G4Media.ro

Kovesi despre plângerea la CEDO: Nu am solicitat niciun fel de despăgubiri,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi despre plângerea la CEDO: Nu am solicitat niciun fel de despăgubiri, doresc stoparea îngenuncherii procurorilor

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că plângerea pe care a depus-o la CEDO reprezintă „o chestiune de principiu”, precizând că nu a cerut niciun fel de despăgubiri, ci doreşte „stoparea îngenuncherii procurorilor”.

„Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am făcut-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim de o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv. Practic, ce s-a întâmplat? Într-o procedură în care eu nu eram parte şi vă reamintesc Curtea Constituţională a avut spre judecare un potenţial conflict, pe de o parte între Guvernul României şi preşedintele României, între ministrul Justiţiei şi preşedinte pe de altă parte, eu nu am fost citată, nu am avut dreptul să îmi fac apărare, nu am avut posibilitatea să intervin în proces. Mi s-a aplicat o procedură a revocării de către Curtea Constituţională, cu toate că, în Legea Curţii Constituţionale, această atribuţie de revocare sau de sancţionare a procurorilor cu funcţii de conducere nu este prevăzută. Deci, este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, a fost o decizie definitivă, ea nu poate fi atacată. Orice cetăţean al acestei ţări, care este supus unei proceduri prin care este sancţionat disciplinar sau este revocat din funcţie, are dreptul să conteste această măsură. Or, decizia CCR a fost definitivă fără drept de a fi contestată şi astfel am apreciat că mi s-a încălcat dreptul la un recurs efectiv. Este o chestiune de principiu”, a declarat Kovesi, la intrarea în sediul Parchetului General.

Fosta şefă a DNA a susţinut că nu solicită despăgubiri la CEDO, ci doreşte „stoparea îngenuncherii procurorilor”.

„Nu am solicitat niciun fel de despăgubiri, ci doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public. Aşa cum am declarat şi la finalul mandatului meu de procuror-şef, când am declarat că acest atac urmăreşte îngenuncherea statului român, prin aceste atacuri şi prin aceste modalităţi se încearcă stoparea activităţii procurorilor, se încearcă stoparea independenţei procurorilor, se încearcă înlăturarea din funcţie a procurorilor care doresc să continue lupta anticorupţie şi care doresc să investigheze cauze. Sunt lucruri pe care le-am mai spus şi anterior. (…) Prin această acţiune nu doresc repunerea pe funcţie. De fapt, nici nu este posibil acest lucru. Demersul este unul care vizează o chestiune de principiu, nu vizează situaţia mea, reinstalarea pe funcţie sau obţinerea unor despăgubiri”, a explicat Kovesi.

Ea nu a dorit să comenteze afirmaţiile ministrului Justiţiei cu privire la plângerea depusă la CEDO.

„Eu comentez întotdeauna ce fac eu, nu comentez ce zic alţii”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată de jurnalişti ce părere are despre procedura de revocare a procurorului general, Kovesi a răspuns: „Nu comentez acest demers. Dar, repet, această solicitare pe care am adresat-o CEDO urmăreşte ca această procedură abuzivă de a revoca procurori cu funcţii de conducere să nu fie aplicată şi în cazul altor procurori. În situaţia ipotetică în care CEDO va constata că au fost încălcate prin această procedură drepturi fundamentale, această decizie a Curţii Constituţionale nu va putea fi aplicată altor procurori”.

Marţi, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că a depus, în luna decembrie 2018, o plângere la CEDO, în care arată că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale din mai 2018 (detalii aici).

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. G4 media nu va inteleg!Ca vaca asta, uita ca a fost numita politic,nu ma mira ,este o zdreanta jegoasa ,ordinara pe care nu dai doi bani….Dar voi?Cum sa dati o astfel de stire?!?

    • De obicei daca cineva nu intelege ceva, este o mare sansa sa fie un prost. Cam asa cum ai tu sanse foarte mari sa fii.

    • Vad ca esti furios, sa nu uiti sa iti bati nevasta de 3 ori pe zi, iti poti imaginezi ca este Kovesi ca sa lovesti mai tare

    • Poi nici noi (uni cititori)nu intelegem pozitia ta…a fost numita politic zici…poi asta cu care tot insista bubosul(tot politic numit) nu o sa fie tot numita politic???
      Ideea este ca numita politic sau nu a speriat „inalti demnitari” din a mai baga mana pana la umar in bugetul tari…sau stai…o sa o zici pe aia acum cu statul paralel,sri,protocoale,abuzuri 🙂 🙂 🙂
      Stii cum este treaba cu protocoalele ?
      Hotul este prins la furat in casa victimei de catre un vecin al acesteia…la proces hotul se apara in felul urmator:”dom judecator am fost prins nelegal deoarece vecinul victimei se afla pe o proprietate privata unde din punct de vedere legal nu avea acces,trebuia sa sune la politie” 🙂 🙂 🙂
      Pacat ca esti tanar si te lasi pacalit de ciuma rosia si haznaua3…incearca sa gandesti cu capul tau,sa filtrezi informatiile chiar daca este mai greu si presupune un efort…poate o sa vezi mai altfel lucrurile
      Bafta

    • Adrian, tu nu esti decat un pesedist jegos, ultima speta de om. Tu nu ai cum sa intelegi o chestiune elemenatara referitoare la drepturile omului. Voi nu stiti decat sa va lingeti in curs seful si sefutul, sa apelati la pile si sa va sapati unul pe altul pentru 100 de lei. Esti o mizerie de om. Tu si cu toata clica ta de comunisti nenorociti.

    • Bai, neica nimeni, CUI te adresezi dta asa ?Mai mult ca sigur ca aleia care te-a adus pe lume cu un neuron !

  2. Mult succes, dar CEDO nu poate curata institutiile Romaniei de mafie si coruptie. CCR a devenit umbrela infractorilor periculosi iar procurorii au insusit rolul instantelor de judecata clasand dosarele penalilor si coruptilor.

    • Da tu solutia pentru curatarea tarii de mafie si coruptie, „inteleptule”!Sa vedem ,ai curajul sa-ti exprimi parerile pe sleau, concret despre cei ce conduc azi sparlamentul ,guvernul ,ccrul ?

  3. Kovesi nu cere despagubiri!…..Tudorel doreste sa dea despagubiri compensatorii marilor corupti si corupatori!… despre ce vorbim?

  4. Din ciclu EXPERIMENTUL ROMANIA CONTINUUA. Azi despre persecutia procurorilor stalinisti din colonie-Felicitati dnei doctorite 4% Covesi-cia mai anticorupta de pe mapamond pentru aceasta initiativa in aparare colegilor (de la Ploiesti, Oradea , Brasov, etc) Sa ii ingenunchi tu,ciuma rosie, pe Portocala,Lucica, Mandarina si alte veverite din oranjeria deneea e o incalcare grava a Protocoalelor! Dar mai ales pe INALTIMEA-SA multiubita de ambasade! Ce au facut TOTI acestia atat de grav? I-a arestat doar pe dusmanii poporului! Asteptam cu interes repunerea in functie a nedreptatitei, macar cu 1-2 mandate din partea uie, daca cele ale licuriciului nu mai vin, din motive obiective !( dl Mue ller R e ocupat de coruptu Trump!) PS Dupa cate servicii a facut regretata intereselor anticoruptilor din lume ( vezi i medaliile obtinute de la ei pt vopsirea Romaniei ca tara de hoti!), ar fi chiar de porc ca CEI DIN AFARA sa nu o reinscauneze! MACAR LA CCR-ca sefa!

  5. Tuta națiunii, când deranjezi o instituție internațională precum CEDO, degeaba fusăși … fufa care tăie și spânzură fiindcă avu în spate
    – un președinte cu multe dosare (mă rog, tu avuseși 2 de teapa asta),
    – niște servicii cu care făcuți protocoale care încalcă legea,
    – lăudători interesați (sau proști, făcuți grămadă)

    Tu, tuto, în loc să le explici ălora cum ai adus Romania în nefericita ipostază de „campioană” în condamnări la CEDO, îi faci să deducă singuri. Cu oameni fără cultura dreptului, incapabil de cea mai elementară judecată, dar puși în fruntea sistemului judiciar, ani de zile.

    Uite, tuto ce drepturi apără CEDO (cf convenției europene a drepturilor omului):

    Drepturile inalienabile cuprinse în convenție:
    – dreptul la viață și dreptul de a nu fi torturat protejate de articolul 3,
    – dreptul de a nu fi ținut în sclavie și dreptul de a nu fi obligat la muncă forțată protejate de articolul 4
    – dreptul la neretroactivitatea legii penale protejat de articolul 4 din Protocolul nr. 7.

    Drepturile condiționale cuprinse în convenție:
    – dreptul la libertate individuală,
    – dreptul la un proces echitabil
    – dreptul la respectarea vieții private și familiale, a domiciliului și a corespondenăei
    – libertatea de gândire și conștiință
    – dreptul la liberă exprimare
    – dreptul la liberă asociere
    – dreptul de proprietate
    – dreptul la instruire
    – dreptul la alegeri libere
    – libertatea de circulație și interdicția expulzării naționalilor
    – dreptul la dublu grad de jurisdicție în materie penală
    – dreptul la indemnizare în caz de eroare judiciară
    – dreptul de a nu fi judecat de două ori pentru săvârșirea aceleiași fapte penale

    • Postacule, ai răspunsul in ceea ce ai scris :
      – dreptul la un proces echitabil

    • Fă Mario, nu-ți spun mai multe, ca să nu pierd timpul degeaba: deocamdată tuta, nu ajunse se fie trimisă măcar în judecată (altfel, felicitări pentru … cobeală 😉 ).

      Hai că nu-i greu, nici măcar pentru tine să pricepi.

      Cum ar fi ca toate pedichiuristele, retrogradate la spălat picioare după ce fură prinse cu scule ne-dezinfectate să se ducă cu jalba-n proțap la … CEDO!?

    • Fa pacaliciule, te-ai cam enervat. Vezi ca-ti crapa vreo vena in fat si te duc astia la moscova impachetat in zinc.

    • va dati seama dragi cititori g4media, Kovesi, ditamai procurorul nu stie ca nu are sens sa trimita ceva la CEDO, stie in schimb marele user, toba in materie de drept , pacala, frate cu tandala. te umfla rasul. pai bovis, daca plangerea nu are subiect, o va respinge CEDO, nu te agita ca iti plesnesc venele (desi, daca ma gandesc mai bine, poate nu ar fi chiar asa rau).
      unde era marele expert in drept, un troll psd. astia nu au fost in stare sa dea o lege cum trebuie, dar stiu ei ce trebuie sa faca altii. jenant.

  6. Daune de la Rudotel.
    Groparul justiției.

  7. Aici scriu 5 postaci psdosi certati cu justitia si cu limba romana : adrian, danteo, emil, hara lambie si pacala. Probabil ca va aparea cat de curand si restul garniturii : A310, asistat, fetite fel de fel, ciobanul bucur, x-link si cati or mai fi. Ei provin din fenomenul national latrinist, platiti generos de psd-draknea, din banii nostri, ca sa ne sufoce si prosteasca on-line, ca vizual se ocupa tv latriniste sustinute de condamnatul voiculescu si infractorul fugit in Serbia – ghita.
    D-na Kovesi are un caz demn de luat in seama, datorita drepturilor care i-au fost incalcate : dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, dreptul la un recurs efectiv. Actiunea initiata de dumneaei este esentiala in mod special pentru a termina cu derapajele absolut partizane ale ccr. Deja se vede cu ochiul liber cum bubosul toader forteaza demiterea procurorului Lazar, prin exact aceeasi metoda prin care a demis-o pe Kovesi, respectiv implicarea ccr, care, daca a decis o data ca merge sa obligi presedintele la semnarea decretului de demitere in cazul Kovesi, i se pare normal sa aiba succes si in cazul dl. Lazar, aducand ca argument chiar precedentul caz Kovesi. Exact aceasta practica ordinara incearca procurorul Kovesi sa stopeze, prin intermediul CEDO, lucru pentru care-i doresc succes din adancul inimii!