G4Media.ro

Krasnoselski a zburat la Moscova, prin Aeroportul din Chișinău / Maia Sandu:…

Foto: Vadim Krasnoselski / Site oficial

Krasnoselski a zburat la Moscova, prin Aeroportul din Chișinău / Maia Sandu: Cunosc. Dacă această vizită rezolvă problema energetică, nu are decât

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat, prin Aeroportul Chișinău, la Moscova, în timp ce regiunea se confruntă cu o criză energetică, după ce gigantul rus Gazprom a oprit livrarile de gaze. În context, președinta Maia Sandu a precizat că știe despre această vizită, care este încă o dovadă că nu există „impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor”, transmite publicația UNIMEDIA, citată de Rador Radio România..

„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”, a declarat Maai Sandu, după ședința de marți a CSS.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 14 ianuarie 2025. În cadrul întrunirii s-a discutat despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.

Pe 10 ianuarie, stare de urgență economică în Transnistria, instituită din cauza problemei livrării gazelor naturale, a fost prelungită cu încă 30 de zile.

Președinta Maia Sandu a efectuat pe data de 9 ianuarie o vizită de lucru în Zona de Securitate a Republicii Moldova, alături de prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

„S-a discutat despre probleme și soluții, iar una din ele ar fi ca Ucraina să livreze cărbuni pentru Centrala de la Cuciurgani, iar ei să achite cu energie. Chișinăul și Kievul va discuta despre aceasta”, a menționat șefa statului, după vizită.

În regiunea din stânga Nistrului a fost instituită stare de urgență în economie, din cauza problemei livrării gazelor naturale în regiune. Decizia a fost anunțată astăzi de așa-zisul lider din stâna Nistrului, Vadim Krasnoselski.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.

Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova de la 1 ianuarie 2025 din cauza datoriilor, dar și după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului au anunțat că, de pe 7 ianuarie, deconectările de lumină în regiune vor avea loc de două ori pe zi, câte 4 ore. Astfel, curentul electric va fi stins de la 8:00 până la 12:00 și de la 16:00 până la 20:00.

Situația este complicată pentru cetățenii din stânga Nistrului. După deconectările de gaz, aceștia se plâng că stau și fără lumină. „Dacă fără gaz mai era cum era, dar cum să accepți întunericul?”, a povestit o locuitoare.

Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Negocierile vin în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești a teritoriului Ucrainei, din 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și Naftogaz. Cu câteva zile înainte să plece în Rusia, ministrul Parlicov, a semnat, la Istanbul, împreună cu omologul său turc, Alparslan Bayraktar, un Memorandum de Cooperare în domeniul energetic”.

Între timp, Maia Sandu a fost întrebată de o jurnalistă dacă intenționează „să se implice în discuțiile cu Gazprom” pe problema asigurării cu gaze naturale. Șefa statului însă a fugit de răspuns, iar paza sa de corp a ținut jurnalista departe de șefa statului.

Parlicov a admis că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.

Totodată, Parlicov a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.