Kremlinul recurge din ce în ce mai des la simbolurile sovietice. Statuia „Bunicii cu steagul URSS”, amplasată în mai multe orașe din Rusia și zone ocupate din Ucraina
Autoritățile ruse au început să apeleze tot mai des la simbolurile sovietice, în cadrul campaniei de propagandă privind războiul din Ucraina. Astfel, monumente ale „bunicii cu steagul roșu” apar peste tot în Rusia , iar propaganda și oficialii de la Kremlin continuă să poziționeze invazia rusă în Ucraina ca o continuare a „Marelui Război Patriotic” împotriva Germaniei naziste, scrie site-ul rusesc de opoziție meduza.io.
Potrivit sursei citate, la Parada Victoriei din 9 mai, echipamentele militare vor trece prin Piața Roșie sub steaguri roșii, în timp ce în orașele rusești apar monumente, afișe și graffiti dedicate „bunicii cu steagul sovietic” – o pensionară ucraineană care, potrivit unui videoclip devenit viral, a ieșit cu un steag sovietic spre soldații ucraineni, confundându-i cu rușii, și a refuzat să accepte mâncarea primită după ce aceștia au călcat steagul sovietic în picioare.
Pe 4 mai, un monument de acest tip (din plastic) a fost inaugurat la Mariupol de către şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, și secretarul Consiliului General al Rusiei Unite, Andrei Turchak.
https://t.co/BN0I8NIsDj
russian invaders have installed in occupied Mariupol their „symbol of support for russia” – a black monument to the „grandmother with the flag of the Soviet Union”, and also began to replace entrance signs in villages and settlements of the Donetsk region pic.twitter.com/3Q9u7wM93J— Ukraine 4 Freedom (@uawarinfo) May 5, 2022
„Drapelul Victoriei a devenit un simbol al luptei împotriva nazismului și fascismului. Pentru Rusia, aceasta este misiunea țării – să asigure o lume liberă de nazism. Acum s-a adăugat încă un simbol – bunica Anna. Ea a devenit un simbol viu al continuității generațiilor, al continuității luptei împotriva nazismului și fascismului. Ea a devenit o bunică pentru întregul Donbass, pentru întreaga Rusie”, a declarat Kirienko.
Andrei Turchak, împreună cu șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin a ridicat steagul URSS pe clădirea administrației din satul Rozovka din Zaporojie. În plus, în orașele ocupate se restaurează monumentele lui Vladimir Lenin (Vladimir Putin obișnuia să îl numească pe Lenin „creatorul” Ucrainei).
Head of the Donetsk People’s Republic Denis Pushilin & Secretary of the General Council of „United Russia” Andrey Turchak raising the Victory Banner & the Russian flag in Rozovka, Zaporozhye oblast. pic.twitter.com/X9sAICMEis
— Russians With Attitude (@RWApodcast) April 7, 2022
Sursele Meduza apropiate administrației prezidențiale subliniază că nu întâmplător Rusia readuce în prim plan simbolurile sovietice. Unul dintre interlocutori a explicat că aceasta este o continuare logică a retoricii autorităților privind lupta împotriva „naziștilor” din Ucraina.
„Termenul „nazism” atrage automat întreaga matrice asociativă. Inclusiv designul și simbolurile: „Să repetăm faptele bunicilor”. Este un joc de roluri între „ai noștri” și „germani””, explică el.
O altă sursă a explicat că simbolurile sovietice sunt „singura structură unificatoare” pentru rușii de peste 45-50 de ani, care formează „nucleul de susținere” atât pentru putere, cât și pentru război.
O statuie a „bunicii cu steagul URSS” a fost amplasată și în orașul rusesc Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, dar autoritățile au fost nevoite să o îndepărteze după ce a fost vandalizată.
Potrivit primarului, oamenii au încercat să se urce pe statuie, care va fi mutată în altă locație, „fără posibilitatea de contact”.
https://t.co/HKySeiUB3K
🤮 A monument to the „Ukrainian grandmother with the Soviet flag” was erected on May 3 in Belgorod, russia, but on May 4 it was already removed. pic.twitter.com/wsF5gFj8lt— Ukraine 4 Freedom (@uawarinfo) May 4, 2022
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii