G4Media.ro

Kremlinul joacă politic partida gazelor cu Chișinău: „Sperăm că discuția va continua…

Vladimir Putin cu președinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, foto: Kremlin.ru

Kremlinul joacă politic partida gazelor cu Chișinău: „Sperăm că discuția va continua într-un fel sau altul”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu se va întâlni cu oficiali din Republica Moldova pentru a discuta subiecte pe tema aprovizionării cu gaze, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS. Președintele nu are încă planuri în acest sens [de negocieri -n.red]”, a spus Peskov. El a mai afirmat totuși că discuție trebuie să continue între cele două părți.

Trebuie să continuăm dialogul cumva. Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, Gazprom, este extrem de clară, extrem de simplă. Aceasta este o poziție comercială care include anumite reduceri cunoscute. Prin urmare, desigur, sperăm că discuția va continua într-un fel sau altul”, a declarat Peskov.

Prezentă luni seară la emisiunea „În Profunzime”, difuzată de Pro TV Chișinău, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că problemele politice se discută în cadrul unor foruri de ordin politic, iar cu oficialii de la Moscova trebuie avute strict discuții economice pe marginea încheierii unui nou contract pentru livrarea de gaze.

Guvernul nu acceptă negocieri din registrul politic cu Gazpromul, ci doar pe dimensiunea economică”, a spus ea.

Chișinăul caută alternative la aprovizionările cu gaz

Premierul Natalia Gavriliță a mai declarat luni seară că Republica Moldova continua negocierile cu Gazprom, dar în paralel a demarat și o campanie de achiziții din alte țări prin compania de stat Energocom care a primit o infuzie de 1,7 miliarde de lei moldovenești (circa 100 de milioane de dolari) pentru a achizi’iona gaze de pe piața liberă a energiei.

Ea a mai afirmat pentru prima oară, Republica Moldova dispune de infrastructura necesară care permite achiziționarea gazului din mai multe surse și este acum racordată prin gazoductul Iași-Chișinău la sistem energetic european. Cu toate acestea, pe parcursul lunii octombrie, Chișinăul a primit volume modeste de gaze naturale din partea Ucrainei și României, doar pentru menținerea presiunii gazului în conducte.

Nu este o problemă de acces, acum putem accesa gaze naturale prin patru puncte de intrare atât din România, cât și din Ucraina și din sud prin revers, dar avem o anomalie pe piața internațională, cu un preț foarte înalt. Nu este o problemă când e vorba de accesarea gazelor naturale, ci la ce preț le putem acces”, a declarat preierul în emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Ea a mai adăugat că Capacitatea gazoductului Iași-Chișinău nu permite totuși asigurarea întregului teritoriu al țării pe timp de iarnă. „Ucraina ne-a oferit 15 milioane de metri cubi pe datorie, suma o vom achita mai târziu, când prețurile vor fi accesibile”, a mai spus Gavrilița. Ea a dezmințit informația potrivit căreia compania ucraineană Naftogaz ar fi dispusă să livreze 700 de milioane de metri cubi de gaze Republicii Moldova.

Republica Moldova a mai achiziționat, luni, și o mică cantitate de gaze din Polonia pentru a echilibra volumul gazului în conductă.

Noi negocieri la Sankt-Petersburg cu Gazprom

Gavriliță a confirmat că miercuri vice-premierul pentru Infrastructură și Dezvoltare Regională, Andrei Spînu, va merge la Sankt-Petersburg pentru o nouă rundă de negocieri cu șefii Gazprom. Spînu a anunțat luni că va merge, 26 octombrie, la Sankt Petersburg pentru a negocia cu Gazpromul un nou contract de livrare a gazelor.

Cu toate acestea, specialiștii cred că și această rundă de discuții va aduce ceva concret, altfel că cel mai probabil, Republica Moldova va trebui să discute cu vecinii și partenerii occidentali. În prezent, Republica Moldova a prelungit contractul cu Gazprom până la finele acestei luni plătește un preț exorbitant de 790 de dolari americani pentru mia de metri cubi.

Moldova importă anual 1,0-1,2 miliarde m3 de gaze naturale, iar Prețul de import în ultimii 10 ani a variat de la 150 de dolari pentru mia de metri cubi în 2020 la 560 de dolari în 2021. Prețul mediu de import pentru ultimii 10 ani a gazelor naturale în Republica Moldova a fost de 270 de dolari pe mia de metri cubi.

Foto: Președintele rus, Vladimir Putin, conversează video cu un oficial rus. Sursa/Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Alternative exista si sunt numeroase. Putin a incercat o pozitie de forta si incepe sa realizeze ca nu ii reuseste. UE este deja la doar 40% gaz si 29% petrol rus si este in continua scadere. Republica Moldova va urma aceasi cale: reducerea progresiva a dependentei in aprovizionare, fata de Rusia.

    Asa este cand fortezi mana cuiva. Reusesti pe moment, insa fortezi rescetivul cumparator, sa caute alternative. De aprovizionare, de fabricatie, de utilizare. Daca merge cu tari slabe in decizii, nu merge cu tari/societati obisnuite cu asemenea obiceiuri.

  2. Inainte faceati troc cu produse agricole, viticole, etc…acum IOC!