G4Media.ro

Kovesi spune că Slovenia reprezintă un „risc imens” pentru fondurile UE

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Kovesi spune că Slovenia reprezintă un „risc imens” pentru fondurile UE

Eșecul Sloveniei de a numi procurori la Parchetul European – organismul UE însărcinat cu investigarea fraudei și corupției – va împiedica supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii UE în această țară, a declarat pentru Politico procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kövesi. Slovenia a preluat președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

„Toate infracțiunile care sunt comise după 1 iunie intră sub jurisdicția EPPO, avem o competență obligatorie de a investiga”, a declarat Kövesi pentru Brussels Playbook POLITICO, într-un interviu. Kövesi a adăugat: „De aceea consider Slovenia un mare risc, deoarece banii vor continua să intre în Slovenia, dar sistemul de management și control al fondurilor UE din Slovenia va fi cu adevărat afectat.”

Comisia Europeană va aproba joi planul de cheltuieli al Sloveniei în cadrul fondului UE de recuperare în urma (pandemiei de) coronavirus. În așteptarea aprobării, țara urmează să primească 2,5 miliarde de euro în total – 1,8 miliarde de euro în subvenții și 700 de milioane de euro în împrumuturi – în următorii șase ani.

Dar țara nu a reușit să numească la timp doi procurori europeni delegați pentru începerea funcționării EPPO, la 1 iunie, după ce prim-ministrul populist Janez Janša a blocat numirea lor, pe motiv că „nu a furnizat Consiliul Național al Procurorului către Ministerul Justiției un număr suficient de candidați calificați”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției, adăugând că unul dintre candidații eliminați a dat în judecată guvernul și a solicitat instanței să oprească un nou proces de numire.

„Ne așteptăm ca instanța să se pronunțe în termen de o lună. În cazul în care instanța va decide să nu intervină în decizia adoptată de guvern, Ministerul va repeta imediat procedura” pentru a selecta noi candidați, dar „este puțin probabil ca aceștia să fie la post înainte de mijlocul lunii iulie”, a spus purtătorul de cuvânt. Deocamdată, „Slovenia se va baza pe mecanismele naționale stabilite pentru protejarea intereselor financiare ale UE”.

Kövesi a declarat că „lipsa manifestă de cooperare sinceră a autorităților slovene va influența foarte mult eficiența EPPO”, deoarece responsabilitatea legală de a investiga a fost transferată către agenția pe care o conduce, dar fără procurori naționali, „nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă”.

Aceasta este o situație diferită de cea a țărilor precum Ungaria, Polonia și Suedia, care nu s-au înscris în EPPO, și Danemarca și Irlanda, care au optat pentru excluderea anumitor infracțiuni, deoarece EPPO „a început deja să aibă acorduri de lucru cu ele”, a spus Kövesi. „Cu Ungaria am semnat deja acest tip de acord de lucru, astfel încât să putem coopera pe baza instrumentelor legale actuale care sunt disponibile.”

Dintre cele 22 de țări din UE care s-au înscris în EPPO, Finlanda este a doua țară care nu are încă un procuror numit – dar a încheiat un acord cu EPPO. „Finlanda nu mai este o problemă”, a spus Kövesi. „Din acest punct de vedere, numai Slovenia este o problemă uriașă”.

Autor: Paola Tamma / Traducerea Rador: Cristina Zaharia

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Frigiderul tău sau al ei?

  2. Romanii sunt talhariti si furati de Guvernul Romaniei si mai putin de Slovenia.

  3. La cum arata Slovenia, la cum se prezinta infrastructura si turismul, banii pare sa fi fost cheltuiti cu cap. Mai degraba doamna e deranjata ca nu poate controla noi investitii care ar cam atrage din clientii greilor UE, patronii Parchetului European.

    • Apara si ea interesele stapanilor/patronilor ei bine inteles sub pretexte foarte la moda gen drepturile omului, lupta anticoruptie, echitate, justitie sociala samd….chestii fara finalitate si la care targeturile sunt mereu mishkabile…lupta perpetua…

    • zice asa

      „Eșecul Sloveniei de a numi procurori la Parchetul European – organismul UE însărcinat cu investigarea fraudei și corupției – va împiedica supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii UE în această țară, a declarat pentru Politico procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kövesi”

  4. E greu când trebuie să faci treabă fără aparat de represiune în subordine și fără Tăpălagă să-i dai stenogramele.

  5. Daca Slovenia reprezinta un risc, atunci Romania este o pierdere sigura pentru fondurile UE.

  6. keovesi reprezintă o NULITATE dar sekuriștii din spatele ei au ascuns mereu, o să ne distram de minune cănd se va vedea asta, greu de ascuns de acolo de unde e acuma ..

  7. Kovesi este un risc pentru hoții de fonduri europene, de-aia se agită pionii infractorilor, doar-doar îi bagă cineva în seamă.

    • Femeia asta ar trebui sa stie ca NU este deloc obligatoriu sa te alaturi cetei pe care o conduce, e ceva benevol.
      OLAF are reprezentante locale, guvernele colaboreaza cu institutia ei, in fiecare tara exista procuratura, ce-n aia a m@sii mai vrea si idioata asta penala?
      Niste declaratii mincinoase si manipulatoare din partea unui magistrat european de-ti sta minte pe loc…

  8. Nu prea se mai bucură de încredere zeița. Sunt surprins câți români văd în ea o slujitoare a Marilor Puteri.

  9. Băieți,
    Cum e vremea la Tiraspol, plouă la fel de des și in cantități la fel de mari ca in teritoriul-țintă sau e secetă la fel de puternică ca la „centru”, la Maskva?

  10. Poza in care e surprinsa vorbind pe soptite cu Traian Basescu, la un prezidiu, fiecare dintre ei tinand mana la gura, este cea mai sugestiva dintre toate. De fiecare data cand o vad pe dna Kovesi, am in fata ochilor poza respectiva. Altminteri, jos coruptia, sus democratia!

    • Poate faceau schimb de retete, de ce crezi ca faceau ceva rau ?…Ti se pare ca activitatea ei a subminat economia nationala sau, mai curand, i-a subminat pe borfasi, mai ales pe pesedistii tai ?

    • Una-i una si alta-i alta. Asa ceva nu se face nici ca presedinte, nici ca sefa parchetului general. Nu sunt pesedist. A fost schimbata in conditii obscure. Activitatea ei este totusi contradictorie, colaborarile cu Basescu, Ghita si Coldea sunt de natura sa ridice multe intrebari. Macar sa faca anticoruptie in EU, m-as bucura. Ma tem insa ca zeita era de lut.

    • frântule ,
      … las’ , nu te mai arde tu pe picioare … ca ăi de au pus-o acolo stiu si ce a vorbit dansa cu base … ca nu ț-or spus tie , aia e alta mancare de peste …
      … si stiu asa de bineeeee mult mai multe decat stim noi …
      … si nici „conditiile in care a fost schimbata” nu-s obscure …. îs clare si stii si tu foarte bine asta …. da-ti place tie sa cârcoteşti …
      … urat obicei bre ….

    • Ela, m-am lovit des de problema asta, cea cu care vii.
      Stiu ca nu ma crezi suporter al Codrutei. Si totusi sunt.
      Poate ca si tu ai obiceiuri urate, bre, dar cine nu le are.
      Sa fim sanatosi ca sa apucam sa mai discutam de rezultatele Codrutei. Bre, cu cine tii e un aspect, iar realitatea e un alt aspect.

      Realitatea e ca un sfert din populatia Romaniei lucreaza afara pentru altii, multi dintre ei cu slujbe dezonorante. Daca tu crezi ca Dragnea, Iliescu sau Nastase sunt vinovati pentru toate astea estii o idioata. Daca stii cine e vinovat si faci pe proasta, esti o jigodie.
      Stiu insa ca esti, totusi o persoana de bine. Zic

  11. Ungaria, Polonia, SLOVENIA, si partial restul tarilor V4, state antimarxiste, de orientare crestin-democrata.
    La indicatiile lui Ciolos, Laura Codruta continua cu politia politica si la nivelul mueniunii.
    Din copiii crestini ieseau cei mai faini ieniceri.
    Asa si cu ea, impreuna cu Ciolos varfurile de lance ale neomarxismului european, pusi sa faca treaba murdara.
    Mandru ca-s roman, aferim!

  12. Cred ca ar fi fost mai bine sa se duca in (origini adca- n p _a m_ si ! O ajuns la brucsel No asta ie ce sa i faci !

  13. Slovenia?

    si eu care gandeam ca furturile mari se produc unde se duc fondurile mari….ce idiot sunt….

    adica vreau sa spun, ca oi vedea un mare antreprenor german anchetat atunci voi crede….