Kommersant: Rusia este pe punctul să iasă din Consiliul Europei și din CEDO
Rusia „analizează toate variantele de evoluție a situației” în ceea ce privește posibila ieșire din Consiliul Europei și din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Consiliul Europei, Ivan Soltanovski, scrie Kommersant, preluat de Rador.
Parlamentarii ruși sunt gata să părăsească structurile europene, deoarece „nu iau parte la stabilirea regulilor de joc ale acestora”. Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei trebuie să analizeze problema excluderii Rusiei din organizație pentru neplata cotizațiilor în luna iunie, însă mai mult ca sigur că va tergiversa să ia o decizie, apreciază experții.
Întrebat dacă Rusia studiază variante de a ieși din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Consiliul Europei, „dacă anul acesta părțile nu vor reuși să ajungă la un compromis”, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Consiliul Europei, Ivan Soltanovski, a declarat că Moscova „analizează toate variantele de evoluție a situației”, inclusiv „din punctul de vedere al consecințelor de politică externă atât pentru Rusia, cât și pentru legăturile internaționale de pe continentul european”.
Soltanovski a remarcat totodată faptul că „în toate organele Consiliului Europei, cu excepția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), are loc o colaborare constructivă”, inclusiv în sfera „contracarării falsificării substanțelor medicamentoase, a corupției, spălării de bani”.
Consiliul Europei este cea mai veche organizație interguvernamentală de pe continent din structura căreia fac parte Comitetul de miniștri, Adunarea Parlamentară și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Drepturile delegației ruse în APCE au fost limitate în perioada 2014-2015 din cauza anexării Crimeei: deputații au pierdut dreptul de vot, au fost îndepărtați de la participarea la activitatea organelor de conducere ale APCE și din misiunile de observatori.
În semn de protest, autoritățile ruse și-au sistat participarea la acivitatea adunării, iar din 2017 au încetat să mai plătească cotizațiile de membru în Consiliul Europei. Potrivit statutului Consiliului Europei, dacă o țară membră „nu-și îndeplinește obligațiile financiare” în decurs de doi ani, miniștri pot sista calitatea de membru a acesteia atâta vreme cât aceste obligații nu vor fi respectate .
Pentru Moscova, perioada de doi ani expiră în iunie 2019. Deficitul bugetului organizației era la începutul anului 2018 de 18 milioane de euro. Datoria Rusiei față de Consiliul Europei este de 60 milioane de euro.
Dacă anunțul referitor la ieșirea din organizație va fi făcută până sfârșitul lunii septembrie, Rusia va părăsi Consiliul Europei deja la sfârșitul lui 2019. Dacă decizia va fi luată mai târziu, atunci la sfârșitul anului 2020.
Mai mult decât atât, Rusia poate ieși singură din Consiliul Europei, fără să mai aștepte hotărârea Consiliului de miniștri. Despre faptul că Moscova analizează un asemenea scenariu a declarat pe 20 septembrie 2018 președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, la întâlnirea cu președintele APCE, Lilian Mori Pasquier: „Am obosit să fim calul de bătaie. Decizia că ieșim din Consiliul Europei capătă contur”.
Nici președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, nu excludea această variantă în luna octombrie. Tot la acea vreme, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat referindu-se la perspectivele excluderii Federației Ruse din Consiliul Europei:
„Nu le vom face această bucurie, vom ieși singuri. Totuși anul acesta pe 12 martie a.c., Lavrov a calificat ca „provocare” afirmațiile referitoare la ferma intenție a Rusiei de a ieși din Consiliul Europei. După cum a afirmat acesta, „minoritatea rusofobă încearcă să-i convingă pe toți că Rusia a făcut deja cu mâna (în semn de despărțire – n. trad.) Consiliului Europei și s-a decis ferm să iasă din cadrul acestuia”, că în spatele acestui lucru „se află în primul rând colegii noștri britanici, colegii ucraineni și trei-patru țări care urmează în mod tradițional cursul politic rusofob al Washingtonului”.
Potențiala ieșire a Rusiei din Consiliul Europei pune o serie de probleme, mai laes în ceea ce privește participarea acesteia la convențiile organizației. După cum scria „Kommersant”-ul rusesc pe 28 ianuarie, dacă Rusia va ieși din Consiliul Europei, cu siguramță nu va putea lua parte la câteva convenții, la care pot adera numai țările membre.
Cea mai importantă este Convenția europeană pentru drepturile omului, pe baza căreia în Rusia a fost introdus moratoriul asupra pedepsei cu moartea. Mai mult decât atât, cetățenii Rusiei nu vor mai putea înainta plângeri la CEDO.
Nu este clar dacă Rusia va trebui să plătească Consiliului Europei contribuțiile neplătite timp de doi ani. Problema achitării este „complicată”, susține Nikolai Topornin, docent în cadrul Catedrei de drept european din cadrul Institutului de Stat din Moscova pentru Relații Internaționale (MGHIMO): „Chiar și Marea Britanie, care încearcă să iasă din Consiliul Europei, a recunoscut faptul că trebuie să plătească 39 de miliarde de lire sterline.
Și Grecia a fost obligată să-și plătească datoria (calitatea de membră în Consiliul Europei a Greciei a încetat în 1970, în timpul dictaturii militare – n. Kommersant). Pe de altă parte, cum să faci Rusia să plătească, dacă ea nu va vrea? În statut nu există niciun fel de proceduri ferme de sancționare pentru asta. Statutul a fost scris astfel încât intrarea în Consiliul Europei să fie benevolă. Posibil că Consiliul Europei se va adresa instanței de la Strasbourg”.
„Federația Rusă trebuie să iasă din componența Consiliului Europei pentru că noi nu luăm parte la elaborarea regulilor jocului adoptate în această organizație”, este de părere Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului pentru problemele CSI, integrare europeană și legăturile cu compatrioții al Dumei de Stat.
Eghidius Vareykis, membru al delegației lituaniene în APCE, este de părere că, pentru ieșirea din situația creată, „Rusia trebuie să înceteze să mai transmită informația potrivit căreia ea a fost exclusă din APCE”: „Neparticiparea Rusiei la sesiunile APCE este decizia părții ruse. Rusia trebuie să înțeleagă că i s-a impus excluderea din cauza neplății cotizației. Se va trage de timp. Cine va urma? Georgia – în noiembre”.
Sursa: Kommersant/ Rador/ Traducerea: Silvia Nicolau
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii