G4Media.ro

La ce metode recurg românii pentru a face economie la căldură şi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

La ce metode recurg românii pentru a face economie la căldură şi ce sfaturi vin din partea specialiştilor: centrală de apartament vs. sistem centralizat

Odată cu instalarea sezonului rece, mulţi dintre cei care locuiesc la bloc îşi pun problema cum ar putea face puţină economie la căldură. Deşi nu au multe variante, specialiştii au câteva sfaturi utile pentru aceştia: de la montarea repartitoarelor şi oprirea completă a căldurii în zilele mai călduroase, în cazul celor racordaţi la sistemul centralizat, la nedepăşirea unei anumite temperaturi, în cazul celor care au centrală proprie.

Pentru că mulţi dintre bucureşteni simt la buzunare că vremea s-a răcit considerabil, recurg la tot felul de solutii pentru a face economie.

„Mai închidem din calorifere. Le dam la mai mic./Nu prea am ce economie să fac. Nu avem caldură./ Nu dăm drumul la repartitoare, stăm şi tremurăm. Sunt preţurile foarte mari. Dacă iarna trecută plăteam 800 de lei, vă daţi seama acum cât o să plătim”, sunt câteva dintre răspunsurile primite de reporterul G4Media.ro din partea câtorva pensionari din Capitală.

Pe lângă acestea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au mai identificat câteva metode folosite de cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

„Sunt două variante: 1. Să închidă căldura de jos, de la subsol, pentru toată scara în zilele călduroase şi să o pornească în zilele mai friguroase, cum procedează mulţi de ceva ani, sau să îşi monteze repartitoare. Pot face o economie între 10 şi 50, 60%. Mai sunt şi locatari care au venituri reduse şi nu vor să folosească caloriferul. Practic fură căldura, se încălzesc de la vecini. Se mai încălzesc cu aragazul, dar nu e nici prea sănătos şi consumul de gaze creşte”, a declarat Eugen Berceanu, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Bucureşti.

În ceea ce-i priveşte pe proprietarii care au centrale proprii, aceştia ar putea fac economie prin montarea termostatelor, cât şi prin nedepăşirea unui anumit prag al temperaturii.

„Putem seta o temperatură de zi mai mică şi o temperatură de noapte mai înaltă. Recomandat ar fi undeva între 20 şi 22 de grade. Ce creşte peste 22 de grade, consumul se măreşte cu circa 15%. De asemenea este important ca pe suprafaţa caloriferelor să nu avem draperii sau perdele. Cel mai important este să nu le acoperim pentru a avea un schimb termic cât mai eficient”, a declarat Bogdan Cojocariu, inginer în instalaţii termice.

Cea mai multă căldură, spun specialiştii consultaţi de G4Media.ro, se pierde în cazul locuinţelor neizolate termic: circa 25%.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mai rau ca pe timpul lui nea ceasca. Caldura era data de uzine/intreprinderi care prin activitatile desfasurate rezulta agent termic catre blocuri la o temperatura ridicata. Au fost perioade cand stateam iarna cu geamurile deschise.

  2. Mereu întreabă de tine. Te vrea lângă el.