G4Media.ro

La început nu se știa cine este ocupantul unui sarcofag egiptean /…

Sursa Foto: CNN

La început nu se știa cine este ocupantul unui sarcofag egiptean / Apoi, un mic ornament a dezvăluit un nume foarte mare

Un sarcofag descoperit în 2009 într-o cameră funerară egipteană venea cu o istorie complicată: Scrierile antice de pe recipientul de piatră arătau că acesta fusese folosit de două ori, dar, în timp ce cel de-al doilea ocupant, marele preot al dinastiei a XXI-a Menkheperrê, era cunoscut, primul proprietar a rămas un mister – până acum.

Noi indicii au ieșit la iveală ca urmare a reexaminării unui fragment din sarcofagul de granit și a descifrării hieroglifelor gravate pe acesta de către Frédéric Payraudeau, profesor asociat de egiptologie la Universitatea Sorbona din Paris. Ascuns în cartouche, un ornament de formă ovală care se găsește adesea în morminte, a găsit numele unei figuri foarte ușor de recunoscut: Ramses II, relatează CNN.

Payraudeau a declarat că inscripția este o dovadă că artefactul provenea inițial din mormântul celebrului faraon și că a fost reutilizat după jafuri.

„În mod clar, acesta a fost sarcofagul unui rege”, a spus Payraudeau. „Cartușul datează de la prima sa utilizare și conține numele tronului lui Ramses al II-lea, Usermaatra. El a fost singurul faraon care a folosit acest nume în timpul său, așa că acest lucru a înlăturat orice îndoială că era sarcofagul său.”

Descoperirile, publicate în revista Revue d’Égyptologie, se adaugă la cunoașterea lui Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ozymandias și unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului. De asemenea, umple o lacună în înțelegerea noastră privind modul în care sarcofagele erau folosite pentru înmormântarea regilor.

Ramses al II-lea a fost cel de-al treilea rege al celei de-a 19-a dinastii, iar domnia sa – din 1279 până în 1213 î.Hr. – a fost a doua cea mai lungă din istoria Egiptului. A fost cunoscut pentru campaniile sale militare victorioase și pentru interesul pentru arhitectură, care l-a determinat să comande monumente importante și statui ale sale. Mumia sa se află la Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Cairo.

Un alt sicriu aparținând lui Ramses al II-lea a fost descoperit în 1881 în apropiere de Luxor, dar fragmentul de sarcofag analizat în cadrul studiului a fost găsit în Abydos, un oraș situat la 64 de kilometri (40 de mile) în linie dreaptă spre nord-vest.

„Acest lucru este mai puțin bizar decât pare”, a spus Payraudeau, „deoarece știm că mormântul său a fost jefuit în antichitate, poate la două secole după moartea sa, și cu siguranță nu este singurul rege care a fost jefuit”.

Fragmentul de granit, care este o parte aproape completă a laturii mai lungi a sarcofagului, se credea anterior că a aparținut unui prinț. „Dar acest lucru mi s-a părut întotdeauna ciudat, pentru că decorul de pe această piesă atent lucrată era indicativ pentru un rege și avea elemente rezervate în mod tradițional regilor”, a spus Payraudeau.

Un alt indiciu care indică originea reală a piesei, potrivit lui Payraudeau, este faptul că cel de-al doilea proprietar al acesteia, marele preot Menkheperrê, avea un frate vitreg mai mare care era faraon, Psusennes I. Acesta din urmă a reutilizat, de asemenea, un sarcofag din Valea Regilor – unul care a aparținut nimănui altcuiva decât fiului și succesorului lui Ramses al II-lea, Merneptah.

Potrivit lui Payraudeau, reutilizarea obiectelor funerare a avut un dublu scop. Pe de o parte, a fost dictată de frugalitate în timpul unei perioade de criză economică, dar, de asemenea, i-a legat pe acești conducători ulteriori de perioada Noului Regat al lui Ramses al II-lea, considerată o epocă glorioasă a Egiptului antic.

Protecție împotriva jafurilor

Confirmarea faptului că acest fragment face parte din obiectele funerare ale lui Ramses al II-lea înseamnă că regele a fost înmormântat în trei sarcofage imbricate, a declarat Payraudeau. Primul era probabil din aur, ca și cel al lui Tutankhamon, dar a fost pierdut într-un jaf timpuriu. Urme ale celui de-al doilea sarcofag au fost găsite sub formă de fragmente de alabastru în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în mormântul faraonului în anii 1990.

Ambele sarcofage s-ar fi aflat în interiorul unui sarcofag de piatră și mai mare, sursa fragmentului de granit descoperit de Payraudeau.

„Acest lucru ne spune, de asemenea, când au început faraonii să folosească mai mult de un sarcofag de piatră”, a adăugat Payraudeau. „În timpul lui Ramses I, vedem doar unul, dar succesorul lui Ramses al II-lea avea deja patru sarcofage de piatră pentru a oferi mai multă rezistență la jafuri, care deveniseră foarte răspândite. A fost ciudat să trecem direct de la unul la patru – acum avem de la două la patru, ceea ce reprezintă o progresie mai logică”.

Fragmentul se află încă într-o magazie din Abydos, a declarat Payraudeau, dar a informat autoritățile egiptene despre descoperire și a spus că speră ca acesta să fie mutat într-un muzeu.

Craniile au fost examinate cu ajutorul analizei microscopice și al scanării CTRelated article Dovada îndepărtării chirurgicale a unei tumori în craniul unui egiptean antic este „o piatră de hotar în istoria medicinei

Cercetătorii din același domeniu care nu au fost implicați în lucrare au lăudat pe larg descoperirea.

Joann Fletcher, egiptolog și profesor în cadrul departamentului de arheologie de la Universitatea York din Marea Britanie, a numit-o o lucrare fascinantă de detectivism care demonstrează cum povestea trecutului antic al Egiptului încă se desfășoară cu noi descoperiri și interpretări.„Locul ultimei descoperiri este, de asemenea, cel mai intrigant, sarcofagul lui Ramses nu numai că a fost refolosit, dar la un moment dat a fost mutat la Abydos, considerat atunci cel mai religios sit egiptean și casa spirituală a regalității egiptene”, a spus Fletcher.

Jean Revez, profesor de istorie la Universitatea Quebec din Montreal, a fost de acord. „Lectura lui Payraudeau asupra cartușului pare corectă, iar paralelele pe care le avansează cu sarcofagele unui alt rege din dinastia a 19-a, Merneptah, fiul și succesorul lui Ramses al II-lea, sunt relevante”.

Sicriele faraonilor din Noul Regat erau întotdeauna închise în cutii de sarcofag din piatră, adesea din granit, dar până acum nu s-a găsit nicio urmă a celui al lui Ramses al II-lea sau al tatălui său Seti I, potrivit lui Peter Brand, profesor de egiptologie și istorie antică la Universitatea din Memphis.

„Acest lucru sugerează că ambele au fost «reciclate» de egiptenii de mai târziu”, a declarat Brand.

Nu este surprinzător, a adăugat el, că sarcofagul de piatră al lui Ramses al II-lea a fost în cele din urmă luat – după ce mormântul său a fost jefuit și mumia sa a fost ascunsă în siguranță într-un mormânt secret de tip cache – și că un mare preot ulterior ar fi împrumutat acest obiect de mare prestigiu pentru propria înmormântare.

Egiptenii, a argumentat el, aveau un simț aparte al proprietății asupra monumentelor vechi și considerau această reciclare ca fiind o „utilizare corectă”.

„Munca de detectiv a doctorului Payraudeau în descoperirea lui Ramses ca fiind proprietarul original este o descoperire remarcabilă și importantă”, a spus Brand, „și un exemplu de manual al tipului de studiu «criminalistic» al inscripțiilor șterse sau modificate pe care egiptologii, inclusiv eu însumi, îl fac adesea – pentru a înțelege istoriile complexe ale artefactelor antice și pentru a înțelege mai bine istoria lungă și plină de culoare a Egiptului antic.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Presupun că și în zilele noastre ,Ramses a fost un nume comun ,sa spui că a aparținut marelui faraon este o greșală .

    • @Joe – Io zic sa mai citesti o data, nu la numele de Ramses se refera: „Cartușul (…) conține numele tronului lui Ramses al II-lea, Usermaatra. El a fost singurul faraon care a folosit acest nume în timpul său…”