ccr.E bine și la vara…cald!Responsabili pnl-istii! !!