La ce mai trebuie să lucreze puțin candidatul Iohannis
Până la urmă candidatul Klaus Iohannis a ieșit, a vorbit și s-a descurcat bine. A oferit, în general, răspunsuri corecte, pe alocuri a reușit să pară chiar uman. Ziariștii acreditați pe Cotroceni au avut voie să pună două întrebări. Cum nu mai au posibilitatea de a reveni cu întrebarea de urmărire, de a solicita explicații suplimentare, clarificări, președintele nu riscă vreodată să pară pus în dificultate. Cu aceste constrângeri impuse presei, riscurile sunt minime.
Chiar și așa, cu prestația în mediu semi-controlat, rămân total neconvingătoare explicațiile președintelui Iohannis despre refuzul de a participa la dezbaterea cu Viorica Dăncilă.
”Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptând o dezbatere cu candidata PSD”, a declarat, miercuri seara, candidatul Iohannis în conferința de presă organizată la sediul PNL.
Când i s-a amintit că în 2014 a participat la dezbaterea cu Ponta, ba mai mult, a spus atunci că ”o dezbatere este necesară și așteptată de către toți românii”, Klaus Iohannis a dat următorul răspuns:
”Diferența este destul de mare, nu l-am acuzat atunci pe Victor Ponta de comportament antidemocratic. În comparație cu doamna Dăncilă, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil.”
Sigur că Ponta are șapte clase peste Dăncilă, ca pregătire, prestanță, talent politic. Aici președintele are dreptate când spune că, prin comparație, fostul premier pare chiar rezonabil. Pesediștii nu-i suportau lui Ponta aroganța, dar n-au avut motive niciodată să-i spună de la obraz că e prost.
În schimb, cu Dăncilă le este până și lor rușine.
Dar la capitolul comportament antidemocratic, nicio diferență majoră între cei doi. Dimpotrivă. Greu de stabilit cine a lovit democrația românească mai rău prin acțiunile girate din poziția de prim-ministru: Ponta sau Dăncilă?
Sub Victor Ponta a avut loc una dintre cele mai antidemocratice acțiuni politice din ultimele trei decenii, prin modul în care a fost operaționalizată în 2012 suspendarea fostului președinte Traian Băsescu în Parlament.
Vitale în orice democrație funcțională, anihilarea instituțiilor de echilibru și control printr-o acțiune-fulger a îngrozit cancelariile occidentale.
Viorica Dăncilă nu-l egalează, poate, decât cu reprimarea violentă a protestatarior la mitingul din 10 august 2018. Intervenția jandarmeriei a șocat lumea occidentală, reflexul antidemocratic al puterii de la București a erupt din nou.
La capitolul acțiuni împotriva justiției, Victor Ponta și-a trecut în palmares marțea neagră din 2013, asaltul parlamentar împtriva justiției. Viorica Dăncilă nu prea are cu ce să se laude, dimpotrivă, a pus-o pe Ana Birchall la justiție care a acționat împotriva intereselor PSD, motiv pentru care a și dat-o afară din partid.
Tentativa de a distruge justiția prin OUG 13 este opera neterminată a lui Grindeanu/Dragnea, iar Dăncilă are totuși meritul de a fi rezistat presiunilor de a emite ordonanța salvatoare, în ciuda presiunilor tot mai mari exercitate de fostul lider PSD.
Prin urmare, comportamente profund antidemocratice au dovedit din plin atât Victor Ponta, cât și Viorica Dăncilă, însă în 2014 Klaus Iohannis n-a mai simțit nevoia să boicoteze dezbaterea în campanie cu fostul premier, ci l-a provocat insistent la confruntare. Asta înseamnă că în urmă cu cinci ani i-a legitimat lui Victor Ponta comportamentul anti-democratic? De unde până unde confruntarea cu un adversar anti-democratic îi legitimează acestuia din urmă acțiunile politice?
Evident că argumentul invocat azi de Klaus Iohannis pentru a justifica refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă nu stă în picioare. Repet, el nu a fost valabil în 2014, deci nu poate fi acceptat nici acum. Cum să-l scoți pe Victor Ponta campionul democrației, doar pentru a justifica refuzul de a merge la dezbatere cu Viorica Dăncilă?
La argumentarea refuzului trebuie să mai lucreze puțin. Personal, nu sunt mulțumit de răspunsurile primite, nu m-a convins. Nu văd cum o viitoare dezbatere aranjată de staff-ul de campanie cu ziariști și politologi aleși pe sprânceană ar putea suplini o dezbatere reală.
Cred în continuare că președintele trebuie să se confrunte cu adversarul său în turul doi, fie și cu un candidat ca Viorica Dăncilă. Refuzul președintelui Iohannis este, în continuare, nejustificat.
Ridicolă și fără vreo logică politică, fuga de Dăncilă nu denotă nimic altceva decât teama de întrebări incomode, lipsă de curaj politic și de respect față de alegători.
Cum a răspuns însă șeful statului acestor chestiuni, când a fost confruntat direct cu ele? Cât de convingător a fost candidatul Iohannis?
În loc de concluzie, urmăriți aici în variantă VIDEO și text răspunsurile la întrebările G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
187 comentarii