G4Media.ro

Kremlinul își intensifică retorica privind divizarea Ucrainei – ISW

Sursa foto: Duma.gov.ru

Kremlinul își intensifică retorica privind divizarea Ucrainei – ISW

Kremlinul a intensificat retorica privind o ipotetică divizare a Ucrainei, afirmă think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de publicația ucraineană Pravda.

ISW consideră că rușii fac acest lucru pentru a normaliza narațiunea unei divizări în discuțiile occidentale despre Ucraina. Dmitri Medvedev, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat la 5 februarie că presupusele planuri europene de a construi o linie de cale ferată din Spania până la Liov sunt o dovadă a recunoașterii de către Occident a faptului că Liov va deveni „noua capitală a Ucrainei în cadrul granițelor [regiunii Liov]” după ce războiul Rusiei în Ucraina se va încheia.

ISW a subliniat că acest plan nu are nimic de-a face cu frontierele ucrainene sau cu sfârșitul războiului din Ucraina și este un proiect european independent de infrastructură.

În mod notabil, Medvedev și-a postat declarațiile pe contul său în limba engleză X (Twitter) și nu pe contul său de Telegram în limba rusă, ceea ce indică faptul că declarația sa a fost destinată mai degrabă unui public internațional decât unui public intern rusesc.

ISW notează că declarația lui Medvedev contribuie la o operațiune de dezinformare rusă care prezintă în mod fals Ucraina ca fiind un stat construit în mod artificial.

Rușii recurg la această strategie pentru a reduce sprijinul militar occidental pentru Ucraina și pentru a normaliza discuțiile occidentale care împing Ucraina să cedeze părți semnificative din teritoriul și populația sa Rusiei ca o modalitate de a pune capăt războiului.

ISW a subliniat, de asemenea, că președintele rus Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au început din nou recent să folosească o narațiune care prezintă invazia Ucrainei ca pe o cucerire imperială justificată istoric.

În decembrie 2023, lideri de la Kremlin au declarat în mod public – în special pentru vorbitorii de limbă rusă – că Rusia și statele europene ar putea împărți Ucraina și ar putea lăsa țara ca stat „suveran” în interiorul granițelor regiunii Liov. Acest lucru a atras ulterior atenția mai multor politicieni naționaliști de dreapta din Europa Centrală.

ISW a apreciat că Putin continuă să adere la obiectivele sale maximaliste în Ucraina, care echivalează cu capitularea completă a Ucrainei și a Occidentului.

Ce mai afirmă ISW:

  • Kremlinul își intensifică retorica care insistă asupra ipoteticei împărțiri a Ucrainei, profitând de subiecte inofensive și fără legătură, probabil în încercarea de a normaliza povestea împărțirii (țării) în discuțiile occidentale despre Ucraina.
  • Întârzierile în ceea ce privește asistența occidentală în domeniul securității continuă să exacerbeze lipsa de obuze din Ucraina și să submineze capacitatea Ucrainei de a utiliza sistemele occidentale de contracarare de mare valoare.
  • Este posibil ca Kremlinul să nu-i permită lui Boris Nadejdin, singurul candidat prezidențial rus anti-război, să candideze la alegerile prezidențiale din martie 2024 din cauza popularității mai mari decât se anticipa a acestuia.
  • Se pare că Kremlinul naționalizează în liniște întreprinderile private din Rusia.
  • Forțele rusești au obținut câștiguri confirmate în apropiere de Kupiansk, Kreminna, Avdiivka și la nord-est de Bahmut, pe fondul continuării luptelor poziționale de-a lungul întregii linii de front.
  • Administrațiile rusești de ocupație continuă eforturile de îndoctrinare a copiilor ucraineni în cultura și naționalismul rusesc.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dpmdv e o capcana retorica a Rusiei. Daca Rusia „smulge” din mainile Ucrainei si a coalitiei din spatele ei teritoriile ocupate actual, ce o impiedica in 5 ani-10 ani sa il declare teritoriu rus ( nu neutru, demilitarizat sau alte avioane ) si sa invoce iar vecinatatea cu o tara neprietenoasa, amenintatoare etc ? De asta e esential ca Ucraina sa isi recastige teritoriile pre 2014 !

    • Au vrut mereu sa aiba cateva state ca si scut impotriva NATO!!! Vezi Belarus, Georgia, Armenia, Ucraina. In rest nu au treaba cu Romania, Bulgaria, Finlanda, Tarile Baltice…..au influenta si asta conteaza.