G4Media.ro

”La dolce vita” în Albania pentru pensionarii italieni: mare, fără taxe și…

Photo 86150054 © Aleksandar Todorovic | Dreamstime.com

”La dolce vita” în Albania pentru pensionarii italieni: mare, fără taxe și cu prețuri mici / ”Avem pensii bune și ne bucurăm de viață” / ”Suntem liniștiți și protejați, în Italia nu poți decât să visezi la așa ceva”

Cald și cu costuri reduse, iar într-un an, comunitatea de pensionari italieni s-a dublat în zona Plepa, pe malul mării din Durazzo, Albania, la o oră de capitala Tirana, relatează Corriere della Sera.

Acolo se află clădiri rezidențiale închiriate sau cumpărate de septuagenari din Piemont, Lombardia și Veneția. „Am fost antreprenori, comercianți, comandanți Alitalia, directori de bănci, directori de companii. Avem pensii bune și ne bucurăm de viață”, spune Carmine Iampietro, în vârstă de 73 de ani, fostul proprietar al unui atelier de motociclete din Novara. El este primarul de facto al comunității.

A sosit aici împreună cu soția sa, o albaneză, și a deschis drumul și altor italieni. Următoarea provocare este obținerea unei asigurări de sănătate pentru italienii refugiați aici.

Ei spun că în Albania nu există impozite pe pensii, nu există impozite pe apartamente, fie că sunt unul sau zece, nu există impozite pe mașini, iar costul mediu anual al unui apartament la bloc nu depășește 100 de euro, cu tot cu facturile de electricitate, apă, internet și telefonie mobilă.

„Am putea lăsa ușile casei deschise, ca să nu intre străini. Fără tâlhării, furturi, jafuri, pe scurt, fără mici infracțiuni. Suntem liniștiți și protejați, avem certitudinea de a ne mișca liber, senini. În Italia nu poți decât să visezi la aceste lucruri”, spune Carmine.

Jurnaliștii italieni subliniază că traficanții de droguri albanezi sunt într-o creștere înspăimântătoare, că sunt printre ”maeștrii traficului” din lume, generând venituri reinvestite în stațiuni și restaurante, iar un raport de investigație a definit Albania ca fiind un ”narco-stat”.

Refugiații vârstnici din Italia influențează și viața albanezilor. De exemplu, nu este nevoie să emigreze în Italia pentru a lucra ca îngrijitori și ajutoare casnice, deoarece munca lor s-a transferat aici. Același lucru este valabil și pentru fizioterapeuți, diabetologi, asistente medicale, urologi.

”Noi suntem o țară moartă care îi hărțuiește pe cei care au muncit”, insistă italienii din Albania. ”Sunteți o țară moartă care nu răsplătește munca”, spun și albanezii, adesea cu o lungă istorie în Italia, în timpul unor conversații care rareori au loc la telefoanele mobile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...