G4Media.ro

La Atena se va deschide prima moschee. Tensiunile turco-elene s-au reaprins în…

Moscheea Albastră din Istanbul (foto: Travis Reitter)

La Atena se va deschide prima moschee. Tensiunile turco-elene s-au reaprins în 2018, după ce doi militari greci au fost arestați în Turcia

Prima moschee din Atena va fi deschisă până la sfârșitul anului, anunță Reuters citată de Agerpres.

În alte localități grecești există lăcașe de cult musulmane însă în capitală nu funcționează nicio moschee, iar musulmanii se rugau în lăcașe improvizate în subsoluri sau depozite, notează Agerpres.

Ministrul grec al Educației, Kostas Gavroglou, a declarat că cel mai probabil lăcașul de cult va fi deschis în luna septembrie. Proiectul construcției a fost unul atipic dat fiind faptul că moscheea nu va avea cupolă, nici minaret, două elemente specifice unui lăcaș de cult musulman. Moscheea din Atena, care a costat 850.000 de euro și a fost construită într-o fostă zonă industrială, va avea o formă rectangulară și va fi zugrăvită în bej.

„Nu arată deloc ca o moschee (…) dar ceea ce contează e că avem un loc unde să ne rugăm”, spune Mohammad Irfan, reprezentant al unei comunităţi musulmane din oraşul Megara de la vest de Atena.

Ultima dată când s-a adus în discuție construirea unei moschei în capitala Greciei a fost în 2004 însă dezbaterea a fost suspendată din cauza crizei financiare și a opoziției extremei drepte din Grecia.

În Grecia trăiește o comunitate musulmană care numără 2% din populația țării și care este concentrată preponderent în nordul statului, în regiunile care au graniță terestră cu Turcia. În Atena trăiesc în jur de 200.000 de musulmani, inclusiv din Pakistan, Siria, Afganistan şi Bangladesh.

Grecia a făcut parte din Imperiul Otoman, iar relațiile dintre cele două popoare au fost problematice de-a lungul istoriei, confruntându-se deseori în războaie. Cele mai recente episoade de conflict între cele două state vecine au avut loc în 2016 și 2018.

După puciul eșuat din Turcia, în vara anului 2016, opt ofițeri turci au fugit în Grecia unde au solicitat azil, iar autoritățile elene au refuzat în mod constant să îi extrădeze, fapt care a nemulțumit profund autoritățile de la Ankara.

În 2018, avioanele turcești au încălcat de mai multe ori spațiul aerian grec, iar doi ofițeri greci au fost arestați la Ankara, fiind acuzați de spionaj. Ambele secvențe au adus Grecia și Turcia aproape de pragul războiului.

Foto: Moscheea Albastră din Istanbul (Foto: Travis Reitter)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Grecia are o populație de 10 milioane de locuitori. În articol se spune ca 2% din populație sunt musulmani și locuiesc preponderent la granița cu Turcia. 2% înseamnă 200000 locuitori. Apoi veniți și spuneți ca circa 200000 de musulmani sunt în jurul Atenei. Ceva nu pușcă!