La Bratislava sunt programate proteste, joi seara, față de ministra Culturii, acuzată de politici de epurare și extremiste
Furia este tot mai puternică la Bratislava împotriva ministrei Culturii, după demiterea unor directori de instituţii de renume şi încetarea ajutorului acordat asociaţiilor LGBT+, toate în numele „culturii slovace”, relatează AFP, preluată de Agerpres.
O demonstraţie este planificată pentru joi seară în capitala Slovaciei pentru a denunţa politicile Martinei Simkovicova care, de la preluarea mandatului, în octombrie 2023, a făcut în permanenţă valuri.
„Cultura slovacilor ar trebui să fie slovacă – slovacă şi nimic altceva”, a insistat ea într-unul dintre primele sale discursuri. Ea a deplâns, de asemenea, „ideologia LGBT+” care duce la „dispariţia rasei albe”.
Deşi premierul naţionalist Robert Fico nu face parte din acelaşi partid cu ea, el împărtăşeşte respingerea ei faţă de valorile liberale – la fel ca Viktor Orban în Ungaria vecină, aliatul său în UE, mai scrie France Presse.
Născută în 1971, Martina Simkovicova, din partidul de extremă dreapta SNS, este o fostă prezentatoare de televiziune şi a lucrat în special la postul Slovan TV, făcând remarci conspiraţioniste, xenofobe şi pro-ruseşti.
La Galeria Naţională, Alexandra Kusa povesteşte cum a fost înlăturată din funcţia de directoare.
„Reprezentanţii Ministerului Culturii au sosit într-o zi cu un buchet de flori şi un ordin de concediere”, înainte de a lansa „o campanie de defăimare împotriva mea”, a declarat ea pentru AFP.
Ea spune că a fost pedepsită pentru că l-a apărat pe directorul Teatrului Naţional, care a fost şi el concediat, la fel ca directorul muzeului pentru copii sau, săptămâna aceasta, directorul monumentelor istorice.
„Nu suntem compatibili cu ministerul, avem o viziune total diferită asupra culturii” şi au deschis „o eră de ofense şi intimidare”, a spus Kusa. „Este distrugere pură şi o demonstraţie de forţă, este înfricoşător”, a adăugat ea.
Ministrul a atacat şi mass-media, prezentând o lege controversată în iunie care reformează postul public de radio şi televiziunea publică RTVS, înlocuindu-le cu o singură entitate, STVR, sub controlul său.
Politizarea culturii „nu este nouă” în Slovacia, spune analistul Pavol Hardos. În opinia sa, „este de fapt o întoarcere la regimul” lui Vladimir Meciar, acuzat în anii 1990 de Statele Unite şi de mai multe ţări europene de tendinţe autoritare şi corupţie.
Pe de altă parte, „ceea ce poate fi considerat fără precedent este epurarea instituţiilor culturale”, adaugă el. „Oricine îndrăzneşte să formuleze idei progresiste este văzut ca un agitator, iar adevăraţii experţi în domeniul lor sunt marginalizaţi sau demişi”, a mai spus analistul.
În acest stadiu, este prea devreme, în opinia sa, să se vorbească de un regim iliberal, dar Robert Fico „pare să urmeze în mod clar linia trasată de Viktor Orban”.
Asociaţiile pentru drepturile LGBT+ sunt, de asemenea, în vizor. Martina Simkovicova a avertizat la începutul acestui an că nu le va da „niciun ban”, o ameninţare care a fost pusă recent în aplicare prin retragerea subvenţiilor.
„Tot ceea ce ţine de tema LGBT+ este afectat”, a declarat Martin Macko, directorul ONG-ului Iniciativa Inakost (Alteritate), spunând că a văzut o înmulţire a atacurilor, având în vedere numărul de victime care vin la asociaţie.
În faţa acestei situaţii, aproape că nu trece o zi fără un act de rebeliune din partea lumii culturale – angajaţi şi vizitatori întorc fizic spatele câte unui nou director sau actorii citesc un manifest după câte un spectacol.
Înainte de protestul de joi, au avut loc o serie de mitinguri mari în această vară.
Două petiţii au fost lansate de artişti, strângând aproape 400.000 de semnături în această ţară central-europeană de 5,4 milioane de locuitori, iar în Parlament, opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva ministrului. Până acum, fără rezultat.
„Niciun membru al Ministerului Culturii nu împiedică pe cineva să creeze şi să se exprime”, a afirmat ministrul în presa locală, AFP precizând că solicitările sale de comentarii au rămas fără răspuns.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.