G4Media.ro

Kremlinul neagă presiuni politice în negocierea Gazprom versus Republica Moldova. Prețul cerut…

Sursa/Gazprom Facebook

Kremlinul neagă presiuni politice în negocierea Gazprom versus Republica Moldova. Prețul cerut de rușii trădează interese politice

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat miercuri informațiile publicate într-un articol de publicația britanică Financial Times conform cărora Gazprom ar fi cerut Moldovei să ajusteze relațiile economice cu UE în schimbul unui preț favorabil la gaz.

Nu există interese politice și nu pot exista, acestea sunt negocieri exclusiv comerciale. Avem o cerere, există o propunere comercială, avem o reducere propusă, și există și problema datoriei acumulate [claculată de Gazprom la 709 milioane de dolari -n.r]. Toate acestea sunt de natură comercială. Nu există politizare pe acest subiect și nu poate exista”, a spus Peskov, citat de Tass.

Reacția oficialului rus a venit după ce FT a scris că Gazprom a propus Republicii Moldova să modifice acordul privind comerțul fără taxe vamale cu UE și să amâne adoptarea celui de-al treilea pachet energetic convenit cu Bruxelles-ul prin Acordul de Asocierea UE- Moldova semnat în iunie 2014, ce prevede liberalizarea pieței gazelor din Republica Moldova și accesul tuturor jucătorilor din domeniu.

Gazprom” a negat această informaţie. „Nu considerăm corect să comentăm acordurile Republicii Moldova cu alți furnizori”, a răspuns Gazprom publicației Financial Times.

Declarațiile lui Peskov vin pe fundalul negocierilor pe care le poartă astăzi, la Sankt-Petersburg, vice-premierul moldovean, Andrei Spînu, cu reprezentanții Gazprom pentru un eventual nou contract de furnizare de gaze între cele două părți.

Rusia încearcă să forțeze mâna Chișinăului să semneze un contract pe termen lung și la prețurile actuale speculative pe piețele energetice internaționale. Mai mult, Gazprom cere și achitarea în următorii trei ani a unei datorii care, susține compania, ar fi ajuns de la 433 de milioane de dolari la 709 milioane de dolari cu tot cu penalități.

Așadar, Gazprom ar vrea să ofere un preț de circa 750 de dolari pentru metru cub de gaz, la care s-ar adăuga și achitarea datoriei de circa 270 de dolari, adică peste 1.000 de dolari pe mia de metri cub de gaz.

Cu toate acestea, specialiștii de la Chișinău cred că și această rundă de discuții de astăzi de la Sankt Petersburg nu va aduce ceva concret. În prezent, Republica Moldova a prelungit contractul cu Gazprom până la finele acestei luni plătește un preț exorbitant de 790 de dolari americani pentru mia de metri cubi.

Moldova importă anual 1 – 1,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar prețul de import de la 150 de dolari pentru mia de metri cubi în 2020 la 560 de dolari în 2021. Prețul mediu de import pentru ultimii 10 ani a gazelor naturale în Republica Moldova a fost de 270 de dolari pe mia de metri cubi.

Foto: Un angajat al Gazprom lucrează o la instalație de gaze. Sursa/Facebook Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Gazprom si a pierdut credibilitatea, la clientii din UE. Kremlinul a incercat santajul, ca orice mujic care se respecta. Si s a fript, a pierdut capitalul de incredere, castigat cu greu, angajandu l pe Schroeder.

    Moldova se va descurca. Nu va fi usor, asa este. Va fi foarte greu insa va reusi. Cu ajutorul UE, cu ajutorul tuturor, ptr ca santajul mujicilor nu (mai) tine in ziua de astazi. Ne uneste pe toti.
    Exact cum E.ON (la Timisoara) taind gazul iarna la spitale si populatie, si a pierdut capitalul de incredere si simpatie, procedand infect, fata de Veolia (la Ploiesti) care furnizeaza energie pierzand bani, ptr ca aplica aici in Romania, fara sa i o ceara nimeni, legea franceza care interzice oprirea furnizarii energiei si datul afara din case, in sezonul rece.

    Sa ramana mujicii cu gazul si petrolul lor. Cand vom avea chef, le vom cumpara. Pana una alta, noi (UE si Moldova) avem banii. Ei, mujicii, nu au decad de vandut si nu au bani)

  2. Pai cam aia e faza….
    Incalzeste-te cu banii, daca poti 🙂

    Tu ai bani, dar mori de sete.
    Vii la mine sa cumperi apa, ca putul e al meu.

    De ce ti-as vinde ?
    Eu nu am nevoie de banii tai.

    • Cand vei fi singurul care ofera, poate. Intre timp, manaca tu gaze nevandute, ca tin de foame. Nu merge, oferta este mare si ofertanti multi, la orice. Banii sunt problema.
      Ce sustii tu, merge(a) in comunismul de tip nationalist.

  3. „kremlinul neaga.”

    evident, fiind vorba de rusi, trebuie sa intelegem fix INVERS. deci, kremlinul nu neaga.

    „nu exista interese politice”. deci exista interese politice. „nu facem presiuni”. deci facem presiuni. etc.

    restul articolului se citeste in aceeasi nota.

  4. Bai, Madaline..ia mai numara tu „i” urile alea din titlu ? Nu-ati dau cam multe ?

  5. Si noi avem gaze.In Marea Neagra avem, dar nu ne trebuie.Le pastram acolo ca daca au stat 100 mil. de pot sa mai stea inca 100 mil.

  6. Orice stat stapan pe resursele sale (deci, capitalist conform conceptului) isi negociaza in folos propriu. Ce e gresit?

    Rusia nu-i interesata de „binele comun” si „ajutorare reciproca” (concepte comuniste, de altfel). Rusia are datorie exclusiv fata de proprii cetateni.

    In schimb, noi aplaudam pomenile pe care UE le face, fara mandat, din banii membrilor unor state ne-membre.

  7. Până una alta Moldova nu a plătit marfa care a fost livrată . Tâmpiți au fost cei de la Gazprom că au livrat gaze , fără plata în avans .