G4Media.ro

La Băile Tuşnad a fost pusă piatra de temelie a unei noi…

Sursa Foto: Facebook/ Árpád János Potápi

La Băile Tuşnad a fost pusă piatra de temelie a unei noi grădiniţe construite cu sprijinul statului ungar / Valoarea investiției se ridică la aproape un milion de euro

Secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională, Árpád János Potápi, a pus vineri după-amiază, la Băile Tuşnad, piatra de temelie a unei noi grădiniţe care va fi construită cu sprijinul statului ungar, transmite agenția MTI, citată de Rador.

Înainte de eveniment, oficialul ungar a amintit că reprezentanţii statului ungar au declarat, anterior, că în actuala situaţie economică dificilă nu vor mai fi demarate noi investiţii în Transilvania, însă aceasta nu este o investiţie nouă, întrucât fondurile destinate construcţiei grădiniţei erau deja alocate Uniunii Pedagogilor Maghiari din România (UPMR).

Uniunea a achiziţionat un teren, s-a ocupat de proiectul clădirii şi a obţinut autorizaţiile necesare ridicării clădirii. Astfel, statul maghiar nu trebuie să aloce alte resurse pentru construcţia grădiniţei din Băile Tuşnad. Secretarul de stat a remarcat că, din moment ce acest oraş găzduieşte în fiecare an Universitatea de Vară de la Tuşnad („Tusványos”) şi a devenit un loc important din punctul de vedere al politicilor naţionale ungare, statul maghiar trebuie să sprijine dezvoltarea aşezării şi în alte domenii.

„Rezultatele din perioada trecută demonstrează că împreună putem atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus. „Nu trebuie să fim nesiguri, nu trebuie să ne speriem atunci când apar dificultăţi, pentru că dificultăţi au existat întotdeauna”, a spus oficialul ungar.

Botond Burus Siklódi, preşedintele UPMR, a declarat că se speră ca în următorul an şcolar copiii vor putea beneficia deja de noua grădiniţă. Depunerea pietrei de temelie reprezintă doar un moment festiv, întrucât lucrările de construire au început deja.

Preşedintele UPMR a relatat că în Băile Tuşnad a fost achiziţionat un teren de 2.158 de metri pătraţi, pe care va fi construită o grădiniţă modernă, cu o suprafaţă utilă de 335 de metri pătraţi, în care vor putea funcţiona trei grupe cu program prelungit.

Valoarea investiţiei se ridică la 350 de milioane de forinţi (855.000 de euro). Întrebat dacă vor reuşi să finalizeze construirea clădirii din suma alocată anterior, chiar şi în condiţiile unei inflaţii în creştere, Siklódi a declarat că, potrivit calculelor actuale, banii nu vor mai fi suficienţi şi pentru mobilier şi amenajările exterioare, însă municipalitatea s-a angajat, în cazul în care nu vor reuşi să găsească o sursă suplimentară, să se alăture proiectului.

Vineri a fost inaugurată şi clădirea renovată a grădiniţei şi şcolii primare din Iacobeni, judeţul Harghita. UPMR a fost partener al statului ungar şi în acest proiect. Aproximativ 84% din costurile lucrărilor de renovare, în valoare de 92 milioane de forinţi (225.000 de euro), au fost asigurate de statul maghiar, iar restul de către consiliul local.

După inaugurare, secretarul de stat ungar a declarat că edificiul recent renovat a fost construit în urmă cu 110 ani, cu sprijinul statului maghiar. La acea vreme, guvernul maghiar a considerat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca această zonă izolată să pornească pe calea dezvoltării. „Şi astăzi trebuie să facem totul pentru ca oamenii care locuiesc aici să se poată bucura de o calitate a vieţii similară cu cea din orice alt colţ al Bazinului Carpatic”, a mai declarat Árpád János Potápi.

Sursa: MTI/ Rador

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce greseala masiva ca se permite asa ceva. Adica, segregarea de la gradinita. Statul roman ar trebui sa construiasca aceste gradinite care sa fie cel putin bilingve, daca nu numai in Romana. Astfel de asociatii gen Pedagogi Maghiari nu ar trebui permise daca promoveaza segregarea. Astfel de excese nu au nici o legatura cu prezervarea limbii, sau a etniei. Mergeti in Cladova sarbeasca, peste Dunare de Turnu Severin, toti cetatenii de acolo sunt Romani, vorbesc Romaneste pe strada, dar nu au nici o scoala Romaneasca, nu li se permite, dar limba, etnia s-au pastrat. Nu este normal nici acest caz, dar este un exemplu ca astfel de excese maghiare nu mai au nici o legatura cu prezervarea limbii si a etniei.

  2. Să facem grădinițe noi și în Republica Moldova!