Kremlinul critică poziția „foarte neprietenoasă” a Japoniei față de Rusia, pe fondul discuțiilor privind plafonarea prețului petrolului în cadrul G7
Kremlinul a criticat miercuri Japonia pentru ceea ce a numit o „poziție foarte neprietenoasă” față de Rusia, afirmând că aceasta a împiedicat dezvoltarea relațiilor economice, inclusiv în domeniul energiei, relatează Reuters.
Japonia s-a alăturat celorlalți membri ai Grupului celor șapte cele mai bogate democrații (G7) în impunerea unor sancțiuni economice de amploare împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale militare din Ucraina.
Moscova a fost, de asemenea, deranjată de planurile G7 de a plafona prețurile petrolului rusesc și a luat la țintă Japonia din cauza comentariilor făcute de premierul Fumio Kishida în weekend, în care a dezvăluit pentru prima dată mărimea plafonului.
„Am ajuns la un acord conform căruia comunitatea internațională va stabili un sistem în care prețul petrolului rusesc va fi plafonat la aproximativ jumătate din prețul actual, iar comunitatea internațională nu va cumpăra sau nu va permite cumpărarea de petrol peste acest nivel”, a declarat Kishida.
Miercuri, vorbind cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „Japonia adoptă o poziție foarte neprietenoasă față de Rusia. În orice caz, o astfel de poziție neprietenoasă nu ajută la facilitarea relațiilor privind comerțul și economia, inclusiv dialogul privind energia”.
„Am discutat ieri propunerea domnului Kishida și am spus că aceasta este doar o inițiativă anunțată, nu au fost luate decizii consolidate. Este îndoielnic că astfel de decizii ar putea fi luate, sincer vorbind”, a afirmat Peskov.
Schema de plafonare a fost propusă pentru prima dată luna trecută de secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, ca parte a unei campanii de creștere a presiunii asupra Moscovei pentru a pune capăt invaziei sale în Ucraina. Forma acordului final și nivelul prețului nu au fost încă anunțate.
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat marți că prețul global al petrolului ar putea depăși 300-400 de dolari pe baril dacă propunerile de plafonare a prețurilor vor fi puse în aplicare.
Medvedev a mai spus că, în consecință, Japonia „nu va avea nici petrol, nici gaze din Rusia, precum și nicio participare la proiectul Sakhalin-2 LNG”, ceea ce a presat acțiunile Mitsui & Co și Mitsubishi Corp, care sunt acționari în proiect.
Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Seiji Kihara, a declarat miercuri că a luat cunoștință de comentariile lui Medvedev, dar a refuzat să le comenteze.
El a refuzat, de asemenea, să confirme dacă există un anumit nivel de plafon luat în considerare de G7, spunând doar că „specificul unui plafon și nivelul de preț nu au fost încă stabilite și vor fi discutate între membrii G7”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii