Kovesi: Procurorii europeni trebuiau numiți la sfârșitul anului trecut, însă nu au fost desemnaţi nici până astăzi. Nu putem avea un colegiu fără procurorii europeni, iar fără un colegiu nu putem defini regulile interne
Șefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, afirmă, într-un interviu pentru Euronews, că activitatea instituției pe care o conduce este întârziată deoarece procurorii europeni nu au fost numiți nici până azi, iar în absența lor nu se poate constitui colegiul de conducere care să definească regulile interne de funcționare a instituției.
”Această procedură a fost amânată deoarece Malta nu a propus un număr suficient de candidați eligibili. Ca urmare, începând din luna decembrie, întregul proces a fost întârziat. Sper ca procurorii europeni să fie numiți cât mai curând posibil”, a explicat Kovesi.
Reporter: Uniunea Europeană se pregătește să aloce sute de miliarde de euro pentru fondul de relansare și, de asemenea, pentru bugetul european pe șapte ani. Unele organizații criminale se gândesc deja să pună mâna pe acești bani, cel puțin parțial. Cum puteţi proteja aceste fonduri europene? Și pe ce sectoare, pe ce proiecte și pe ce state membre vă veți concentra?
Laura Codruța Kövesi: „Dacă vorbim despre noua propunere de buget, trebuie să luăm în considerare câteva reguli simple. Mai mulți bani, mai multă flexibilitate, mai puține reguli: acest lucru ar putea implica un risc mai mare de infracțiuni legate de aceste fonduri. Parchetul European va face parte din soluție, dar nu va fi singura soluție. Există mai multe instituții din Uniunea Europeană care trebuie să participe la acest efort comun pentru prevenirea și combaterea fraudei împotriva fondurilor financiare”.
Reporter: Credeți că există un risc sistemic de corupție în Europa și că are legătură cu liderii politici?
Laura Codruța Kövesi: Corupția există în aproape toate țările și nu numai în țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, dacă vorbim despre gradul de corupție în diferite state, aceasta depinde de nivelul de implicare al autorităților locale. Acestea fiind spuse, nu putem spune că anumite țări sunt foarte corupte, iar altele sunt ferite de corupție”.
Reporter: Care sunt principalele obstacole pentru această instituție?
Laura Codruța Kövesi: „În primul rând, vorbim despre lipsa resurselor financiare și bugetare. Acesta ar fi primul obstacol. Un alt obstacol ar fi o amânare și aș dori să vă ofer un exemplu concret. Procurorii europeni trebuiau numiți la sfârșitul anului trecut, însă nu au fost desemnaţi nici până astăzi. Nu putem avea un colegiu fără procurorii europeni, iar fără un colegiu nu putem defini regulile interne și cadrul de reglementare în care va funcționa procurorul public european. Această procedură a fost amânată deoarece Malta nu a propus un număr suficient de candidați eligibili. Ca urmare, începând din luna decembrie, întregul proces a fost întârziat. Sper ca procurorii europeni să fie numiți cât mai curând posibil”.
Reporter: Credeţi că refuzul Poloniei şi Ungariei de a face parte din Parchet va crește riscul corupției legate de fondurile europene?
Laura Codruța Kövesi: Nu este vorba numai de Ungaria și Polonia. Mai sunt şi Suedia, Danemarca și Irlanda. Îmi este greu să comentez motivele pentru care aceste state membre nu s-au alăturat Parchetului European pentru că, până la urmă este o decizie politică și nu pot să comentez acest lucru. Vom cerceta unele infracțiuni comise în legătură cu aceste state membre, de către cetățenii lor sau infracţiuni comise pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autoritățile acestor state și vom aplica instrumentele de cooperare judiciară internațională disponibile în prezent.
Reporter: Acum, în Republica Cehă, o companie apropiată de primul-ministru este cercetată pentru presupusa utilizare necorespunzătoare a fondurilor europene. V-aţi ocupa de acest caz?
Laura Codruța Kövesi: „Este foarte dificil să vorbim despre cazuri ipotetice, deoarece trebuie să aplicăm puterile încredințate Parchetului prin regulament. Prioritățile de anchetă vor fi stabilite de Colegiu, care va fi format din 22 de procurori, unul pentru fiecare stat membru participant și de procurorul șef european. Este foarte important să abordăm toate cazurile care fac obiectul competenţei noastre, indiferent de persoana care comite aceste infracțiuni sau de locul în care au fost comise. La urma urmei, rolul nostru de procurori este de a ne asigura că justiția este aplicată în mod egal pentru toți”.
Reporter: Nu doar politicienii, ci și funcţionarii comit infracțiuni precum spălarea banilor și fraudă pentru organizații criminale internaționale. Cum puteţi acționa în aceste cazuri?
Laura Codruța Kövesi: „Ce ne va oferi EPPO în investigarea acestor cazuri? Ei bine, va reduce drastic limitele pe care procurorii le au la nivel național, iar schimbul de informații va fi mai rapid și mai eficient. Mai mult, vom îmbunătăți procedura de recuperare a prejudiciului cauzat prin încălcarea legii. Dovezile furnizate de procurori într-un stat membru, ar putea fi folosite într-un alt stat membru. Prin urmare, toate aceste avantaje vor permite EPPO să devină o instituție care va modifica fundamental modul în care aceste fraude financiare și infracțiuni ale criminalităţii organizate au fost cercetate până acum”.
Reporter: De când aţi fost eliminată din agenția română anti-corupție nu au mai existat știri privind multe cazuri la nivel înalt. Credeţi că de când aţi plecat, corupția a dispărut din România?
Laura Codruța Kövesi: Am părăsit Direcția Națională Anticorupție în urmă cu doi ani și este dificil să comentez ce se întâmplă acolo. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că în ultimii trei ani justiția română a fost atacată constant. Mulți magistrați au fost hărțuiți în multe moduri. Au fost iniţiate multe acțiuni disciplinare și au fost deschise proceduri penale împotriva procurorilor și judecătorilor. Drept urmare, independența justiției a fost afectată constant de aceste atacuri și modificări legislative.”
Reporter: În România ați fost acuzată că reprezentaţi interese străine sau servicii secrete. Sunteţi pregătită pentru atacuri similare la nivel european?
Laura Codruța Kövesi: „Am gândit mereu că aceste atacuri, care nu au fost îndreptate numai împotriva mea, ci și împotriva tuturor procurorilor și a eficienței lor, reprezintă un criteriu pentru evaluarea calității și eficienței muncii pe care o facem. Motiv pentru care mă aștept la atacuri împotriva instituțiilor noastre și împotriva procurorilor noștri. Dar cred că experiența mea anterioară m-a pregătit cum trebuie pentru ceea ce va urma. Sunt convinsă că vom forma o echipă excelentă cu toți procurorii europeni. Nu voi fi singură în această luptă. Vom avea o echipă întreagă care va lucra la Parchetul European și sper că acțiunile noastre vor avea un impact pozitiv. În acelaşi timp, sunt sigură că acest lucru va da naștere unor atacuri de acest tip, dar sunt pregătită pentru asta și sunt convinsă că și colegii mei vor fi”.
Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii