Kremlinul susține că acuzaţiile SUA despre folosirea armelor chimice de către Rusia în Ucraina reprezintă o „tactică de a distrage atenţia” / Peskov: „Rusia nu a încălcat niciodată vreo convenţie internaţională”
Acuzaţiile Statelor Unite despre posibilitatea ca Rusia să recurgă la arme chimice în Ucraina reprezintă o „tactică de a distrage atenţia” de la întrebări incomode pentru Washington, a apreciat vineri Kremlinul, citat de Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.
În schimb, Kremlinul l-a acuzat pe preşedintele SUA Joe Biden că doreşte „să deturneze atenţia” de la programul american de arme chimice şi biologice din Ucraina prin declaraţiile sale despre posibila utilizare de către Rusia a armelor chimice în Ucraina.
„Este clar că americanii încearcă să distragă atenţia vorbind despre o presupusă ameninţare rusă, pe fondul scandalului provocat (…) de programele de dezvoltare a armelor chimice şi biologice pe care Statele Unite le-au pus în aplicare în mai multe ţări, inclusiv în Ucraina”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Joe Biden a promis joi o reacţie a NATO în cazul utilizării de către liderul rus Vladimir Putin a armelor chimice în Ucraina, teatru al unei ofensivei ruse din 24 februarie: „natura răspunsului va depinde de natura acestei utilizări”, a spus el.
Preşedintele SUA a dat asigurări încă de luni că este „clar” că Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie va duce la un răspuns occidental „sever”.
La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova acuză aproape zilnic Washingtonul că a finanţat un program de arme biologice în Ucraina, susţinând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene.
Printre altele, Rusia a negat vineri orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată de Ucraina că foloseşte bombe cu fosfor în cadrul ofensivei militare pe care o conduce în ţara vecină de o lună.
„Rusia nu a încălcat niciodată vreo convenţie internaţională”, a precizat Peskov, întrebat de presă despre acuzaţii făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu contra ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, aminteşte AFP.
Peskov a mai spus că armata va prezenta propuneri preşedintelui Vladimir Putin despre modul în care Rusia ar trebui să-şi consolideze apărarea ca răspuns la întărirea flancului estic al NATO.
Nu există nicio poziţie oficială cu privire la faptul dacă Rusia ar reconstrui oraşe ucrainene precum Mariupol, a mai precizat Peskov.
Printre altele, Rusia a minimalizat vineri amploarea unei posibile excluderi din G20, dorită de Statele Unite ca reacţie la intervenţia Moscovei în Ucraina, spunând că o astfel de lovitură nu ar fi „mortală”.
„În ceea ce priveşte formatul G20, este important. Dar în circumstanţele actuale, când majoritatea membrilor se află într-o stare de război economic cu noi, nu ar fi nimic mortal” dacă Moscova este expulzată, a explicat Peskov.
Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii