G4Media.ro

Kovesi: Dacă aș fi ministru de Finanțe, mi-aș fi pierdut somnul în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi: Dacă aș fi ministru de Finanțe, mi-aș fi pierdut somnul în fața amplorii fraudelor fiscale / UE pierde anual 130 miliarde euro doar la colectarea TVA

Autoritățile din statele membre ale UE nu dau dovadă de suficient interes pentru a recupera zecile de miliarde de euro pierdute anual din cauza fraudei, afirmă Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, într-un interviu acordat Euronews la un an de la înființarea EPPO.

Kovesi spune că autoritățile fiscale din UE nu reușesc să colecteze anual aproximativ 130 de miliarde de euro din TVA, din care între 30 și 60 de miliarde de euro se pierd prin fraudă sau „pur și simplu sunt furate” din visteria țării.

„Dacă aș fi fost ministru de finanțe, probabil că mi-aș fi pierdut somnul din cauza asta”, a declarat ea. „Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”.

În primul său an de activitate, EPPO a deschis 929 de anchete, a emis 28 de rechizitorii și a obținut patru condamnări, pe lângă faptul că a obținut hotărâri judecătorești de înghețare a unor active în valoare de 259 de milioane de euro.

Cu toate acestea, Kövesi regretă faptul că încă trebuie să convingă anumiți lideri europeni de importanța activității EPPO. „Prea des”, a declarat ea pentru Euronews, „ne confruntăm cu o înțelegere destul de limitată a implicațiilor pe care le are pentru orice economie faptul că organizațiile criminale sunt capabile să provoace astfel de pagube doar cu ajutorul fraudei în materie de TVA.”

Atât în timpul înființării EPPO, cât și după lansare, spune Kövesi, au existat cazuri în care guvernele nu au luat în serios activitatea sa, indiferent dacă au participat sau nu la agenție.

Unul dintre cele mai notabile exemple a fost Slovenia, care a atras critici dure din partea înalților funcționari ai UE pentru că a refuzat în mod repetat să trimită la EPPO procurori europeni delegați (PED) – „oamenii de pe teren” care conduc investigațiile în statele membre.

Kövesi a criticat guvernul sloven în diferite rânduri, acuzând autoritățile naționale de o „lipsă evidentă de cooperare sinceră” cu EPPO și de crearea unui „precedent periculos” prin faptul că interferează cu buna funcționare a acestuia.

Guvernul sloven și-a desemnat în cele din urmă procurorii europeni în noiembrie, înainte de a provoca și mai multă furie în ianuarie, când a propus o modificare a legii pentru a reduce perioada de timp acordată pentru urmărirea penală a cazurilor de infracțiuni comise de „gulerele albe”.

Aceasta nu a fost singura țară care a pus o piedică în activitatea EPPO. La începutul anului, procurorii spanioli și cei ai EPPO s-au contrazis cu privire la cine ar trebui să investigheze presupusele fapte de corupție legate de o afacere cu măști faciale din epoca COVID.

De asemenea, Polonia, care nu participă la EPPO, dar trebuie să o recunoască drept autoritate competentă, a respins în mod repetat cererile de cooperare ale agenției. Kövesi a pus în contrast această situație cu cea a Ungariei, o altă țară care nu face parte din EPPO și care a răspuns la toate solicitările agenției.

În prezent, singurul lucru pe care îl poate face EPPO pentru a încerca să aducă la ordine țările care se comportă necorespunzător este să sesizeze Comisia Europeană, lucru pe care l-a făcut deja în cazul Sloveniei și al Poloniei.

În cazul Spaniei, unde există o diferență de interpretare a legislației UE, Kövesi a declarat că problema ar trebui să ajungă la Curtea Europeană de Justiție. „Vom continua să facem acest lucru atunci când identificăm probleme și probleme în cooperarea dintre EPPO și autoritățile naționale”, a spus ea.

În general, a spus Kövesi, primul an de acțiune al EPPO a fost „o provocare”, dar agenția a început bine. Obiectivul ei pentru anul viitor este de a consolida munca depusă până acum. „Lucrăm în interesul cetățenilor europeni și le protejăm banii. Cei care trebuie să fie speriați sunt infractorii.”

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Vezi iohanis? Nu o lăsați voi mai bine aici? Mai o piedica, mai un brânci, ccr ul este deja pe butuci, mai vine și tânărul ala pensionar o dregeati voi! Asa băgați xanax și somnifere!

  2. masonul de buzau nuharapalb ARE SOMNUL LINISTIT.

  3. Dacă și ghertoiul ala e mason atunci IQ-ul organizației e zero!

  4. Eu ma tot intreb cum poti calcula coerent taxele neincasate!? Daca aia e o economie la negru, departe de ochii autoritatilor, cum pot autoritatle sa o estimeze precis?
    Cred ca sumele pentru toate aceste „tva neincasat” „impozite neplatite” sunt scoase din burta ca sa intareasca un mesaj politic.

  5. Forma de exprimare corecta este ca UE fura cu 130 de miliarde mai putin din buzunarele cetatenilor.

  6. Daca esti libertarian stii diferenta intre a fura (fara ca pagubitul sa fie constient de fapta) si a talhari (care se face prin folosirea vi_olentei – in cazul de fata amenintare si mai rar urmata de actiuni fizice), nu?

    Exprima-te calificat, deci. 🙂

    Daca vrei o perspectiva libertariana, atunci companiile fura cetatenii (le incaseaza banii pentru TVA, promitand ca vor respecta regulile agreate cu statul) iar statul tal_hareste companiile (prin amenintarea cu monopolul folositii vi_olentei).

    PS: mama lor de filtre aberante ale g4m …

  7. condamnata penal definitiv Lagarde a fost condamnata penal definitiv entru ca a facut cadou 50 de milioane lui Bernard Tapie

    Acel moment cand observi ca Romania se tine la standarde europene mai inalte decat UE. Jumatate din noi ne cacam in curti, pe principiul „n-a furat dar nici n-a facut”.

  8. Nu mai auzisem de mult de sluga pe justitie a Romaniei la UE. Kovesi…lasa-ne draga cu gargara.

  9. Pe ei Kovesi! Ne-au furat banii,viata,copii!
    Se fura ca in codru,ei sunt liniștiti și dorm bine,noi nu dormim.

  10. discursul este tocmai ceea ce vor sa auda politicienii si cei din administratie care au probleme cu justitia , muta atentia de la mita si parandarat, pe evaziune

  11. Achiziția de vaccinuri ineficiente când o anchetăm?

  12. In momentul in care voi vedea ca la Medias Florin Muntean si Gheorghe Roman, protejatii sistemului vor fi luati la intrebari, atunci voi crede ca intradevar se insearca eliminarea coruptiei.