Kovesi, de ziua Europei, către studenți: ”Ne-am obișnuit să considerăm că România este încă una dintre țările cele mai corupte din Europa. Un asemenea clasament nu are niciun sens/ Nu există onoare în capitulare, nu renunțați niciodată”
Laura Codruța Kovesi a ținut un discurs, marți, de Ziua Europei, în fața a 600 de studenți de la mai multe facultăți, în Aula Facultății de Drept de la Universitatea București. Fosta șefă DNA a mărturisit la începutul discursului că este mândră de cum au evoluat lucrurile în România de când țara noastră a devenit membră a Uniunii Europene, dar că lupta corupției este continuă.
- “Eu fac parte dintr-o generație care a dorit România integrată în Uniunea Europeană și am avut șansa să vedem această dorință realizată”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Kovesi a mai spus că în ultimii 30 de ani, România s-a transformat într-o țară europeană atât din punct de vedere social, cât și în ceea ce privește domeniul justiției:
- “Am văzut cum a tras adânc aer în piept și cum a refăcut legăturile umane, culturale și economice care au fost distruse în timpul comunismului. Am văzut cum România s-a transformat într-o țară europeană, pentru că noi, oamenii ei ne-am dorit asta. Iar eu am văzut această transformare mai ales din perspectiva justiției”.
“În alte țări poate corupția este mai puțin investigată, dar nu înseamnă că este mai puțină corupție”
Laura Codruța Kovesi a făcut o comparație cu privire la corupția din sistem între celelalte state europene și România, de când a preluat mandatul de procuror șef european.
- “Ne-am obișnuit să considerăm că România este încă una dintre țările cele mai corupte din Europa. Un asemenea clasament nu are niciun sens. Trebuie să privim dincolo de aparențe și de statistici”, spunea aceasta.
- “În alte țări poate corupția este mai puțin investigată, dar nu înseamnă că este mai puțină corupție. Credeți-mă, avem multe motive să fim mândri de calea pe care am parcurs-o, chiar dacă a fost grea, plină de obstacole și momente de deznădejde.
Ar trebui să avem mai multă încredere în noi înșine”, susține Laura Codruța Kovesi. Aceasta le-a explicat studenților că tot timpul va exista tentația unor persoane de a încălca statul de drept:
- “Întotdeauna vor exista provocări și lupte. Asta nu înseamnă că independența judecătorilor noștri sau eficiența procurorilor noștri sunt de la sine înțelese și nici că sunt suficiente pentru a eradica o dată pentru totdeauna corupția“, a spus procurorul șef european.
“Lupta împotriva corupției nu va fi câștigată cu o condamnare definitivă spectaculoasă”
Șefa EPPO a mai arătat că lupta împotriva corupției este una continuă, fiind vorba despre curaj, determinare și voință, nu doar despre instrumentele de care dispune justiția la ora actuală:
- “Lupta împotriva corupției nu va fi câștigată cu o condamnare definitivă spectaculoasă și nici nu trebuie dusă doar de procurori și judecători. Sunt convinsă că noi, cei care ne dorim o țară curată, suntem mulți. Mult mai mult decât cei corupți. Asta înseamnă că fiecare dintre noi, ca cetățean, avem o mare responsabilitate. Și dacă fiecare dintre noi și-ar face datoria corect, va face diferența”, a spus procurorul șef european.
Aceasta mai susține că societatea românească este capabilă să îmbunătățească condițiile de viață din țară și că acesta este poate cel mai bun moment ca lucrurile să se schimbe:
- “Există suficiente dovezi că suntem capabili să îmbunătățim condițiile de viață din România. Noi am făcut-o pentru noi și nu pentru a răspunde așteptărilor altcuiva. Nu este suficient să ne ridicăm capul din când în când, ci trebuie să-l ținem mereu sus. Asta înseamnă să trăiești cu demnitate. Și nici nu este chiar așa de greu”.
Laura Codruța Kovesi a dat exemplul Elisei Zamfirescu, prima femeie inginer din România care a vrut să se angajeze cu puțin timp înainte de începerea Primului Război Mondial, pentru a arăta că datorită muncii și talentului tău poți realiza lucruri care îi pot inspira și pe ceilalți.
- “Gândiți-vă doar cât de greu trebuie să fi fost pentru Elisa Zamfirescu să se angajeze în România ca prima noastră femeie inginer. I s-a refuzat accesul la Universitatea Politehnică din România, dar a reușit să absolve la Berlin. O onorăm ca pe un pionier. Dar nu ești niciodată un pionier doar datorită muncii și talentului tău. Dacă privim în jurul nostru cu mai multă atenție, putem găsi multă inspirație!”, a spus Kovesi.
Șefa EPPO a amintit și de ”eroii zilei”, Bogdan Enescu, un profesor triplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Matematică, care locuiește și predă elevilor din Buzău, dar și de medicul Sidonia Susanu, cea care a condus echipa de doctori și personal medical care i-au ”replantat” brațele unei adolescente în urma unui accident rutier cumplit:
- ”Ați auzit de Bogdan Enescu? Un profesor fabulos, triplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Matematică. Locuiește și lucrează în Buzău, continuând să educe copiii din țară, dar uneori și pe cei din Statele Unite. Ați auzit de doamna doctor Sidonia Susanu de la Iași? În decembrie 2022, după 20 de ore de operație, ea și echipa ei i-au redat unei tinere șansa de a-și folosi brațele, care i-au fost retezate într-un accident rutier cumplit. Uitați-vă bine, priviți în jurul dumneavoastră. Faceți-vă timp pentru a recunoaște eroii din viața de zi cu zi. Sunt părinții dumneavoastră, prietenii, vecinii, cunoștințele, concetățenii”, a mai adăugat Kovesi.
“Condițiile de viață din România sunt departe de a fi la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie”
Kovesi a recunoscut că României îi lipsesc condițiile necesare pentru a oferi cetățenilor săi un mediu de viață pe măsura așteptărilor.
- “Condițiile de viață din România sunt departe de a fi la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie. Nu avem încă moneda euro, nu suntem nici în spațiul Schengen. Nu avem încă peste tot drumuri modernizate, trotuare noi, orașe renovate cu piste pentru biciclete și mijloace de transport public accesibile atât pentru cărucioare, cât și pentru persoane cu handicap. Inegalitățile sociale există, viața nu este ușoară, avem o mulțime de griji”, a spus procurorul șef european.
De asemenea, aceasta a mai punctat că lista nemulțumirilor ar putea fi “nesfârșită” privind problemele țării noastre. “Însă cele din urmă, dragi prieteni, să fim totuși sinceri: de cine depinde totul? De noi. Și de voi. De acum, din ce în ce mai mult de voi!”, a spus Kovesi.
”Nu există onoare în capitulare, nu renunțați niciodată”
Procurorul șef european a mai spus că integrarea europeană a României este o muncă zilnică.
- “Este o muncă de zi cu zi, un efort necesar pe care trebuie să-l depunem împreună. Pentru generația mea, cred că a fost, în esență, o chestiune de curaj și de hotărâre. Ne-am propus să aducem România într-un cadru care să vă ofere cele mai bune șanse de a trăi în siguranță și de a prospera. Asta a însemnat pentru noi integrarea europeană!”, a declarat procurorul.
Kovesi i-a îndemnat pe studenți să nu renunțe niciodată, oricât de mult dezamăgirea și îndoiala i-ar putea face să renunțe.
- “Nu renunțați niciodată. Indiferent dacă este din cauza uzurii sau a lipsei de voință, a epuizării sau a fricii de izolare, resemnarea nu face posibilă realizarea de progrese. Nu capitulați niciodată. Fie că este din realism sau din lașitate, nu există onoare în capitulare”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii