La Haga s-a deschis un tribunal popular pentru anchetarea asasinatelor care i-au vizat pe jurnaliști
Un ”tribunal popular” însărcinat cu anchetarea asasinatelor jurnaliştilor şi cu tragerea la răspundere a guvernelor considerate vinovate de aceste crime s-a deschis marţi la Haga, denunţând violenţa în creştere împotriva jurnaliştilor din întreaga lume, relatează Agerpres, conform AFP.
Compus din jurişti internaţional, acest ”tribunal” va organiza audieri timp de şase luni în trei dosare – asasinatele cărora le-au căzut victime Lasantha Wickrematunge în Sri Lanka, în 2009, Miguel Angel Lopez Velasco în Mexic, în 2011, şi Nabil Al-Sharbaji în Siria, în 2015.
Instanţa ia forma unei adunări deliberative unde personalităţi denunţă, sub o formă juridică, acte pe care le consideră condamnabile faţă de jurnalişti, în special prin raportare la dreptul internaţional. Opiniile lor vor fi ulterior trimise autorităţilor abilitate.
”Tribunalul” vizează de asemenea strângerea de probe în dosarele respective.
Printre martorii cheie care vor compărea în faţa acestui ”tribunal” figurează Hatice Cengiz, profesor universitar şi logodnica fostului jurnalist saudit Jamal Khashoggi asasinat în 2018 la Istanbul, Matthew Caruana Galizia, jurnalist şi fiu al jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în 2017, şi filipineza Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.
”Înainte, jurnaliştii erau ţintele unor indivizi, dar acum ei sunt ţinte pentru guverne”, a declarat Hatice într-o conferinţă de presă la Haga.
Ea participă la ”tribunalul popular”, situat într-o biserică din Haga datând din secolul XVII, pentru ”a reaminti lumii ceea ce i s-a întâmplat lui Jamal şi de ce nu am obţinut dreptatea până în prezent”.
Acest ”tribunal” a fost creat de trei mari organizaţii pentru apărare libertăţii presei: Reporteri Fără Frontiere (RSF), cu sediul la Paris, Free Press Unlimited (FPU), cu sediul la Amsterdam, şi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.
Începând din 1992, peste 1.400 de jurnalişti au fost ucişi şi în opt cazuri din zece când un jurnalist este asasinat autorul nu este arestat.
Sursa foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii