Kovesi participa la consiliul Justiție și Afaceri Interne pentru a prezenta stadiul organizării Parchetului European
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, participa, marți, la Bruxelles, la consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI, un format al Consiliului UE care reunește miniștri de justiție sau afaceri interne) pentru a prezenta stadiul organizării Parchetului European, au declarat pentru G4Media.ro surse europene.
Parchetul European se află în stadiul de formare, având doar cinci angajați în staff-ul tehnic. Urmează procesul de numire a procurorilor europeni, câte unul din cele 22 de stat participante. Fiecare stat a propus câte trei procurori, iar până acum au avut loc majoritatea interviurilor cu comisia tehnică, ultimul fiind programat la începutul lunii decembrie. După finalizarea interviurilor, Consiliul va numi procurorii europeni, care împreună cu procurorul-șef european vor forma Colegiul procurorilor europeni.
Procurorul-șef european va stabili, după negocieri cu autoritățile naționale, numărul procurorilor europeni delegați. Aceștia din urmă sunt cei care vor realiza efectiv investigațiile.
Tot marți, Laura Codruta Kovesi participă, în cursul după-amiezii, la o audiere în comisia LIBE (libertăți și drepturi civile) din Parlamentul European pe tema luptei împotriva corupției și crimei organizate.
Context
Uniunea Europeană lucrează la adoptarea unui buget pe 2020 de aproape 160 miliarde de euro.
La nivelul UE au fost pierdute aproape 9 miliarde de euro prin fraude în perioada 2002-2016, conform unui raport din 2019 al Curţii Europene de Conturi.
EPPO, la care au aderat 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii, urmează să fie lansat în 2020 şi va fi responsabil cu anchetarea şi aducerea în faţa justiţiei a cazurilor de fraude transfrontaliere în interiorul UE, în special cele de după noiembrie 2017.
O mare parte din eficacitatea EPPO va depinde de capacitatea Laurei Kovesi de a convinge statele membre să pună la dispoziţie procurorii şi resursele de care are nevoie instituţia.
Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi conduse de procurori delegaţi la nivel naţional.
Numărul acestora va fi stabilit prin negocieri cu miniştrii de justiţie şi procurorii generali din statele membre.
Într-un interviu acordat agenției Reuters la sfârșitul lunii octombrie, estimarea numărului de potenţiale cazuri pe care le va instrumenta EPPO şi a numărului de procurori necesari în fiecare stat constituie priorităţi imediate.
Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu